KAHRAMANMARAŞ’TA ESKİ EVLER VE KAPILAR-1

Kurtuluş Savaşı kahramanı olarak simgeleşen Sütçü İmam’ın şehri Kahramanmaraş’ta yıkılmaya yüz tutmuş eski ev ve kapılarından bahsetmek istiyorum. Bu evler şehrin tapusu, tarihidir. Tabiri caizse sahipsiz evler, ya yıkılıyor ya yol genişletilmesi için heba ediliyor. Kendi elimizle sahipsiz tarihimizi bilinçsizce yok ediyoruz.

divanli-camii-karsi-sokak-ev.jpeg

Modern şehir hatırına beton binalar çoğalıyor. Yeşillikler, zeytin ağaçları yok ediliyor. Eski Kahramanmaraş yerine sözde modern şehir kuruluyor. Sanki tarihimiz yok ediliyor, eski komşuluk izlerimiz siliniyor. Sokaklarımız genişletilirken harabe evlerimiz sahipsiz akibetimizi bekliyor. 50-100 yıllık eski evlerimiz bakımsızlıktan yıkılacak hale gelmiş. Bu evlerin şahitleri olan kapıları da önemsenmez olmuş. O kapılar ki nelere şahit olmuşlar. O kapıları bir konuşturabilsek bize neler anlatırlar. O kapılardan kimler içeri girdi-çıktı? Sanki bizlere “ Sizler de hiç mi vefa yok” demektedir.

haydarli-kumbet-yolu-eski-ev.jpeg

Biraz daha eski ve tarihi olan bazı evlerin restorasyonu yapılmaktadır. Güzel bir çalışma olan bu eserlerin korunmasını destekliyoruz. Tabii bütçe meselesi önemli, ancak Belediyemiz isterse kaynak bulabilir. “Bahtiyar Yokuşu” çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmalarını tebrik ederiz. Ancak bu tür çalışmaların hızlandırılmasını talep etmekteyiz. Divanlı, Kuyucak, Sarayaltı, Haydarlı, Kümbet, Uyuzpınarı, Kurtuluş, Ekmekçi Mahallesindeki yıkılmaya yüz tutmuş eski evlerin bir an önce tespit edilip koruma altına alınmalıdır. Neden şehrimiz Safranbolu, Beypazarı olmasın?

Yazımızda eski evlere ilişkin fotoğrafları sizlerle paylaşacağım. Umarım yetkililere sesimizi duyururuz.

kuyucak-hamami-yani-akgemcilerin-evi.jpeg

En güzide Kıbrıs Caddesi bile güzel bir hale getirilemedi. Çalışmalar var, ancak yetersiz ve eksik. Tarihi Kapalı Çarşı Cadde dükkânları ne zaman güzel hale getirilecek? Derme çatma dükkânlar şehrin görüntüsünü bozuyor. O dükkânların dış görünüşü kesme taşlarla yapılsa tarihi bir görüntü kazanır. Bu önerimi daha önce siyasilere iletmiştim. İnşallah güzel bir çalışma yapılır.

sekerli-yokusu-eski-ev.jpeg

Kumaşır Gölü’ne de bir an evvel el atılmalı. Göl gittikçe küçülüyor. Burası Malik bin Ejder türbesi ile birleştirilebilir.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi