Kusura Bakmayın, Kusurunuza Bakın

Öncelikle kendi kusuruma bakarak yazmaya başlıyorum. Kimseye gözünün üstünde kaşın var demiyorum. Zira herkes benden daha iyi daha yahşi. Ancak serzenişim var. Bu konuda belki bana hak verirsiniz.

İnsanoğlu olarak şükre muhtacız. O kadar çok nimetlerle iç içeyiz ki bu nimetlerin farkında değiliz. Bu nimetler sanki bizim zaten hakkımız diye biliyoruz. Oysa her nimetin bir külfeti vardır. Eğer şükrünü yapabiliyorsak sorun yok. Ama yaptığımızı zannediyorsak, hele hele gerçekten eksikliğimiz varsa işte bu yazımız buna değinmektedir.

Halbuki faniyiz, dünyada kiracıyız. Öncelikle hamd olsun insanım ve Müslümanım. İyi ki kurtuluş olan ölüm var diyorum. Şu dünyada Allah her şeyin zıddını da  yaratmış ibret alalım diye. İnsanoğluyuz unutkanız, hatalarımız çok. “İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır.”

Birimizin başına bir müsibet gelse; hemen insanlar yorum yapar, niyet okuyuculuğu yapar, karşısındakinde ne görmek isterse onu öyle yargılar. Yargılama en yakınımızdan uzağa doğru gider. İnsan bir düşe görsün. Geçmiş olsun derken içimizden de oh olsun mu diyoruz veya hayırlı olsun derken içimizden de hadi oradan mı? diyoruz. Birisine iyilik yaparken ondan bir menfaat bekliyor muyuz? Nazar ederek, çekememezlik  yaparak, karşı tarafa acaba zarar veriyor muyuz?

Belalar iki türlü gelirmiş ya ceza olarak veya mükafat olarak. Allah bir kulunun derecesini yükseltmek için ona musibet verir ve güzelce sabrederse akabinde hayırlar verir. Allah, belki O kuluna  daha iyi bir nimetle lütufta bulunacaktır. Belki hayır zan ettiğimizde şer, şer zan ettiğimizde de hayır vardır.

İçimize ve dışımıza sahip olabilirsek ne mutlu bize. Aksi halde içimiz, dışımız başkaysa kişiliğimizi zaaftadır. Dürüstlüğümüz hem kendimize hem başkasına olmalıdır. Menfaatimize göre sözüm ona dürüst isek; o zaman eğri oturup, doğru konuşalım: Bizim halimiz ne olacak? Aslında herkes kendisini daha iyi bilir. Yani kaç kuruşluk adamız? Kimseye nasihat edecek halimiz yok, Çünkü “Tencere senin dibin benimkinden daha kara.” Vesselam bu konular uzar gider.

Haydi hep beraber kendi dürüstlüğümüzü, yaşantımızı bir kez daha gözden geçirelim. Ne mutlu hatasını kendisinde arayarak başkasını küçük görmeyene.

Yaklaşan  Kurban Bayramınızı tebrik eder, tüm İslam aleminin uyanmasına ve kurtuluşuna vesîle olmasını Allah’tan  niyaz ederim.

     Kardeş hiç umma menfaat yalakalıktan,

     Senden kötüsünü görme, etme boş nazar.

     Eğer istemesini bilirsen Allah’tan,

     Vallahi verir kaderindekini Sübhan.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi