MHP milletvekili sayısını artırabilir mi?

12 Haziran Genel seçimleri için siyasi partiler aday isimlerini Yüksek seçim Kuruluna bildirmesinin üzerinden iki gün geçti. Partilerde sancılar, tepkiler var. Özellikle CHP’de yaşanan “adaylıktan çekilme depremi” bana göre MHP’ye özellikle merkez ilçede çok yarayacaktır.

Ak Parti listesi ile ilgili dün yaptığım değerlendirme sıcağı sıcağına yapılan ve birazda kinaye taşıyan bir değerlendirmeydi.

Bu gün MHP ile ilgili yapacağım değerlendirme biraz daha objektif olacaktır. Çünkü dünden bu yana şehirde yaptığım birçok ziyarette edindiğim izlenim; merkez ilçede yaşayan seçmenlerin terk edilmiş halidir.

Tanıdığım bir çok Ak Partili seçmen, Ak Parti’nin ısmarlama ve ithal adaylar getirdiğini, merkez seçmeni adam yerine koymadığı gibi bir eleştiri ile karşılaştım. Bu tepki oy verme sürecine kadar devam ederek, sandığa yansır mı onu şimdiden kestirmek mümkün değildir. Ancak bunu MHP diri tutabilirse farklı bir sonucu elde edebilir.

MHP’nin 22 Temmuz 2007 seçimlerinde aldığı oy, 58 bin civarında. 29 Mart seçimlerindeki İGM oyu ise 108 bin civarında. 12 Haziran Genel Seçimleri için bir tahmin yürütmek şimdiden çok zor. Ancak Ak Partideki liste tepkisi iyi değerlendirmeleri halinde 29 Mart seçimlerinde alınan oy korunabilir hatta biraz üzerine çıkılırsa üç milletvekili çıkartır diye düşünüyorum.

MHP’de liste başına getirilen Mesut Dedeoğlu, Kahramanmaraş kent merkezinde belli bir ağırlığı olan bir isimdir. Başvuru bile yapmadan liste başına gelebildiğine göre, MHP Genel Başkanına çok yakın bir isimdir. Şehir merkezinde başta eski Anaplılar, DYP’liler, CHP’liler gönül rahatlığı içinde Mesut Dedeoğlu için MHP’ye oy verebilirler diye düşünüyorum. O açıdan bakıldığında Dedeoğlu’nun MHP teşkilatlarının sahip çıkmaları ve çalışmaları halinde iyi bir artısının olacağını düşünüyorum.

Oğuz Tor 2007 Genel seçimlerinde de aday olmuştu sanırım. Afşin başta olmak üzere kuzey ilçelerinde sevilip sayıldığı yönünde bir bilgiye ulaştım. MHP’nin ikinci sırasında olması kuzeyde bir artı olarak oylara yansıyacağını düşünüyorum.

Ejder Oruç ise 2009 belediye Başkan aday adaylığı ile kentte varlığını hissettirmeye başlamış, aralıksız sürekli Kahramanmaraş’a gelip giderek vatandaşlarla arasını sıcak tutmuş ve şehirde belli bir birikime ulaşmıştır.

MHP’nin diğer adayları da belli birikimleri olan insanlardır. El ele verilmesi halinde, iyi bir seçim strateji hayata geçirmeleri ile üç milletvekili kazanabilmelerinin önünde bir engel görülmüyor.

Açık konuşmak gerekirse, MHP seçime kadar medya organları dahil iyi bir çalışma ile bu sonucu yakalayabilir.

Ama bunu yapmayıp da çalışıyormuş gibi bir görüntü verilirse, Ak parti de işi biraz sıkı tutarsa, iyi bir planlama yaparak seçmene ulaşırsa tam tersi bir sonuç ortaya çıkar MHP bir vekili bile çıkartamaz.

CHP’de yaşanan liste depremi, teşkilatların moral bozukluğu CHP’nin bir vekilliğini bile zora sokarken şartlar MHP lehine oluşuyor. Tabii MHP bunu iyi okuyup iyi bir seçim stratejisi ortaya koyabilirse…

Bunların olmaması halinde de Ak Parti rahatlıkla 8-0 yapabilir. Her iki ihtimalde söz konusu.

Bu ihtimaller; Ak parti 5 MHP 3, yada Ak Parti 8 diğer partiler 0…..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Mehmet TAŞ Arşivi