KAHRAMANMARAŞ’TA ESKİ YIKILMAYA YÜZ TUTMUŞ EVLER VE KAPILAR-4

Kahramanmaraş şehrimizin tarihi ve eski yıkılmaya yüz tutmuş evlerini incelemeye devam ediyoruz. Şehrimizde belediyenin çalışmaları bir taraftan devam ederken bir taraftan da eleştirilere muhatap kalıyor.

01.jpeg

Tarihi Kanlıdere Köprüsü’nün kurtarılması çalışmaları kapsamında köprüye yakın binaların hem yıkılması hem de viyadük çalışmaları devam etmektedir. Tabii haliyle cadde üzerindeki bakımsız eski evler başta olmak üzere yıkılmaya maruz kalıyor. Sanırım köprü araçlara kapalı olacak ve yaya geçişi için kullanılacak. Elbette bu tarihi köprünün çok anıları var. Bu köprünün desteklenip ayakta kalması sağlanacak. Buraya kadar her şey normal, her ne kadar tarihi konaklar korunsa ve restorasyonu yapılsa da eski toprak 70-80 yıllık evler göz arşı ediliyor. Bizim çocukluğumuzun geçtiği sokaklar ya da eski evler yok oluyor. Şirin Maraş’ımızın tarihi silüeti birer birer yok oluyor. Modernleşmeye geleneksel mimari tarz evlerimiz yenik düşüyor. Oysaki belediyemiz bir plan kapsamında bu eski evlerimize de bir plan geliştirmelidir.

02.jpeg

Daha önce bahsettiğim eski Maraş şehrimize sahip çıkılmalı, eski Maraş yeni Kahramanmaraş planımız olmalıdır. Gelişi güzel eski Maraş’ın yolları genişletilmemeli ve eski evleri yıkılmamalıdır.

İşte önerimiz;

UNESCO kapsamında eski bölgelerimiz koruma altına alınabilir. Böylece turistlerin de cazibe merkezi olur. Ben Tunus’ta sahil boyunca binaların beyaza boyanarak koruma altına alındığını gördüm.

Ayrıca belediyemiz eski evlerin sağlamlaştırılması için ev sahiplerine destek verebilir. Bazı evler sahipleri tarafından bakımı yaptırılmış kullanılıyor.  Böyle bakımlı evler tespit edilmeli ve ödül verilmeli. Gerçekten korunabilecek evler tespit edilebilir. Bu evlerde güçlendirme çalışmaları yapılabilir. Hatta bu evler işletmeye açılabilir. Eski Maraş’ımızı yaya gezilebilir hale getirebilmeliyiz. Tıpkı “Bahtiyar Yokuşu” gibi.

03.jpeg

Bilindiği üzere eski evler çoğunlukla Suriyelilere kira verilmiş vaziyettedir. Artık bu haliyle evlerin kullanımı uzamış oluyor. Boş kalan evler harabeye dönüşüyor. Başka bir sorun da ev sahipleri buralardan kentsel dönüşüm istiyor. Belki bu ev sahipleri ile bir araya gelerek ortak çözüm bulunur.

Yine önerimiz olan “Kıbrıs Meydanı Dükkanların Yinelenmesi” çalışmaları sürdürülmektedir. Keşke bu dükkanların ön cephesi taş kaplama ile yapılsaydı. O zaman tarihi bir görünüm kazanırdı.

Sloganımız, “ ESKİ MARAŞ’A SAHİP ÇIK”

04.jpeg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi