Mehmet Balduk ve Kim var ?, kim yok ?

    Mehmet Balduk ve Ali Sezal ağabeyi dün peş peşe toprağa verdik..
    Mehmet Balduk, vefat etti demek içimden gelmiyor..!
    Ancak şunu samimiyetimle söylüyorum : 42 yıldır gazetecilik yapıyorum, ben böyle renkli böyle hareketli böyle kalabalık bir cenaze görmedim..
    Mehmet Balduk beyin KMTSO da ki töreni ve Ulu camii deki cenaze namazını görünce 1925 yıllara gittim..
    Gazi Mustafa Kemal : “ Maraş şehrinde savaşta yararlılık gösterenlerin listesini gönderin, İstiklal madalyası vereceğim,” diyerek Kahramanmaraş’a bir yazı gönderir..
    Şehrin eşrafı toplanır : Savaş’ta kim yoktu , kim vardı ?  kime madalya verilsin diye araştırmaya başlar , savaşta yararlılık göstermeyen bir tek fert olmadığı görülmesi üzerine Ankara’ya bir cevap yazılır: “ Savaşta Yararlılık Göstermeyen Bir Tek Fert yoktur,” 
    Bunun üzerine TBMM 5 Nisan 1925 de toplanarak Maraş Şehrinde İstiklal Madalyasını verilmesi kararını alır böylece : Kahramanmaraş’ta fertlere değil şehre madalya verir..
    Hayır seven , ömrünün en verilmeli zamanını Kahramanmaraş’ın kalkınması için harcayan , her fabrikanın taşında bir kürek harcı olan KMTSO Onursal Başkanı Mehmet Balduk , nereden ve nasıl anlatacağımı halen bilemiyorum..
    Ulu camii de cenazeye gelenlere bakıyorum: Çiçekler bakıyorum , Türkiye’nin dört bir köşesinden gelmiş, şahsen gelenlere bakıyorum: Bölge Sanayicilerimizin yanında Türkiye burada.. sevenleri burada..
    Mehmet Balduk beyin , KMTSO da  ki töreni, Ulu camii deki cenaze namazına baktım.. şehirden katılmayan bir tek ferttin olmadığını gördüm.. her kesmin temsilcisi vardı..
    Yurt dışında olup da, uçak bulamadığı için yetişemeyen, sanayici ve iş adamımız yok mu ? derseniz çok fazla vardı ama , onların oğlu, kızı, fabrika müdürü, bir yakını cenaze de onu temsilen duruyordu.. bu sebeple onları da katıldı sayıyorum.. herkes buradaydı..
    Kimler vardı ? : TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Valimiz Ömer Faruk Coşkun, eski Başbakan Yardımcısı ve Bakanımız Veysi Kaynak, eski bakanlar : Devlet Bakanı Ali Doğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bakan Bülent Arınç , TPB Genel Başkanı Nevzat Pakdil, Ak Parti Gurup Başkan Vekili bakanımız Mahir Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör, TOBB Başkanı M.Rıfat Hisarcıklıoğlu, Milletvekillerimiz, Oda Başkanlarımız, STK başkanları, Sanayici ve iş adamlarımız , tüm ilçe belediye başkanlarımız, Siyasi Partilerin il ve ilçe başkanları yönetimleri, daha kimi sayayım bilemiyorum..
    Sanko Holding yönetim kurulu başkanı Adil Konukoğlu, Onursal Başkan Abdulkadir Konukoğlu, komşu illerin oda başkanları sanayiciler ve binlerce seveni..
    Mehmet Balduk beyin kardeşi : Mustafa Balduk yanında oturdum, sürekli taziye mesajı için telefon geldiğine ve gelemeyenlerin telefonla taziyesini bildirdiğini gördüm.
    Kim vardı ? kim yoktu ? derseniz : Türkiye buradaydı.. Mehmet Balduk sevenler buradaydı.. o hayır severliği, Kahramanmaraş sevdası karşılığını sanıyorum , cenazesine koşanlarla sıra sıra dizilenlerle aldığını düşünüyorum..
    Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek, sanıyorum, ilk meclis toplantısında evinin bulunduğu sokağın adını veya bir caddeye”  Mehmet Balduk Caddesi “ ismini verecektir..
    Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş başkanım ise ilçesinde bulunan Balduk başkanın fabrikası hizmetlerinden dolayı bir parka adını vereceğini düşünüyorum..
    Dünde yazdım: Mehmet Balduk, Kahramanmaraş dedi.. Kahramanmaraşlı bir kişi daha fabrika kursun dedi.. Kahramanmaraşlı fakir fukara evine ekmek götüreceği iş yerleri açılsın dedi.. hiçbir zaman “ Ben ” demedi.. Şehrim dedi halkın geleceğini düşündü.. Maraş dedi..
    Mehmet Balduk beyin bir çalışanı göz yaşları ile : “ 26 yıldır yanında çalışıyorum, o bizim babamızdı bizi öksüz bıraktı, ekmeğini yedim, hakkım helal olsun, “ diyor..
    Bir diğer çalışanı: “ Hoş geldiniz ağabeyler, Mehmet ağabeyimizin ekmeğini yiyerek bugünlere geldik, akrabası değilim çalışanıyım hakkım helal olsun, hoş geldiniz,” diyor..
    Siyaset’ten iş dünyasına, gazeteci dostlardan, çalışanlarına, zengin fakir her kesim Mehmet Balduk ağabey son görevini yerine getirdi..
    Nazlı Ceylan Balduk, sürekli göz yaşları ile taziyeleri kabul ederken, Emre Balduk ise çok üzgündü..
    Hacı İsmail Kurtul, kayınbabasına son görevini yaparken, Balduk ailesi fertleri bu acılı günde bir birine destek olmaya çalışıyordu..
    Pazar gününden bu yana ben halen kabullenemedim.. Vefat etti diye yazmak istemiyorum.. Bilmem Mustafa Balduk ağabey, Nazlı Ceylan, Emre Balduk nasıl kabullenir ? ama ölüm acı ve gerçek.. Her canlı er geç ölecek.. !
    Mekanı cennet olsun, ben hakkımı helal ettim.. kendinden razı idim..
    Rabbim da Mehmet Balduk’tan razı olsun, cenneti ile muamele eylesin diyorum..
    İyi günler..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi