Kahramanmaraş’ta 35 Milyon Yıllık Fosil

Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek, Kahramanmaraş Müzesi arkeologlarından Safinaz Akbaş, Arkeolog Osman Kurt ve Edebiyat Araştırmacısı Yazar Metin Acıpayam ile birlikte; Kahramanmaraş, Bertiz,  Baydemirli, Akpınar yöresinde Platform araştırma ekibi olarak yaptığımız gezide  çok önemli bulgular elde ettik.

 Amacımız, bölgede rastlanıldığı duyumunu aldığımız canlı fosillerin,  yapacağımız ön araştırma ile gerçeklik payının araştırılmasıydı. Uzmanlarla beraber bölgede yaptığımız saha araştırmasında gördük ki çok sayıda taşlaşmış deniz canlısı fosillerinin toprağın yüzeyinde, kayalarda, ayaklarımız altına yayılı olduğunu gördük.   

whatsapp-image-2019-06-26-at-12.20.30.jpeg

TOPRAK FOSİL KAYNIYOR

Bölgede rastladığımız fosillerin, uzmanlarca 35 milyon yıllık olduğunu öğrendiğimizde heyecanımız bir kat daha arttı. Bulunduğumuz bölge; Kahramanmaraş Ahır Dağları, Bertiz, Baydemirli, Akpınar havzasıydı. Dolaştığımız yerlerdeki fosiller; kimileri toprak yüzeyinde taşlaşmış, kimileri büyük blok kayaların içinde kayalaşmıştı. İki bin metre irtifada, dağ başında deniz canlısı fosillerine rastlamak, üzerlerinde yürümek, heyecan verici, tarifi mümkün olmayan farklı bir duygu.

Fosillerin çoğu deniz canlılarıydı. Çok sayıda denizyıldızı, deniz kaplumbağası, deniz salyangozu, deniz kestanesi  ve diğer deniz canlılarının taşlaşmış fosilleri… 1500 – 2000 metre yükseklikte rastlamak  gerçekten çok heyecan vericiydi. Bulunduğumuz bu dağların bir zamanlar deniz tabanı olduğu, insanın hayal dünyasını zorluyordu.

whatsapp-image-2019-06-26-at-12.20.30(1).jpeg

AHIR DAĞININ ZİRVELERİNDE 35 MİLYON YILLIK DENİZ CANLILARI

Nasıl oluyor da bu dağların tepeleri, deniz tabanında yaşayan canlılarla doluydu? Nasıl Oluyor da denizden hayli uzak bir yerde, Yedi Kuyulardan tırmanarak çıktığımız bu zirveler bir zamanlar denizdi? Evet, şu elimde tuttuğum denizyıldızı tam 35 Milyon sene önce buralarda yaşamış, buralarda avlanmış ve burada ölerek fosilleşmiştir.

Torosların bir devamı olan bu bölgenin oluşum sürecinin 35 milyon yıl öncesine uzandığını söyleyen uzmanlar teknik olarak şu ifadeleri kullanıyorlar:  "Toros Dağları 2’nci Mezozoik zamanda üst oligosen döneminde oluşmuştur. Ülkemizde güneyden Arabistan levhası (tektonik tabaka, ana kara), kuzeyde ise Sibirya levhası sıkıştırıyor. Ülkemiz bu sıkışmaya daha fazla direnemeyip kıvrılarak yükselmeye başlıyor. Bu yükselme sırasında Toros Dağları oluşmuştur.  Bu fosillere 1000- 2000 rakımlarda özellikle aşınan bölgelerde rastlanıyor. Üzerleri toprakla kapanıp havayla temasları kesildiği için fosilleşiyorlar. Aşınımın fazla olduğu yerlerde yüzeye çıkmış oluyor. Fosiller çoğu zaman yol çalışması sırasında kazılan bölgelerde ortaya çıkabiliyor. Fosillerin yaşı konusunda kesin bir tarih vermek mümkün olmamakla birlikte, bu taşların kesin oluşum tarihlerini bilmek için bilimsel yöntemler kullanılması gerekiyor.  Ancak Toros Dağları’nın oluşum sürecini dikkate aldığımızda en az 35 milyon yıl öncesine ait olduklarını tahmin edebiliriz."

whatsapp-image-2019-06-26-at-12.20.30(2).jpeg

BÖLGE,  FOSİL SAHASI OLARAK TESCİLLENMELİ 

Bir an önce bu alanın tahrip edilmeden, talan edilmeden, ilgili kurumlarımız Fosil sahası olarak tescillemeleri gerekiyor. İlgili kurumlarımız, başta Üniversitemiz Jeoloji bölümündeki ilim adamlarımız bu bölge üzerine araştırma yapmalılar. Akademisyenlerimiz, öğrencilerine yüksek lisans ve doktora tezleri vermeliler. Kahramanmaraş Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bölgenin daha fazla tahrip edilmesine göz yumulmadan bir an önce tescil ederek, duyurmalılar.  İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz bölgenin tanıtımı ile ilgili girişimler yaparak turizm değerlerimize yeni bir değer olacak olan Fosillerimizi kültür envanterimize dahil etmeliler.

KAHRAMANMARAŞ TARİH KÜLTÜR VE TURİZM PLATFORMU ORTAYA ÇIKARDI

Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformumu’nun  sloganı: “unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerleri gün yüzüne çıkarmak” bu amaçla yaptığımız saha araştırması çok verimli geçmiş ve güzel sonuçlar elde edilmiştir.

Bu konu ile ilgili olarak Platform başkanı Ahmet Kolutek şunları söyledi: “Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu olarak, Bertiz, Baydemirli, Akpınar, yöresinde; arkeolog arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız ön araştırmalarda; 35 milyon yılık olduğu düşünülen fosillere bu bölgede rastladık. Bir an önce bu çok sayıda toprağa karışan bu fosillerin gün yüzüne çıkartılması gerekiyor. Platform olarak elde ettiğimiz bulguları ilgili kurumlara ileterek bilgilerimizi paylaşacağız. Özellikle,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzü, İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzü, Üniversitemizi, hatta siyasilerimizi bu konuya hassasiyetle eğilmelerini istirham ediyoruz.  Bu bölge ile ilgili bir an önce sonuç alıcı araştırmalar yapılmalı. Bölge bir an önce fosil sahası olarak resmen tescillenmeli, tanıtılmalı, duyurulmalıdır. Sonuç olarak 65 milyon yıllık Fosillerimiz, Turizmimize yeni bir değer olarak kazandırılmalıdır.”

Başkan Ahmet Kolutek’in temennilerine katılmamak mümkün değil. Bir an önce ilgili kurumlarımız gerekli araştırmalar yapması ümidiyle…

Bu vesileyle, yol arkadaşlarımız Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek’e, Kahramanmaraş Müzesi Arkeologlarından Safinaz Akbaş’a,  Arkeolog Osman Kurt’a, Edebiyat Araştırmacısı Yazar Metin Acıpayam’a çok teşekkür ediyoruz.

Fosillerle ilgili olarak; KSÜ akademisyenlerimizle, Jeologlarımızla, ilgili kurumlarımızla yaptığımız görüşmelerini sonuçlarını, teknik bilgilerini derlediğimiz köşe yazılarımız önümüzdeki günlerde devam edecektir…

Selam ve sevgilerle


whatsapp-image-2019-06-26-at-12.20.31.jpeg
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi