Mü’minin Vasıflarından: Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Durur

 

Değerli kardeşlerim insan Allah(c.c) en güzel şekilde yarattığı, bilgi nimeti ile donattığı, yaratılanı emrine verdiği, sayısız nimetler bahşettiği,duygu,düşünce ve akıl gibi özelliklerle diğer varlıklara üstün kıldığı, meleklerin kendisine secde ettiği değerli bir varlık olan insan rabbinin yasakladığı zararlı alışkanlıklardan uzak durur.

Bütün üstün vasıflarla donatılan insanın; dünya hayatında yaratılışına uygun bir hayat sürmesi, ebedi yurdunda da saadete ulaşması için yaratılıştan kendisine verilen  mükemmeliyetini muhafaza etmesi, onu bozmaması başta gelen bir sorumluluğudur. Bu sorumluluğun farkında olarak hayatını planlayan insan, devamlı bir mükafata ulaşacak, aksine hareket edenler de aşağı derecelere düşeceklerdir.

İnsanı itibarından eden, olması gereken yerden aşağılara  düşürecek olan davranışların başında kötü alışkanlıklar gelmektedir. Kötü alışkanlıkların başında da her türlü felaketin temel  sebebi  olan  içki, kumar, uyuşturucu vb. maddeler gelir.

İÇKİ

İçilmesi dinen yasak olan sarhoş edici alkollü sıvı maddeler anlaşılır.  İslam, aklı ve ruhî dengeyi bozan, sarhoşluk veren ve sinir sistemini alt üst eden içkiyi haram kılmıştır. Bu konuda Kur’an da şöyle buyurulmaktadır:

“Ey iman  edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” (Maide:5/90, 91).

İnsanlık için büyük felaketlere yol açan içkinin yasaklanması ile, insan aklının korunması sağlanmış, kişiler arasında kin, nefret ve düşmanlığın yayılması engellenmiş ve Allah’a ibadet etmeyi unutma tehlikesi ortadan kaldırılmış olmaktadır.

Sevgili Peygamberimizde:

Hz. Enes (r.a); "Resülullah (a.s.) içki ilgili olarak on kişiye; 'Üretene, kendisi için üretilene, içene,  taşıyana ve taşıtana, sunana, satana ve bunun parasını yiyene, satın alana ve satın aldırana' lanet etti" demiştir.

"Her sarhoş edici içkidir ve her sarhoş edici içki ise haramdır. Kim dünyada içki içer ve tövbe etmeden ölürse, âhiret içkilerinden içemez."

"Kim Allah’a ve âhiret gününe iman ediyorsa üzerinde şarap içilen bir sofraya oturmasın

 “Zina eden kimse, zina ettiğinde mü’min olarak zina etmez; şarap içen kimse, onu içtiğinde mü’min olarak içmez, hırsızlık yapan kimse de, hırsızlık yaptığında mümin  olarak hırsızlık yapmaz.”

Muhakkak ki içki deva değildir, bilakis hastalıktır (hastalık vericidir.)”

Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır.”

Peygamberimizin içkiyi üretenlere, içenlere ve bu konuda hizmet verenlere "lanet" etmesi, bu kimselerin Allah'ın rahmetinden uzak olmasını dilemesidir. Peygamberin lanetine uğramak mümin için iyi ve hoş olmayan bir durumdur.

Dinimizin haram kıldığı "içki", sarhoşluk veren her şeydir. İçki içen insan tövbe etmeden ölürse âhiret nimetlerinden yararlanamaz

Peygamberimiz (a.s.) müminlerin içki içmeleri şöyle dursun, içki bulunan sofraya oturulmasına bile izin vermemektedir: Bir mümin içkinin haramlığını kabul etmez veya haram oluşunu küçümseyerek içerse dinden çıkar. Haram olduğunu kabul eder buna rağmen içerse büyük günah işlemiş, Allah'a isyan etmiş olur.

KUMAR:

İslam, birçok oyun ve eğlenceyi helal, kumar bulaşığı olan her türlü oyunu da haram kılmıştır. Kur’an da;

“Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka. Kendinizi helak etmeyin. Şüphesiz Allah size karşı  çok merhametlidir” (Nisa:4/29)

Ayette de belirtildiği üzere mallarının insan meşru yoldan kazanması gerektiğini rabbimiz bizlere belirtmiştir. Meşru olmayan yollardan kazanılan mallardan insan kaçınmalıdır.

SİGARA:

Sigara toplumumuzdaki kanayan en büyük yaralardan birisidir. Sağlığımızı bozan bir zehirdir. Sigara içtiğiniz anda, vücudunuz etkilenmeye başlar. Nabzınız yükselir, daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız. Kan dolaşımınız yavaşlar. Sigara içinde yaklaşık 3.700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. İnsanoğlu bilerek nasıl vücudunu bu zehirle zehirler.

Değerli Kardeşlerim rabbimizin bizlere bahşettiği akıl nimetini devre dışı bırakan içki, Meşru yollardan haketmediğimiz kazanç olan kumar, Sağlık yönünden bizleri perişan eden sigara gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmalıyız. Haberleri izlediğimizde içkili araç kullanan kaza yaptı hem kendisini hem de karşıdaki araçta bulunan insanların ölümüne sebep oldu gibi haberleri izliyoruz. Kumar oynayanlar iflah olmazlar olmuyorlarda çünkü haramdan gelen hiç bir şeyin insan faydasını göremez. Çevremize baktığımızda bunu net bir şekilde görürüz. Benim çok üzüldüğüm kumar o kadar çok yayıldı ki maç sonuçları, sayısal loto, gibi şans oyunları toplumumuzda yayıldı, unutmayalım ki bunlarda kumara girmektedir. Sigara o kadar kötü bir hastalık ki insan yiyeceği ekmeğe para vereceğine sigaraya parasını veriyor. Şunu da belirteyim  sigara içmek “harama yakın”mekruh,kişi ailesinin, çocuklarının rızkını sigaraya veriyorsa haramdır. Onun için sigara hem sağlık, hem maddi yönden uzak durmamız gereken bir zehirdir. Rabbim bizleri kötü alışkanlıklardan uzak durmayı, Kötü alışkanlıklarımız varsa onları terk etmeyi nasip etsin. Rabbim bizleri kendisine layık kul, Sevgili peygamberimize layık ümmet olmayı nasip etsin. AMİN.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
M.Halit AYHAN Arşivi