Gülsemin Uğur Kurt

Gülsemin Uğur Kurt

KURBAN BAYRAMI ÇOCUKLARA NASIL ANLATILIR?

Yarın mübarek kurban bayramını idrak edeceğiz. Bayram arefesinde Kurban çocuklara nasıl anlatılırı konuşmak istiyorum. 

Öncelikle çocuğun içinde bulunduğu gelişimsel döneme dikkat etmemiz gerekiyor. 9-11 yaş öncesi çocukların soyut düşünme becerisi gelişmediği için "KURBAN" kavramını, dini anlam ve önemini anlayamayacaktır. Kurban kesimini izletmek, kurbanın kanını sürmek, kurban kesimi hakkında konuşmak çocuklarda travmaya sebep olabilir. 

11 yaş altı çocukların,özellikle okul öncesi dönem çocukların kurban kesimini görmesi ani şok etkisi yaratabilir.

Yaşanan şok sonrasında alt ıslatma,gece kabusları, uyku düzeninde bozulmalar,et yemeyi reddetmek, aileye karşı nefret, öfke gibi psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Ayrıca okul öncesi dönemde çocuklar model alarak (taklit yoluyla) öğrendikleri için, gördüklerini uygulamayı deneyip kendisine yada çevresine zarar verebilir.

Ama çocuğum dinini öğrensin,dini vecibelerini bilsin, bu Allah için yapılan bir ibadet diye düşünüp, çocuklarına kurban kesimini detaylı anlatmaya çalışan sevgili ebeveynler, yukarıda da belirttiğim gibi, 9-11 yaş öncesi çocukların henüz soyut düşünme becerisi gelişmediği için "DİN" "İBADET" "ÖLÜM" gibi kavramları henüz kavrayamıyorlar.

Kurban Bayramında aşağıda yazdığım maddelere dikkat edelim:

➡️9-11 yaş öncesi çocuklara bayramın kurban kesme yönünü değil,bayramın sevdiklerimizle birlikte vakit geçirdiğimiz, birbirimize hediyeler aldığımız, ziyaretlere gittiğimiz, harçlıklar verdiğimiz yönünü yansıtalım. Paylaşma ve yardımlaşma yönü üzerinde duralım. 

➡️Televizyonda gösterilen görüntülerden çocuklarımızı uzak tutalım.

➡️Çocuklar eğer görmüşse o şimdi uyuyor ya da oyun yapıyor gibi ifadeler kullanmaktan kaçınalım. Aksi takdirde çocuk uyumaktan korkabilir ve uyku bozuklukları yaşayabilir. Oyun olduğunu düşünürse de bunu oyun olarak uygulamaya çalışabilir.

➡️Okul öncesi dönem çocuklarına etin çok sağlıklı olduğunu, büyümemiz ve sağlıklı olmamız için et yememiz gerektiğini, bu bayramın et yeme ve et paylaşma bayramı olduğunu ve evlerinde et olmayanlarla etleri paylaştığımızı ve bu bayram sayesinde herkesin et yiyebildiğini anlatabiliriz.

Harcamadan ve harcanmadan vaktinizin bereketi bol olsun. Kurban Bayramınız mübarek olsun. Sevgilerimle. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gülsemin Uğur Kurt Arşivi