Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

LAÇİNLER (TEREKEME-KARAPAPAK)

Tarih boyunca Türklerin kurmuş olduğu devletlerin büyük bir kısmının adı, gene çeşitli Türk boylarının ongunu olan alıcı kuş adlarıdır. Sungur, bürküt,şahin,doğan ,Tuğrul,Selçuk ve laçin gibi.)

      Kıpçak boylu Yüeçilerin kurmuş olduğu kuşhanlı devleti, Avarların (hunların) baskıları neticesinde yıkılıp bu boylar Türkistandan iran üzerine oradan kafkasyaya kadar onlarca irili ufaklı beylikler kurarak gelip yerleşmişler,kafkasyada kendilerine kuşha,alan,as,osset,asetin gibi adlar ile beylikler meydana getirmişlerdir.Bu muhaceratlar yüzlerce yıl sürmüş ve Türk boylarının birbirini takip eden bu mücadelelerinde yanlarında veya önlerinden kaçarak onlarla beraber yer değiştiren nice boylarda zaman içinde asıl yerlerinden Kafkasya ve doğu anadoluya göçüp yerleşmişlerdir.

     Tarihin kaydettiği en büyük devlet olup ve geriye bıraktığı büyük miras dolayısı ile hala yaşayan Selçuklu devletini kuran Selçuk beyin adıda bir kuş adıdır.Tuğrul kuşunun erkek olanına erturğul denir. Türk boyları içinde kuş adını taşıyan boylardan biriside oğuz-kıpçak karışımı bir boy olan terekeme-karapapaklar içindeki laçin boyudur.Bu boyun içinde olup ongunu Laçin olduğu için, kendilerine Laçinler denilen Türk boyuda, Türkistan merkezli bu göç hareketleri ile, Azerbaycan, doğu anadolu ve kuzey iran ile anadolu içlerine zaman içerisinde gelip yerleşmiştir.

      Türk boylarının kendi boy adlarını,atalarının adlarını ve daha önce yaşadıkları yerlerin bazılarının adlarını yeni yerlerine verme adetleri vardır.Laçin adıda bu gün, azerbaycanda olup, bu bölge kelbecer, şuşa ve hankendi ile beraber 1990 lı yıllarda rusyanın yardımı ile Ermeniler tarafından işgal olunmuştur. Karabağa giden yolun üzerinde olan bu yerlerin insanları ise bu gün nahcivan ve kuzey azerbaycanda göçmen olarak yaşamaktadırlar.

     Tarih boyunca göç ve göçmenlik Türkün hayat düsturu olmuştur.Bu gün her kesin kaşkaylar dediği boylarda birer karapapak-Terekeme boyu olup, iranda hala göçebe bir hayat sürmektedirler.Laçinler denilen bu boyun bir kısmı ise zaman içerisinde anadoluyu feth eden atalarımız ile beraber anadolunun çeşitli yerlerine yerleşmişlerdir. Urfamızın Suruç ilçesi nerede ise binbeşyüzyıllık bir zaman içinde Müslüman olan Türk boyları tarafından yurt yapılmıştır. Buralarda yaşayan Türkmenler kadar bazı Kıpçak boylarınında yerleştiğini biliyoruz.Akdeniz sahili mısıra kadar olan bu bölge bu gün arapça konuşan fakat sarışın olup Hanefi mezhebinde olan bu Kıpçak boylu kardaşlarımızın yurdu olalı en az binbeşyüz yıl olmuştur.

      Laçinlerin Suruç ve anadoludaki geçmişlerinin ne kadar eski olduğunu bilmiyoruz, fakat bin yılın üstünde olduğu bir gerçektir. Bu günlerde bölücülüğün yapmış olduğu tahribat insanlarımızı üzdüğünden her kes biz kimlerdeniz diyerek bir araştırma içine girmişlerdir. Laçinler adlı bu oğuz-kıpçak kardeşlerimizde bir dernek kurarak akrabalarını bulma ve sahip çıkma iç güdüsü ile dernekleşme gayreti içine girmişlerdir. Kuracakları dernek vasıtası ile başta işgal altındaki Laçin yurdundan sağa sola kaçanlara ve daha önce hayat tarzı itibarı ile göçerek anadolu ve balkanlara yerleşen Laçinleri bulmak ve tanışmak en büyük arzularıdır.

     Laçinleri tanıyalı birkaç yıl oldu. Kimler olduklarını gayet iyi bildiğim bu güzel insanların suruçta yaşayanlarının güzel niyetlerinin yüzlerine vurmuş haline şahit oldum.inşaallah kuracakları dernekleri için de çalışmaya sözüm var. Suruç ta mukim Laçin uruğunun, oymağının, boyunun mensuplarına selam ve dualarımla. Vesselam.03.09.2020 Abdulbaki Günışığı

 

  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi