Kul Hakkı

 

Cenab-ı Hak insanı en güzel şekilde yaratmış,yarattığı insanoğluna  sonsuz nimetler vermiş ve yarattığı insanoğluna çeşitli kurallar koyarak yaşam alanını belirlemiş,yarattığı kullar arsında da birbirlerine karşı sorumluluklar yüklemiş bu sorumluluğun kırmızı çizgisinide kul hakkı olarak bizlere belirtmiştir.

Cenab-ı hakkın emirlerini çiğnemek günahtır ama Rabbimiz bu günahı tevbe ettiğimiz takdirde affedebileceğini belirtirken,Birmü’minin başka bir mü’minin hakkını çiğnemesini,kul hakkını zulme üğrayanmü’minin iradesine bırakmıştır.

Cenab-ı Hak mü’minleri kul hakkından uzak durmasın şöyle emretmektedir:

“Aranızda mallarınızı bâtıl sebeplerle yemeyin. İnsanların mallarından bir kısmını, bile bile haksız yere yemek için, mallarınızı hâkimlere rüşvet olarak vermeyin.”

(el-Bakara, 188)

“Ey îmân edenler! Karşılıklı rızâya dayanan ticâret hâli müstesnâ, mallarınızı bâtıl (haksız ve haram yollar) ile aranızda yemeyin…” (en-Nisâ, 29)

Resülullah(s.a.v) ‘de Kul hakkı yiyenlerin kıyamet gününde nasıl bir azap beklediğini şöyle belirtmektedir:

“Bir kısım insanlar, Allâh’ın mülkünden haksız bir sûrette mal elde etmeye girişirler. Hâlbuki bu, kıyâmet günü onlara bir ateştir, başka bir şey değil.” (Buhârî, Humus, 7)

“Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, nâmusu veya malıyla ilgili bir zulüm varsa, altın ve gümüşün bulunmayacağı kıyâmet günü gelmeden evvel, o kimseyle helâlleşsin. Yoksa kendisinin sâlih amelleri varsa, yaptığı zulüm miktârınca sevaplarından alınır, (hak sâhibine verilir.) Şayet iyilikleri yoksa, zulüm yaptığı kardeşinin günahlarından alınarak onun üzerine yükletilir.” (Buhârî, Mezâlim 10, Rikâk 48)

Yine birgünRasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ashâbına:

“–Müflis kimdir, biliyor musunuz?” diye sormuştu. Onlar:

“–Bize göre müflis, parası ve malı olmayan kimsedir.” şeklinde cevap verdiler. Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu:

“–Şüphesiz ki ümmetimin müflisi şu kimsedir: Kıyâmet günü namaz, oruç ve zekât sevâbıyla gelir. Fakat şuna sövdüğü, buna zinâisnâd edip iftirâda bulunduğu, şunun malını yediği, bunun kanını döktüğü ve şunu dövdüğü için iyiliklerinin sevâbı şuna buna verilir. Üzerindeki kul hakları bitmeden sevapları biterse, hak sâhiplerinin günahları kendisine yükletilir ve neticede cehenneme atılır.” (Müslim, Birr, 59; Tirmizî, Kıyâmet, 2; Ahmed, II, 303, 324, 372)

Kul hakkının daha tehlikeli bir bölümüde  Toplumdaki tüm kulların hakkını yemektir.BazıMü’minlerelektiriği kaçak kullanmaktadır.Bu kullanılan kaçak elektirik tüm müminlere fatura edilerek tüm toplumdan tahsil edilmektedir ve böylece kaçak elektirik kullanan mü’minler tüm toplumun hakkını gaspetmektedir.Kıyamet gününde tek tek o hakkını gaspettiğimü’minlerle nasıl helalleşecek?

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurmuşlardır:

“Şehîdin, kul hakkı dışındaki bütün günahlarını Allah Teâlâ mağfiret eder.” (Müslim, İmâre, 119)

Canını ve kanını Allah yolunda  kurban eden şehidin bile bu şekilde muamele göreceği mahşer meydanında ,Bizlerin ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini düşünemiyorum bile.

Bir de toplumumuzu saran kanser dedikodu.Sürekli birbirimizin etini yiyip duruyoruz.Sürekli birbirimizin hakkını gaspediyoruzdedikoduyla.Kendimediyorumkisevabını dağıtmak isteyen mü’min kardeşlerimiz varsa Kul hakkını yemeye devam etsin.Yok benim dağıtacak sevabım yok ben mahşer meydanında  sırat köprüsünden nasıl geçerim  benim sevabım bana yetermi diyen Mü’min o zaman kul hakkına riayet edecekki dünyada biriktirdiği sevaplar kendine kalsın ve o sevaplar kendini cennete götürsün.

Değerli krdeşlerim  Kul hakkına ri’ayetedelim.Dünyada yaptığımız her anın hesabını vereceğimizi unutmayalım.ona göre yaşayalım ,o  na göre ölelim.İnşallah rabbim bizleri huzuruna vardığımızda kul hakkını sormaz.Birbirimizlehelalleşelim,üzerimizde kul hakkını taşımayalım.Rabbim bizleri kendine layık kul,Peygamberimize layık ümmet olmayı nasip etsin.AMİN

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
M.Halit AYHAN Arşivi