Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Kızık Boyu 3

olmaması hayal kırıklığımızdır dediler. TRT 6 da paket program yaptıklarını ve TRT Avaz kanalı içinde Rışvan belgeselini çektiklerini ve herkesin bu meselelere daha duyarlı olması gerektiğini söylediler. Kendisine teşekkür ediyoruz.

              Konuşma sırası Durhasan beg’e geldi. Suriyeli Subay kardeşlerimize ve Kerküklü Türkmenlere selamlar göndererek söze başladılar. Federasyonları  hakkında bilgi verdiler.Çok faal olmalarına rağmen güneydoğudaki Türkmen lerin çalışmalarından çok etkilendiklerini söylediler. İslam aleminde ve Türk dünyasında akan kanın kendisini çok üzdüğünü, bu hadiselere millet ve devlet olarak bigane kalınmaması gerektiğini ifade ettiler. Gaziantep Yörük  ve Türkmenlerinin vatanın birlik ve dirliği için çok kıymetli çalışmalara imza attıklarını söylediler ve tebrik ettiler. Bu konuşmalar yapılır iken Serhat şehrimiz Kars tan misafirlerimiz toplantımıza iştirak ettiler. Terekeme Türklerinde Mustafa Yıldız beg iştirak ettikten sonra nerede ise yurdun her tarafından katılım sağlanmış oldu. Mustafa Yıldız beg genç olmasına karşı sağlam bir donanıma sahip iyi bir hatip olarak dikkat çekti.

          Divan Bayburt’ tan katılan Mem oğulları oymağı Karakoyunlu Türkmeni kıymetli Türkmen begi sayın Nurettin beg e söz verdi. Dede korkut diyarından katıldığını ifade eden Nurettin beg bu tür toplantılara hasret olduklarını ve katıldıkları için çok mutlu olduğunu ifade ile herkesi selamlayarak sözlerini bitirdiler.

         Son konuşmayı Nafi beg yaptılar ve katılan herkese teşekkürlerini ileterek bu toplantıları neden ihdas ettiklerini ve neden devam etmesi gerektiğini veciz sözler ile ifade ettiler. Daha sonra divanın teklifi  ile herkes kendisini kısaca tanıttı ve tanışma yapılmış oldu. Bizler havanın soğuması ve esinti dolayısı ile üşüdük ve üşüdük…. Daha sonra akşam yemeklerimiz ikram edildi. Yemeklerin ardından çay faslı ile sohbet edilir iken aziz Türk milletine Allah (c.c) ın bir hediyesi olan değerli kardeşim karacadağ Türkmen derneği başkanı Nusret Kaya ve arkadaşları toplantımıza teşrif ettiler. Nusret beg ve arkadaşları  gelmeseler idi bir tarafımız daima eksik olacaktı. Zaman ilerler iken Karakoyunlu Türkmenlerinden sayın Dr. Muhittin Taşdoğan beğ de toplantımıza teşrif ettiler.

            Geçen sene Gaziantep ilimizde yapılan milli Kültür dernekleri 1. Kurultayında tesbit edilen yönetim kurulu üyelerinin bir yıllık  çalışmaları tasdik edildi ve kalıcı olarak yönetim kurulunda bulunmaları oylandı ve kabul edildi. Bu şekle göre şu arkadaşlar milli kültür dernekleri yönetim kurulunda bulunmaktadırlar. Sayın Mustafa Kuş beg, sayın Bestami Erdem beg, sayın Orhan Akcan beg, sayın Nafi Çağlar beg, sayın Yusuf Uzun beg ve sayın Ertuğrul Sünel  beg ve ozanımız sayın Orhan karabacak beg. Gelecek sene aynı yerde memik kiya dernek binamızda 10.11.2014 tarihinde 3. Kurultayın yapılmasına karar verildi.

           Divanın söz alması ile asıl mevzuumuz olan Söğüt Ertuğrul gaziyi anma ve Yörük bayramının nasıl yapılması gerektiği ve yapılanların ne kadar doğru veya yanlış olduğunun tartışılarak bir tesbit yapılmasına geldi. Yörüklerin tek bayramı olan bu şenliği, siyasilerin Yörüklere danışmadan kendi istedikleri şekilde tanzim ederek kutlanmasının yanlış olduğunu ve asıl olanın Yörüklerin kendi bayramlarının kendi düzenlerince yapılması hususunun yetkililer ile paylaşılmasına karar verildi. Bu arada Durhasan Koca beg söğüt kaymakamı ile yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi verdiler. İlerleyen saatlerde yatsı namazlarımızı kılıp istirahat yerlerimize çekildik.

             Ertesi gün kaldığımız misafirhaneden tekrar karayusuflu köyündeki dernek binamıza vasıl olduk ve kahvaltıdan sonra toplantımıza kaldığımız yerden devam ettik.

             Sabah söz alan rışvan federasyonu başkanı sayın ali Avcı beg, TRT avaz için çekilen rışvan belgeselinin son bölümünde bütün Yörük ve Türkmenlerin dernek başkanları ve katılımcıları ile beraber ortak çekim yapılmasını ve toplu fotoğraf çekimlerinin belgesele katılmasını teklif ettiler. Bu teklif herkes tarafından kabul edildi. Bu arada Nafi Başkan  Gazianteb’in kurtuluşunu ve  Kuvay-ı milliye hareketini anlattığı güzel destan çalışmasını bizlere hediye ettiler. Kitap çalışmalarında kendisine duacı olduk. Bu arada katılımcılar kısa kısa konuşmalar yaptılar ve Nafi başkan bu konuşmaları özet olarak tanzim edeceğini ve herkesin imzalaması ile metin haline getirip ilgili yerlere ulaştıracaklarını ifade ettiler.

            Bu arada yapılan kısa konuşmalarda bir hemşehrimi tanımak fırsatım oldu. Kendisi Gaziantep kuvay-ı milliye derneği mensubu olduğunu,  Halfetili Türkmenleri temsilen geldiğini ve aziz Türk milletinin hizmetkarı olduğunu beyan ettiler.Bu şerefli hizmetkarlık için kendisine  teşekkür ediyoruz.

         Son anlarda urfamızdan Karacadağ Türkmen derneği mensubu arkadaşlarımız katıldılar. Genç Türkmen begi sayın Hasan Çay, sayın Mehmet Kalın beg, sayın Yıldırım Bayat beg toplantımızın eksik kalan tarafını tamamlamış oldular. Sayın Hasan çay kardeşim Nusret Kaya ile beraber gönlümüzün en güzel yerinde yerlerini almış bir Türkmen beğidir. Millet meselelerinde daima yanımızda olan Hasan kardeşime teşekkür ediyoruz. Karacadağ Türkmenleri bu katılım ile en kalabalık katılımın sahibi oldular. Yurdun bir çok yerinde yapılan Türkmen toplantılara iştirak eden bu kardeşlerimize aziz Türk milleti adına teşekkürü bir borç biliyoruz. Kendileri çok sancılı bir yurt parçamızda aziz Türk milletini dimdik ve şeref ile temsil etmektedirler

                Bu arada Gaziantep’ te yapılan bütün Türkmen toplantılarına iştirak eden  değerli devlet adamı  Kaymakam sayın Uğur (oğur-oğuz-oğul-oğuş-uğur-uğuz v.s olup hepsi oğuz demektir.) Turan beg toplantımıza şeref verdiler. Kendileri Türk boylarından küresun oymağının isim olduğu Giresun ilimizdendir. Küresun oymağı aynı zamanda CHP genel başkanı sayın Kılıçdaroğlununda oymağı olup yanlış bir ifade ile Kureyş ismi ile karıştırılmaktadır.  Alevi Türkmenlerin ehl-i beyt sevgisi dolayısı ile küresun ismi kureyşin ismi ile yer değiştirmiş ve kendilerini seyit zan etmeye başlamışlardır.

         Daha sonra  toplantımızın sonuna gelindi ve ayrılmak için vedalaşmalar ve adres kontrolları yapıldı, hüzünlü bir ayrılış oldu.Kızıklı-mahmatlı oymağı mensubu kardeşlerimize misafirperverlikleri için teşekkürler ederek  bir daha buluşmak dileğimiz ile vedalaşarak ayrılır iken Urfamızın suruç ilçesinde 17 köyde yaşayan Kayı-karakeçili  Türkmen aşireti  mensuplarından  değerli Türkmen kocası sayın Cindi Yıldız ağabegin ablasının vefat haberi geldi. Bütün katılımcılar olarak suruç’a vasıl olduk ve Cindi begimizin taziyesinde bulunduk. Cindi ağabegin taziyesinden sonra Harmanalan köyünde Türkmen kardeşlerimiz ile  tekrar vedalaşarak yurtlarımıza döndük.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi