Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Kısa Şalvar Güreşi Komedisi

Kahramanmaraş ilimiz, bütün ilçeleri ve köyleri dahil güreşe gönül vermiş insanların diyarıdır. K.maraş ilimizde tertiplenen karakucak güreşleri bütün Türkiyede ve hatta dünyada ses getirirdi.Bu güreş aynı zamanda minder güreşine de hazırlık olup, karakucak güreşi yapanlar hem yağlı ve hem minder güreşinde de başarılı olurlardı.

K.maraş ilimizin köylerinde ve ilçelerinde ayrı ayrı tertiplenen bu güreşlerde, rakipler birbirlerini takip eder, göksunda yenilen pehlivan, elbistanda intikamını alır ve bu böyle devam ederdi. Güreşçilerin bu birbirini takip etmeleri ve aralarındaki rekabet herkesin hoşuna gider ve büyük ilgi çekerdi.

1970 lerden itibaren bu güreşler Türkiye çapında yapılmaya başlandı ve yurdun her yerinden karakucak güreşçileri maraşa gelmeye başladı. Büyüyerek devam eden bu güreşler karakucağın kırkpınarı gibi olmuş idi.K.maraş demek güreş demek, güreş demek, Maraş için karakucak demek idi.

Her mevzudan bir rant elde etmek isteyen insanların gayreti ile, kısa şalvar veya başka bir spor ismi ile ayrı bir federasyon kurma çabalarının altında güreşe bir hizmet  niyeti görmüyorum. Yüzlerce karakucak güreşi yapan insanların, peşrev çekerek güzel görüntüler meydana getirdiği o güzel karakucak güreşimiz unutulmaya başlandı.

Köylerimizde kısa şalvar denilen bir güreş yapıldığını hem biliyor ve hem de görmüşlüğüm vardır. Bu şalvar bu gün gençlere giydirilen bisiklet sporcularının şortu gibi bir nesne değil, kaba yünden veya kıldan dokunmuş, şalvara benzeyen ve hem belinde ve hem paçasından bükümlü olan bir giysi idi. Kıspeti bilmeyen köylümüzün, kıspet yerine giydiği bu giysi ile yapılan güreşler karakucağa benzese de, aynı güreş değildir. Kısa şalvar da denen bu güreş yer güreşinin olmadığı bir güreş tarzı idi.

    Bu güreşi yapmak isteyenler, ayrıca bunu tertipleyecekler ise aslına uygun olarak yapılsın. Fakat karakucuk gibi  kıspeti, pırpıtı, peşrevi ile ayrı bir güzellik meydana getiren ve bütün Türkiyeye hitap eden bir güreşin yerini alması çok akıllıca değildir.

Güreşe gönül vermiş, bütün kurum ve insanlarımızın bu gidişe bir dur demelerini ve o güzelim karakucak güreşlerimizin tekraren Maraşımız da yakın ülkelerinde daveti ile yapılmasını bekliyoruz.

Güreş tertipleyenler içinde söyleyeceklerimiz var. Futbola dünyanın parasını harcayanlar, birbirlerini bir top için incitip öldürmeye kalkanlar var. Türk milletinin ahlakına da, huyuna da uymayan bu spor için kullanılan imkanlara ve elde edilen başarılara bakınca insan üzülüyor. Güreş ise daima başımızın dik olduğu ve en çok madalya aldığımız bir oyun dalıdır.

Yetkililerden güreşlerde verilen ödüllerin miktarını arttırmalarını, güreş yapan gençlere her türlü maddi ve manevi desteğin verilmesini talep ediyoruz. Bir futbolcunun sabah kahvaltısı ücreti ile meydanlara çıkan güreşçiler için bu yapılanlar spor camiası deyince sadece futbolu hatırlayanların suçu ve günahıdır.

Karakucak gibi K.maraş ismi ile anılan bir değerimizi , yeni icatlar ile kaybetmeyelim. Kısa şalvar denilen güreş yapılmak isteniyor ise karakucak güreşinin yanında ve aslına uygun olarak yapılsın. Hiçbir zaman karakucak güreşinin yerini almasına müsaade edilmesin. Kaybetmek gayet kolay, geri kazanmak ise bazı an mümkün bile değildir.

 Ne demiş cazgır İki pehlivan çıktı meydane Biri birinden merdane,

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi