M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

Milli Eğitim Bakanı Kim Olacak

Kahramanmaraş’ta yeni kurulacak Bakanlar Kurulu ile ilgili en çok merak edilen soru; “Milli Eğitim Bakanlığına” kimin getirileceği. Konuyla ilgili Ankara kulislerinde dolaşan isimlerin çoğu bildik tanıdık isimler; Mehmet Sağlam, Beşir Atalay, Hüseyin Çelik, Nimet Çubukçu. Kulislerde Maraşlıların pek tanımayacağı iki isim daha var.  Yüksel Özden ve Nabi Avcı. İsmi geçenler içinde tek eğitimci, Yüksel Özden. Nabi Avcı ise Başbakanın hep yanında yer alan birisi, has daireden. Bu yüzden bu iki ismin şansının çok daha yüksek olduğu söyleniyor. 

Milli Eğitim Bakanı kim olsun sorusuna, her Maraşlı gibi bizim cevabımızda elbette Mehmet Sağlam olsun olacaktır. Ancak Sayın Sağlam’ın Bakanlığı yine zor görünüyor. Otuz yıldır bir tek eğitimci Bakan görmeyen eğitim camiası fokur fokur kaynıyor. Camia, Bakanlığa getirilecek kişinin bu kez mutlaka eğitimci olmasını istiyor. Bilindiği gibi Sayın Sağlam öğretim üyesi olmasına rağmen alanı eğitim değil, hukuk… Üstelik AK Partinin kurucu kadrosundan da değil.

Beşir ATALAY, Sosyolog ve Üniversitede Öğretim Üyesi; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1983'te sosyoloji doçenti oldu. 1992'de profesör unvanını aldı. Marmara Üniversitesi'nde Öğretim Üyeliği, UNESCO'da Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü. Kırıkkale Üniversitesi Kurucu Rektörü olarak görev yaptı. 22. ve 23. Dönem Ankara Milletvekili. 58 ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı yaptı. 60. Hükümet'te İçişleri Bakanlığı görevine getirildi. Hükümetin Kürt açılımı politikasını yürütmekte başarısız oldu ve yıprandı. İsmi geçmesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı çok zor gözüküyor.

Hüseyin ÇELİK, Öğretim Üyesi; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Türk Edebiyatı, Londra Üniversitesi SOAS'ta Türk Politikası alanında yüksek lisansını, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeni Türk Edebiyatı Bölümü'nde ise doktorasını tamamladı. 1997'de Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Doçent oldu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. 21, 22. ve 23. Dönem Van Milletvekili, 58. Hükümet'te Kültür Bakanlığı, 59 ve 60. Hükümetlerde Millî Eğitim Bakanlığı görevlerini yürüttü. Gerek kamuoyunda gerekse kendi partisinde yıprandığı için görevden alındı. Tekrar Milli Eğitim Bakanı yapılması mümkün değil.

Nimet ÇUBUKÇU, Avukat; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest avukat olarak çalıştı. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi oldu. 22. ve 23. Dönem İstanbul Milletvekili. 22. Dönem'de AB Uyum Komisyonu ve Karma Parlamento Komisyonu Üyeliklerinde bulundu. 59. Hükümet'te Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 60. Hükümet'te yeniden Devlet Bakanı oldu. Hükümette yapılan değişiklikte, Hüseyin Çelik’ten boşalan Millî Eğitim Bakanlığı görevine getirildi. Kısa bir süre yaptığı Bakanlığı hep tartışıldı. Yeniden Milli Eğitim Bakanı olması büyük sürpriz olur.

Yüksel ÖZDEN, Öğretim Üyesi; Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi Planlama Bölümü'nü bitirdi. Yüksek Lisans ve doktorasını ABD'de Wisconsin Üniversitesi'nde tamamladı. Aynı üniversitenin Eğitimde Yeniden Yapılanma Merkezi'nde doktora sonrası çalışmalarda bulundu. Değişik üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1998'de doçent ve 2000'de profesör oldu. Eğitim Bilimleri ve Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Necati bey Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevlerinde bulundu. Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Eğitim, yönetim, liderlik ve değişim-dönüşüm konularında yayınlanan 4 kitabının yanı sıra, alanı ile ilgili çok sayıda kitaba editörlük yaptı, bölümler yazdı. 23. Dönem Muğla Milletvekili. 23. Dönem'de NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi oldu. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Özden Milli Eğitim Bakanlığının en büyük adayı.

Nabi AVCI, ODTÜ Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bölümü'nden 1978 yılında mezun oldu. Üniversite sonrası yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli memuriyetlerde bulundu. Dış politika yazarlığı yaptı. Anadolu Üniversitesi'nde iletişim bilimleri dalında doktorasını 1986'da tamamladı ve öğretim üyeliği görevinde bulundu. 1987–88 arasında Zaman Gazetesi Genel Yayın Danışmanlığı ve yazarlığı yaptı. Kanal 7 televizyonunda program yaptı ve Yeni Şafak gazetesinde yazarlık, yöneticilik görevlerinde bulundu. “Abdullah Karaca ve Enes Harman” takma adlarıyla yazılar kaleme aldı. “Molla Kasım” takma adıyla mizah yazıları yazdı. 1994’te belediye başkanlığını kazandığı seçimde Başbakan Recep Tayyib Erdoğan’ın iletişim politikasını yürüttü. Başbakanlık Müşavirliği'nde çalıştı. Başbakana çok yakın bir isim. Yüksel Özden olmazsa, Nabi Avcı’nın Milli Eğitim Bakanlığına kesin gözüyle bakılıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi