Kolesterol sahtekarlığı

Buda başımıza geldi. Sahtekarlığın bin bir türünü biliyoruz derken şimdi de kolesterol sahtekarlığı ile yüz yüzeyiz .

Makalelerimi takip eden dostlar bilirler . Daha önce bu konu ile ilgili çok sayıda makale yazmış bir kardeşiniz olarak ben söylemiştim ile başlayan bir cümle ile devam etmek istemem. En son makalelerimden olan kolesterol savaşları isimli makalemde bu meseleyi enine boyuna masaya yatırmıştım. Çok da ses getirmişti.

Yüzbinlerce hatta milyonlarca insana bu acı reçeteyi sunarak milyarlarca doları haksız yere kursaklarına geçirdiler .Minareyi çalarken kılıfını hazırlayanlar bu gerçekliği daha fazla gizleyemeyeceklerini anladılar ki, kolesterol meselesi ile ilgili yayınlar bıtırak gibi çoğaldı ve hata yaptık deyip özür dileyenler kırıla gidiyor. Ancak perşembenin gelişi çarşambadan belli idi. Bu işin içinde bir bit yeniği olduğu halde bu günlere kadar meseleyi uzattılar.

Kolesterol , beynimizin sinirlerimizin ve hormonlarımızın ana maddesi olan bir yağ. Özellikle beyin hücrelerimizin olmazsa olmaz bir katığı.

Bünyemiz için elzem bir madde olduğu için büyük oranda karaciğerimiz tarafından imal edilir.

Aldığımız gıdalardaki kolesterol ise ancak yüzde 10-15 gibi bir oranı teşkil eder ki, dışarıdan alımı azalttığımızda da karaciğerimiz bu açığı kapatarak olmazsa olmaz bir gıda olan bu maddeyi başka şeylerden üreterek tamamlar.

Yıllardır bu değerli olmazsa olmazımız olan yağları , biz hekimler tu kaka mantığı ile hastalarımıza yasakladık. Öyle bir yasaklama ki , yumurta, tereyağ , et ve hatta zeytinyağını ve içinde kolesterol bulunduran hemen her gıda tarafımızdan yasaklanarak hastalarımız koruma (!) altına alındı.

Öğrencilik yıllarımızda hocalarımız tarafından bizlere öğretilen , kolesterolle ilgili bilgiler ve kan değerleri yıllar içerisinde kademeli olarak rakamlarla oynanarak azaltıldı. Bu şekilde her sene yüzbinlerce yeni hasta üretip bunları da tedavi ettik.

Ettik derken bendenizi tanıyanlar bilirler , şahsi olarak bu işte bir bit yeniğinin olduğunu hep kabul etmiş ve bir çok hastama bu işte bir oyun oynandığından bahisle kolesterol düşürücü ilaçlara karşı dikkatli olmalarını öğütlemişimdir.

Kolesterol sahtekarlarına karşı mesafeli ve dikkatli duruşum nedeni ile bu meselede taraf olan bazı meslektaşlarımızın tenkidine çok uğrayan hekimlerdenim.

İşin içinde bir pisliğin olduğu zaten bu pazarda at oynatanların oyun tarzından da belli oluyordu.

30 yıl içerisinde kolesterol ile ilgili çok çarpıcı gelişmeler oldu. Günümüze kadar bir çok değişikliklere uğrayarak bugünkü gelinen noktaya geldik şükür.

Şimdi artık gerçek yerini buldu. Suçlu da bulundu. Özellikle kalp ve damar hastalıklarında damarlarda tıkaç oluşumuna kolesterol parçacıklarından ziyade genetiği ile oynanmış buğday ürünlerindeki glüten ile beyaz şeker diye tabir edilen gıdanın ve trans yağların aşırı tüketiminin bütün bu haltları yediğini öğrendik.

Hatayı kabul etmek ve gerçeklere dönüş yapma zamanı.

Bütün bu yeni gelişmelerden bihaber meslektaşlarımız olabilir. Habere ulaşmak ve sağlıklı bilgilerle tecrübelerimizi birleştirmek bizim meslekte elzem.

Kolesterol sahtekârlarının ipini pazara çıkaran sayısız araştırma ve çalışma mevcut. Ben size bir tanesinin adresini vererek makaleme son vermek istiyorum.

The USA gowerment is poised to withdraw longstanding warninigs about cholesterol.

SAĞLIK BAKANIMIZI ZİYARET

Kendilerini , özel sektördeki başarılı çalışmaları nedeni ile takip eden bir hekimim. Son yıllarda bakanlığımızın uyguladığı yanlış sağlık politikalarını da hiçbir çekinceye takılmadan eleştirebilmiş olmanın verdiği cesaretle bakanımızın ağzından çıkanları dinleyip kaydettim . Önümüzdeki haftalarda detaylarını yazacağım bu faydalı görüşmeyi organize eden Okmeydanı başhekim muavini Op Dr Akif Feyizoğlu ağabeyime ve ekibimizi sağ salim Ankara’ya götürüp getiren sevgili yeğeni Galip kardeşime sonsuz teşekkürler ediyorum.

yönetiminin garabetlerine bir yenisi daha eklendi. Daha önceleri onlarca kez tehditler savurup bir sonuç almamalarına rağmen dün yeni bir tehdit ile nabzımızı bir kez daha yokladılar. Bunlara hakkettikleri cevap anında verildi elbet. Ancak bendeniz de bir Türk vatandaşı olarak cevap hakkımı kullanıyorum. Siz bizi Eski Türkiye’de yaşayan kişiler olarak görüp ona göre ulu orta konuşmayın . Biz artık yeni Türkiye’nin vatandaşlarıyız. Yutturamazsınız . Yutmayız.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Ali Akben Arşivi