MÜFTÜLÜKTEN ILICA’YA BİR YOL

Kahramanmaraş Müftüsü Celal Sürgeç Hoca’ya fetva makamında bulunması hasebiyle soruyorum.

  • Bir adam, elinde tahra olduğu halde ülkenin kurucusunun heykelini kesmek, yıkmak isterken, toplumu infiale sürükleyecek harekette bulunmuş olur mu? Toplum huzurunu bozucu provokatörlük faaliyeti icra etmiş sayılır mı? Eğer sayılırsa, sizin denetiminizdeki bir camide Cuma vaazı veren bir vaiz, kafir ve münafığı anlatırken ülkenin kurucusunun din adına söylediği yüzlerce cümleden birinin önünü ve ardını belirtmeden halka yanlış anlaşılmaya sebebiyet verecek şekilde, isim belirtmemekle birlikte ülkenin kurucusunu tırnak içerisinde “ kafir/münafık” şeklinde lanse etmesi ve bağıra bağıra söylemesi caiz midir? Caiz değilse hükmü ne ola?
  • Bir müftü, camilerde vaaz etmek isteyen şahısların icazetinin olup olmadığını sormakla yükümlü müdür? Eğer yükümlüyse vaizlerin tamamını, arada ahbap çavuş ilişkisi olmadan fikren ve ilmen tanıyıp, bilgisine itimat edip kürsü fırsatı vermesi, eğer bilgi olarak yetersiz, görgü olarak eksik ise kürsüden men etmesi gerekmez mi? Hem din adamı görünümlü menfaatperestlerin ayıklanması, hem dini mübinin doğru ağızlardan anlatılması açısından önemli değil midir? Eğer önemliyse ve bu görevi müftü yerine getirmiyorsa, müftünün durumu hakkında hüküm ne ola?
  • Camileri toplum hizmetine sunmakta isteksiz olan, okumayan, araştırmayan, haftalık hutbeleri dahi okumaktan aciz personeller ile camilerde siyaset konuşan diyanet görevlilerinin dine zarar verdiğini, toplumsal ayrışmaya neden olduğunu, Allah’ın evi olan camileri maksadının dışına çıkaranları, görüp, duyup, bilip yahut bunların olabilme ihtimalini hesap ederek araştırma yapmayan, suçlu gördüklerini Allah rızası için gerekli cezai işlem yapmayana ya da yapamayan müftünün dinimizce hükmü ne ola?
  • Yerel basın ile yaptığı toplantıda “Diyanet İşlerine” sahip çıkılmasına vurgu yapan müftü, devlet kontrolünde olması gereken camilerin, eskiden FETÖ şimdilerde ise diğer cemaatlerin kontrolüne girip girmediği konusunda gerekli hassasiyeti göstermekte midir? Eğer göstermiyor ve Diyanet dışı uygulamalara göz yumuyor ise müftü hakkında hüküm ne ola?

EMİNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAVSİYE

Kahramanmaraş Emniyet Trafik Şube Müdürlüğüne tavsiyemdir, araçlarınızı yol kenarlarına çekip, pusu atıp radar cezası kesmek yerine, mobeselerin başına bir iki kişi görevlendirseniz ve sadece “DÖNEL KAVŞAKTA DAİRE İÇERİSİNDEKİ ARAÇ’a YOL VER” uyarısına uymayanlara ceza yazsanız şehre büyük hizmet etmiş olursunuz.

Kahramanmaraş Eminiyet Asayiş Şube Müdürlüğü’nün dikkatine, asker uğurlama merasimlerinde atılan mermi adeti, bir askerin  ACEMİ BİRLİĞİ boyunca hatta bazen USTA BİRLİĞİ boyunca atacağı mermiden fazla mermi attığı gözükmektedir. Eğer bu magandalara karşı kesin bir tedbir almayacaksanız, siyasilerden rica edelim, meclise önerge versinler. İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı anlaşsın, bundan böyle atış belgelerini Emniyet Müdürlükleri Versin!

PROTOKOL KONUŞMALARINA DİKKAT!

Memlekette herhangi bir açılış, şenlik yahut etkinlik olduğunda siyasilerin tamamının protokol konuşması yapma hastalığı, halkı bezdirmiş durumda. Hafta sonu Göksun’da yapılan ve 5 bin kişiyi aşkın katılımcının olduğu festivalde halk, protokol konuşmalarından şikayetçiydi. Bizce de Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Çoşkun Aydın, Kaymakam Cengiz Ayhan ve protokol bakımından  önde olan siyasi, yani Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal konuşma yapsaydı yeterliydi. Siyasetçilerin çok konuşması ya da çok siyasetçinin konuşması halkın gönlüne girecekleri yol değildir. Bilakis halkta bir bıkkınlık meydana getirir ki tribünlerde “Artık konuşmalar bitse de güreş izlesek, biz güreş izlemeye geldik!” serzenişleri yükselmeye başlamıştı.

 BAŞKAN MAHÇİÇEK’İN DİKKATİNE!

Sağlık nedenlerinden dolayı bir haftadır Onikişubat Belediyesi sınırları içerisinde yürüyüş yapmaya çalışıyorum. Yürüyüş yapmaya çalışıyorum çünkü tek bir tane düzgün, sağlıklı, sağlam yürüyüş yolu, bisiklet yolu ya da koşu yolu yok. Eskiden yapılmış olanlar ise inşaat firmalarının kepçeleri tarafından bozulmuş. Başkan Mahçiçek, sabah saat 5 ile 7 arasında ve akşam cadde kenarında yürüyüş yapmak, koşmak ya da bisiklet binmek isteyen yüzlerce insanın yaşadığı zorluğu görmeden ne demek istediğimi anlayamaz. 9 Km’lik yürüyüş yolunun yapılacağı ile ilgili reklamı görüyoruz ancak çalışmaya dair en ufak bir ize rastlamıyoruz. Başkan Mahçiçek’i sabah yürüyüşüne davet ediyorum. Beraber yürüyelim. Hedefiniz halk ile beraber yürümek değil miydi?

ILICA HALKINA TAVSİYE

Öncelikle belirtmek isterim ki Kahramanmaraş’tan Ilıca’ya gitmek yerine İskenderun’a gitmek, zaman olarak hem daha kolay hem de zahmetsiz.  Yıllardır yılan hikayesine dönen yolunuz ile ilgili eğer kızmazsanız size bir tavsiyem olacak! Gelin bu yolun yapılması konusundaki ısrarınızdan vazgeçin. Bakın eğer siyasilere yaptığınız başvuruların yarısını Rally, Motocross federasyonlarına başvursaydınız şuan Ilıca Yolları’nda uluslararası yarışlar düzenleniyor olacaktı. Doğası, yolların eğimi, virajı, adrenalin dolu  sürüş keyfi ile Ilıca Yolu, motospor severlerin beğenisini kazanırdı. Siz de kaplıcalardan elde edeceğiniz gelirin çok daha fazlasını bu yarışlardan kazanırdınız.  Diyelim ki bu olmadı; Suçatı’ndan itibaren Ilıca’ya kadar olan yol, araba firmalarının ‘’araç test sürüş alanı’’ haline getirilebilirdi. Araçların yol tutuşu, amortisör gücü, sürtünme, ön ve arka kırım, lastik ve firen sistemleri ile ilgili test sürüşleri ve reklam çekimleri için gayet uygun bir yol.

Yine de Ilıca yolu yapılsa da kaplıcadan insanlarımız faydalansa… Nasip kısmet artık!

 Muhabbetle kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Işık Arşivi