M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ

Geçtiğimiz Pazar günü kaldırılan TEOG Sisteminin yerine uygulanacak olan yeni sistem Milli Eğim Bakını tarafından açıklandı. İnşallah hayırlara vesile olur.

Yeni sistemin neler getirdiğini mutlaka öğrenmişsinizdir ama maddeler halinde bir kez daha anlatmak isterim. Kamuoyuna açıklanan yeni sistemle:

1- Liseler iki bölüme ayrılıyor. Sınavla Öğrenci Alan Liseler ve Sınavsız (Adrese dayalı ) Öğrenci Alan Liseler.

2- Sınavla Öğrenci Alan Liseler, ‘Nitelikli Lise’ Adrese dayalı olarak öğrenci alan Liseler ise ‘Mahalle Liseleri’ olarak adlandırılacak.

3-Nitelikli Liseler Zümresine şu anki; Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve Proje Liseleri dahil edilecek. Bunların yanına veliler tarafından çok tercih edilen Anadolu Liselerinden ilaveler olabilecek. Kahramanmaraş’tan örnek verecek olursak ‘Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi, Erdem Bayazıt Anadolu Lisesi’ gibi.

4- Nitelikli Liselerin dışında kalan diğer Anadolu Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Meslek Liseleri ‘Mahalle Liseleri’ adıyla anılacak.

5- Nitelikli Liselerin hangi Liseler olduğu, Mahalle Liselerinin hangi liseler olduğuna dair liste; ‘2018 Mayıs’ ayı içerisinde açıklanacak.

6- Nitelikli yani sınavla öğrenci alan okullara girmek isteyen öğrenciler mutlaka ‘Sınava Girecekler.’

7-  Sınav ‘2018 Haziran ayının ilk haftası’ içerisinde öğrencilerin okuduğu okullarda yapılacak.

8- Sınavda öğrencilere 60 soru sorulacak. Bu sorular ağırlıklı olarak 8’inci sınıf müfredatından (konularından) olmak üzere 6 ve 7’inci sınıf müfredatlarından da soru sorulacak. Soruların geneli çoktan seçmeli olmakla birlikte bir miktarda açık uçlu soru sorulacak. İleriki bir tarihte örnek sorular yayınlanacak.

9- Sınava girip Nitelikli Okullara yerleşen öğrencilerin dışındaki öğrencilerin (Sınava hiç girmeyen, baştan Mahalle Mekteplerini tercih eden ve ya sınava girip de Nitelikli Liseye yerleşemeyen) ‘Mahalle Liselerine Yerleştirmesi’ adrese dayalı olarak yapılacak.

10- Mahalle Liselerine yerleşmek isteyen öğrencilerden; ‘İçerisinde Beş Lisenin bulunduğu bir listeden tercih yapması istenecek. Öğrenci bu beş okulu istek sırasına göre sıralayarak tercih yapacak. Tercih edilen okulların kontenjanı o okula kayıt olmak isteyen öğrenci sayısından çoksa öğrenciler istedikleri okula yerleştirilecekler. Okul kontenjanı öğrenci sayısından az ise yerleştirmelerde öncelik Ortaokul Başarı Puanına göre yapılacak.’

11- Birinci tercihte hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için 2’inci tercih işlemleri yapılacak. 2. Tercihin sonunda da Liseye yerleşemeyenler ya ‘Özel Liseye ya da Açık Liseye’ kaydını yaptıracak.

Yeni sistem kısaca bu, bence eleştirilecek bir husus yok. Bal gibi Lokum gibi, Kaymak gibi bir sistem! Bundan daha iyisini kul yapamaz! Bu kadar kusur Kadı Kızında da bulunur!

Ancak aklımda birkaç ünlemli cümle var. Bu sistemi hazırlayanların aklına geldi mi gelmedi mi bilemem ama eminim ki çocuğu 8’inci sınıf da okuyan ve yılsonunda Liseye kayıt yaptıracak olan velilerin aklına bu ünlemli cümlelerden pek çok gelmiştir. Bunlar:

1- Haziran ayında sınava girecek öğrenciler daha önce sorumlu tutulmadıkları halde yeni sistemde sorumlu tutuldukları 6’ıncı ve 7’inci sınıf konularını kendi başlarına öğrenebilirler!

2- Sınav sorularının 6, 7 ve 8’inci sınıf konularından çıkacağı için bu soruları her öğrenci çok rahat doğru yapacaktır. Bu sebeple; Özel Derse, Dershanelere, Kurs Merkezlerine ihtiyaç duyulmayacaktır!

3- Nitelikli Okulları sınava hazırlanan öğrencilerin ancak % 10’u isteyecek geri kalan velilerin çoğunluğu yeni sistemi getirenlere dualar ederek Mahallesindeki Liseyi tercih edecektir. Bu sebeple yeni sistem eski sistemin velilere ve öğrencilere yaşattığı stresi de ortadan kaldıracaktır!

4- Veliler; Nitelikli Okul Zümresine giremeyen ancak Mahalle Liselerinin içerisinde iyi denilebilecek bir okula girmek için ‘Öğretmenlerden Şişirme Not’ istemezler!

5- Veliler; Nitelikli Okul Zümresine giremeyen ancak Mahalle Liselerinin içerisinden iyi denilebilecek bir okula girmek için bu okulların çevresinden ev kiralamazlar ev satın almazlar!’

Büyüklerimiz böyle takdir etmişler, Allah kendilerine sağlık, sıhhat ve uzun ömürler ihsan etsin. Başımızdan eksik etmesin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi