KMTSO Meclis Toplantısı ve İhracatımız!

Dün akşam KMTSO Meclis toplantısı vardı.. 
KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu , “ İhracatımızın artığını ancak hedefe ulaşmak için her sektörün ihracatının Kahramanmaraş bazlı yapılması gerektiğini,” altını çizdi..
    Meselenin kırmızı noktası tamda burada..
    Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanız Şahin Balcıoğlu söylediği gibi, Türkiye de altın imalatı yapan İstanbul dan sonra ikinci iliz, Ama Altın İstanbul dan ihraç ediliyor,” dedi..
    Doğru söze ne denir !.. 
    Sürekli yazıyorum : Sanayi de çeşitlilik.. ille de herkes iplik, dokuma, yapacak diye bir şey yok, yada herkes çelik tencere yapacak diye de bir şey yok..
    Bir sefer : Tekstil de büyük tüccarlarımızın olması gerekiyor bu yok..
    Altın İmalatımız, Kuyumcu Kent ve diğer atölyelerde üretim yapan esnafımız tamam ama, buna bir sermaye sahibi sermaye koyarak : Altın ihracatı yapan bir şirket kurarak , marka oluşturmak,  esnafın yaptığı altını alıp yurt dışına ihracatını yapmalıdır..
     Bayan ayakkabıda Türkiye de bir numarayız : ama bir markamız yok, esnafımız fason çalışıyor işin kaymağını başka yerdeki tüccarlar yiyor..
     Bayan ayakkabı da : bir yiğit çıkmalı, büyük bir yer açarak : fason yaptırdığı ayakkabıları markası ile yurt içi yurt dışına satışını yapmalıdır..
     Ceviz veya çam ağacından yapılan oyma işleri : İzmir ve İstanbul da ki tüccarlar tarafından paketlenerek yurt dışına satılıyor.. büyük getirisi var..
     Kahramanmaraşlı oymacılar karınlarını zor doyururken, onlar paraya para demiyorlar..
     Uzun sene önce : Bir oymacı arkadaş İzmir’e oyma sandık, kutu, benzeri ürünler götürüyordu.. gezme olsun diye bende onlarla gittim. Alsancak da bir esnafa oyma ürünlerini verdik.. Bizim 100 TL verdiğimiz oyma kutuyu adam gözümüzün önünde 700 TL hemen satı verdi.. yanlış okumadanız 7 katı para kazandı..
     Oyma işinde niye bir marka çıkaramıyoruz ?, niye bir çatı altında toplanarak ihracatı veya Türkiye içine pazarlamayı kendimiz yapmıyoruz ?
     Sayın Balcıoğlu :” Kendimizi küçük görmekten vaz geçelim 225 Milyar Dolar ihracat yaptık” dedi ve ben bu sözü Kahramanmaraşlıya çeviriyorum.. artık kendimizi küçük görmekten vaz geçelim.. Gaziantep böyle, Adana, şöyle Mersin böyle deme yerine işimize bakalım gücümüzün farkına varalım..
     Kahramanmaraş Tekstil, Çelik Sektörü, Bayan Ayakkabı, Kuyumculuk, Enerji sektörü, birde Afşin, Göksun , Elbistan ovasında yetişen, nohut, kuru fasulyesi ile söz sahibi bir ilimizdir..
     Eksiğimiz yok mu ? var, ama giderile bilecek eksikler bunlar.. Nohut, Fasulye, Ay çiçeğini, Mersinli tüccar alıyor, Mersin malı gibi iç pazara ve dünyaya ihracat yapıyor..
     Parası olan sanayicimiz : Gıda işinin bu bölümüne de girmelidir.. Nohut, Fasulye Ayçiçeğinde söz sahibiyiz üretimimiz az değil haaaa..
     Altınımız : Kahramanmaraş’tan satılırsa
     Bayan ayakkabı , Konfeksiyon , Çelik sektörümüz tamamı Kahramanmaraş’tan satılır ihracat edebilirsek 5 Milyar dolar hedef nedir ki kısa zaman da yakalarız..
     Kahramanmaraş olarak biz gücümüzün farkında değiliz. Bu bir.. ikincisi biraz kıskanç ve benciliz.. bildiğimizi dostlarla paylaşmıyoruz..
     Kahramanmaraş Avrupa ülkelerine , gömlek ve Tişört satıyor ama İhracatı İstanbul üzerinden yapıyoruz..
     Takım elbisede Pissero çıktığı gibi, gömlek , tişört veya tüm tekstil ürünlerinde bir marka ve tüccar niye çıkmasın ?
     Kahramanmaraş’a üç adet OSB kuruldu.. bunların yönetimi kısa sürede oluşturularak yeni arsa üretimi ve yeni ufuklarla Kahramanmaraş 5 Milyar doların üzerine çıkmak için kanat çırpması gerekiyor..
     Sektör , sektör toplantı yaparak, Bilenler, bilmeyenlere bildiklerini anlatır yeni ufuklar çizerse Kahramanmaraş hak ettiği yere çok kısa zamanda gelecektir..
     Dondurmada dünya markasıyız ama : Bir dondurmacılar Çarşımız yok, ilimize gelen turistlerin ilk sorduğu şey dondurmacılar çarşısı nerede ?
     Oysa birlik olup, beraber olup, yan yana en az 50-100 dondurmacının olduğu bir dondurmacılar çarşımızın olması gerekir.. ama yok..
     Dert çok, yazı çok uzun oldu..
     Mübarek Üç aylarınızı tebrik ederim..
     Recep , Şaban bize mübarek kıl, Ramazan ‘a ulaştır duası ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi