Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

MARAŞLI DİZİSİ ÜZERİNE BİR KAÇ SÖZ

Adının Maraşlı olması dolayısı ile ilimizde ilgi ile beklenen dizi birkaç haftadır ATV kanalında oynamaya başladı. İlk bölümden itibaren Maraşlıların ilgisini çeken dizi, dizide sadece maraşlımısın diye soranlara, dizinin kahramanı emekli astsubay rolundeki kişinin hayır Kahramanmaraşlıyım demesi dışında Maraş ile alakalı hiçbir yönünün olmadığını göstermiş oldu.

    Kahramanlık her milletin evlatlarına bırakacağı en güzel bir ad ve mirastır. Her şehrin, her milletin, her beldenin kahramanlık adına layık olacak bir hayat yaşadığını tarih bize göstermez. Kahramanlık eşine az rastlanan fedakarlıklar gerektirir. Yüzlerce yıl düşmanlarımızın bile bize kahraman dediği tek milletiz. Bunun taşlara kazınmış hali, Macaristanın başkenti buda peştede kabri bulunan büyük şehid Arnavut Sabri paşa adlı, Osmanlı paşamızın mezar taşında kazılı yazıda açık açık beyan edilir. Kendileride aslen Türk olan Macarlar ile yaptığımız nice savaşlara rağmen, Osmanlı Türk devletinin ordularının ve Müslüman Türk milletinin kahramanlık ruhu taşıdığını mezar taşımıza yazmak zorunda kalan bu eski düşman, yeni dost kardaşlarımız tarihe büyük bir not düşmüşlerdir.Sabri Paşamızın kabir taşında, kahraman düşman mezarında rahat uyu, sen artık bize emanetsin yazıyor.

    Maraşımız da, yüzlerce yıl bağımsız yaşamış bir millete giydirilmek istenen, esaret kefenini kendi bileğinin ve yüreğinin ve imanının gücü ile yırtmış ve hiçbir zaman esarete razı olmayacağını göstermiş bir halk olduğu için, gazi meclisimiz tarafından kahramanlık payesine layık görülmüştür.

   Kahramanlık ile ilgili yüzlerce sahife yazı yazılabilir. Fakat konumuz bu olmadığı için giriş kısmındakini yeterli buluyorum. Gelelim dizimiz ile ilgili kısma. Dizinin her bölümünde ayyaş bir oğlu canlandıran kişinin, mutfakta topladığı köşk çalışanlarına hitap tarzı ve onlara tepeden bakarak, komünist manifesto ve ateist felsefe, İncil ve bazı gayri İslami kişilerin  değeri kendince  menkul sözlerinin anlatılması bölümüdür.

   Hemen hemen her bölümde islamı hedef alan cümleler seziyorum. Son bölümde tesadüf ve kader ile alakalı, son derece çocukca ve artık modası geçmiş sözler ile konuşma yapması, bu dizinin yazılımını yapanların Maraş ile, kahramanlık ile bir ilgilerinin olmadığını ortaya koymuştur. Kader mevzuu son derece hassas olduğumuz bir husustur ve böyle densizce misaller ile, güya alay ve tenkit edilecek bir husus değildir.  Ayrıca kahramanlık maddi  bir değer değil, manevi bir değer ve rütbedir. Diziyi yazanlar ülkemizi 1930 larda yönettiğini zan eden gerici kafa ile güya içtimai hayatımıza bir düzen vermek derdindeler gibidir. Kahramanmaraşlıyım diyen, emekli bir astsubayın rolünü oynayan kişinin, silah arkadaşları ile ilk toplantısında rakı içerek meşk yapması, şehitlikten ve gazilikten  diziyi çekenlerin ne anladığını fakat Kahramanmaraşlıları hiç anlamadığını görmüş olduk.

     Her toplantıda rakı içip, kumar oynayan güya vatan kurtarma gayretinde olup, koskocaman devleti yerle bir eden ittihatçı kafa ile bu diziyi çekenlerinde aynı ruh haleti içinde oldukları görülmüştür. Dağlarda devlet ve millet için fedakarca cihad eden bozkurtlar gibi ünleyen aziz ordumuzun, gazilerinin toplantılarında olsa olsa güzel sözler ve din ü devlet konuşulur. Rakı sofrasında bir araya gelinmez. Türk milletinin en hassas olduğu kader mevzuu ise alay edercesine bir serhoşun ağzına meze, asla yapılamaz.

   Diziyi çekenleri, ATV kanalını diziyi Kahramanmaraşlılara yakışan bir hale getirmeye veya durdurmaya davet ediyorum. Kahramanmaraşlılar yüzlerce şair ve yazarı bağrından çıkaran, konuşur iken alçak sesle konuşan, boş konuşmayan, konuşur iken nezih olan ve asla kaba olmayan, vatan denilince atasını anasını dahi unutan gerçek vatanseverlerdir. Bu dizi asla bizi temsil etmemektedir. Şehrimizin adının kullanılarak çekilen dizinin kendisine bir çeki düzen vermesini ümit etmekteyiz. Her sey Rabbimin rızası içindir. Vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi