Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Küçük Sanayi Sitemizin Çevre Kirliliği Ve Trafik Keşmekeşi Üzerine

2014 Yılının mart ayından bu yana küçük sanayi sitesinde bulunmaktayım. Bu güne kadar arada bir geldiğim ve çok uzun süreler içinde bulunmadığım ve her tarafını gezme imkanım olmayan bu sitenin felaket boyutundaki çevre kirliliğini ve trafik bakımından Türkiye Cumhuriyetinden bağımsız kuralsızlıklar kuralı ile işlediğini fark etmemiştim. Mevzuu daha açık hale getirmek ve büyükşehir belediye başkanımız ve ilçemizin yeni belediye başkanının ve çevreye duyarlı vatandaşlarımızın ve dahi kurallara uymanın medeniyet özelliği olduğunu kabul eden herkes için bu yazımı yazmak ihtiyacı hissettim.

Değerli hemşerilerim ve K.maraşın hizmet meselesini üzerine almış Belediye başkanlarım ve mevzuu ile ilgili ve başta sanayi sitemizin kooperatif yönetimi  ve bütün kuruluşların güzide temsilcilerine demek istediğim şu ki. Bu güzel ve yeşil şehrimize hiç yakışmayan bir küçük sanayi sitemizin olduğudur. Bütün yolları ekseriyetle  iki taraflı yeşil, çift gidiş ve gelişli  olmasına rağmen sanki tek şerit yollar varmış gibi isteyenin istediği şeritten ve ters istikametten bilerek ve isteyerek , her türlü tehlikeyi göze alarak gittiği bir siteden bahsediyorum. Devamlı kazalar olmasına rağmen fütursuzca herkes ama herkesin büyük çoğunlukla ve özellikle şehir içinde iken her türlü trafik kuralına uyanlar da dahil buraya geldiklerinde trafik canavarına  döndüklerine şahit olmaktayım. Şehrin içinde kurallara uyanların çoğunluğunun burada kuralsızlık mecburi imiş gibi hareket etmesine trafik polislerimizin ve sivil yetkililerimizin göz yumduğunu ve bizzat kendilerinin de bu ters şeritlerde seyr ettiklerine şahit olmaktayım. Ehliyetli veya ehliyetsiz olsun direksiyon başına geçen herkes ısrarla bütün trafik kurallarını boş vermekte ve keyfinin istediği yerden aracını sürmektedir. Aylardır bu keyfiliği seyretmekteyim ve hiç bir görevlinin bu keşmekeşe müdahale ettiğine şahit olmadım. Bize yakışmayan bu çirkin ve tehlikeli vaziyeti ilgililerin dikkatine sunmak istiyorum.

İkinci ve daha önemli mevzuumuza gelince. Çevreye verilen zarar sadece trafik kurallarının ihlali gibi, ihlal eden ile çarptığı kişiyi değil bütün memleketimizi ve hatta bütün milletimizi ilgilendiren önemli ve geleceğimizi tehdit eden çok tehlikeli bir durumdur. Sanayinin çeşitli yerlerinde bulunan çöp dökme yerlerinde çok feci bir kirliliğin olduğunu Maraş’tan değil narlı dan dahi görmek mümkündür. Plastik ve benzeri atıkların atıldığı bu çöplüklere daha sonra birileri veya görevliler tarafından ateş verilmekte ve saatlerce çok kirli bir yangın başlatılmakta ve kilometrelerce uzaktan dahi görülecek siyah ve pis kokulu bir duman gökyüzüne yükselmekte ve tarlalar ve köyler üzerine kabus gibi çökmekte, yakınından geçen herkesi zehirlemekte ve etrafındaki işyerlerinde çalışanların nefes almakta zorlandığı bir hava meydana gelmektedir. Yakınından geçmek zorunda kaldığım bu çöplükten çıkan kirli hava ve gazlardan etkilendiğim bir gün işyerine ulaşana kadar gözlerimden yaşların akmasını engelleyemedim. Tıpkı savaşlarda atılan gaz bombasının etkisi gibi bir şok yaşadım ve gözlerimden uzun süre yaşlar geldi. Bu kadar yoğun bir duman ve gaz çıkaran bu çöplüklerin yakma yeri olarak kullanılmasını ve bunu umursamayan yetkilileri aziz hemşehrilerime şikayet ediyorum. Değerli belediye başkanlarım buradan hiç geçmiyorlar mı, hiç şikayet almıyorlar mı, burada yaşayanlar bu pis havadan çok mu memnunlar bilmiyorum. Bu kadar hava kirliliğini kışın dahi şehrin içinde görmedim. Yaptığım araştırmada uzun yıllardır burada lastik ve benzeri petrol artığı mamullerin yakıldığını ve ilgililerin ve sanayi esnafının bundan rahatsız olmasına rağmen hiç bir tedbirin alınmadığını öğrenmiş bulunmaktayım.

          Herkesin çevre çevre dediği ve evlatlarımıza bırakacağımız tek hediyenin ve mirasın temiz bir çevre olduğunun anlatıldığı bir zamanda nefes dahi almakta zorlandığımız bu kirliliğin hiç bir yetkilinin dikkatini çekmemesini kınıyorum. Sayın Fatih Mehmet Erkoç beyden ve Dulkadiroğlu Belediye başkanımız Necati Okay beyefendiden ilgilerini bekliyorum. Çevre bakanlığının sadece bakan ilgililerinden artık vazifelerini yapmalarının bekliyor ve bu meselenin şimdilik burada yazılacağını ve takipçisi olacağımı ve gerekir ise ulusal bazda paylaşacağımın bilinmesini istiyorum. Bir Maraşlı olarak bu kirliliği ve trafik kuralsızlığını kendime ve hiç bir hemşerime yakıştıramıyorum. Üstelik Türkiye’mizin en yeşil sanayii sitesinde.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi