Mısır’da yeniden intifada mı?

Ocak 211 de Mübarek’i protesto etmek için sokaklara çıkan halk bu kez de Sisi’yi protesto etmek için sokaklara döküldü.

Bu kez protesto çağrısı, İspanya’da Mısırlı iş adamı olan bekar ve genç olan  Ali’den geldi. Ali, Sisi’nin yolsuzluklarını ihtiva eden bir video hazırlayarak bunu sosyal medyadan sundu. Sonraki bildirimlerinde de Mısır Savunma Bakanı Mohamed Zaki'den Sisi'yi tutuklamasını ve ordunun halkın yanında durmasını istedi.  Cuma günü için milyonları da protestoya çağırdı.

Bu protesto olayına Müslüman Kardeşler temkinli yaklaşıyor, ama kısmen de olsa destekliyorlar. Bu kez protesto çağrısı yapan dışardan, genç, bekar, zengin ve İslamcı bir görüşü yok.

Enteresan bir durum var. Hong Kong’ da da halk eylemi var, Fransa’da sarı yeleklerin protestosu devam ediyor. Brexit karşıtları henüz yatışmış değil. Suud-İran savaşı Husilerle devam ediyor. Suriye savaşı devam ederken bölgeyi yeni bir küresel dizayn etme çabaları mı var?

Arap Baharı hala tartışılırken bölgede yeni dizayn hareketine bölge halkı nasıl yaklaşacak? Aslında darbeci Sisi’nin çoktan indirilmesi gerekiyordu. Fakat bu haklı ayaklanmayı halkın elinden alarak manipüle ile başkalarının yönlendirmesi tehlike doğurmaktadır. Tıpkı Sudan da olduğu gibi.

Mısır Hükümeti başlangıçta Ali’yi, devrim sonrası Mısır’da  Müslüman Kardeşler’in sempatizanı olarak itibarsızlaştırmaya çalıştı, ancak bu çabalar başarısız oldu. Ali'nin politik, iş dünyası ve kişisel tarihinden elde edilen güvenilir kanıtlar, onun İslamcı olmadığını açıkça ortaya koyuyordu. Ardından hükümet Ali'yi yersiz bir kadın avcısı olarak sunmaya çalıştı. Bu strateji de başarısız oldu.

Mısırlılar uzun zamandır El Sisi yönetiminden memnun değillerdi. Özgürlükler bugün Mübarek’e göre çok daha az ve ekonomik durum kötüleşti.

Cuma günleri için Ali'nin protesto çağrısına halk nasıl tepki verecek? Ali’nin  zayıf yönlerine rağmen halk gereken desteği verecek mi? Bugün Mısırlıların yaklaşık üçte biri günde 1,5 doların altında çalışmaktadır. Bu yoksulluk içinde olan halk tepkisini mutlaka gösterecektir. Yoksulluk karşısında, siyasi yanlış yönetim ve ekonomik kargaşa, El-Sisi’nin ve ailesi ve yakınları tarafından yolsuzluk suçlamaları ile ateşlenen halk öfkesi artmaktadır.

Eğer protestolar yeterince büyürse ve özellikle de uzun sürerse ordu, cumhurbaşkanını siyasi olay yerinden çıkarmak için müdahale etmek zorunda kalabilir. Ordunun  içindeki muhalifler de göz önüne alındığında, askeri cenahta böyle bir fırsatı değerlendirmek isteyenler olabilir.

Mısır halkı, yeni bir sınava doğru itiliyor. Allah yardımcıları olsun. Sinsisiz günleri Allah onlara nasip etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi