Kahramanmaraş Edebiyat Ve Sanat Derneği ’nde

ARAŞTIRMACI YAZAR SERDAR YAKAR

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KAHRAMANMARAŞ’IN KÜLTÜR, SANAT VE YAYIN HAYATINI ANLATI

 Kahramanmaraş Edebiyat Sanat Derneği’nin 26 Mart 2022 tarihindeki haftalık edebiyat-sanat söyleşinin konuğu araştırmacı/yazar Serdar Yakar oldu.

Söyleşi öncesi takdim konuşmasında Kahramanmaraş Edebiyat Sanat Derneği Başkanı Ramazan Avcı, araştırmacı/yazar Serdar Yakar’ın şehrin kültürel hafızalarından biri olduğunu; şehrin kültür, sanat ve yayın hayatının odak noktasında yer aldığını; araştırma, bilgi ve birikimleriyle şehrin kültürel değerlerinin ortaya çıkması ve tanıtılması konusunda çok önemli çalışmalar yaptığını ifade etti.

“1992 DEN ÖNCE MARAŞ’TA YÜKSEL HORASAN’IN “HER YÖNÜYLE MARAŞ” VE YALÇIN ÖZALP’IN TARİH KİTABI DIŞINDA YAYINLANMIŞ KİTAP YOKTU.”

resim-1.jpg

Araştırmacı/yazar Serdar Yakar konuşmasına kendi hayat hikâyesini anlatarak başladı. Okuma sevdasının ortaokullu yıllarda Teksas, Tommiks, Zagor ve buna benzer resimli roman okuyarak başladığını ve her maceranın bitiminde bu kitapları ciltlettiğini söyledi. Çocukluk ve gençlik yıllarına giderek,“ O yıllarda postanenin önünde bu tip kitaplar sergilenerek parayla okutulurdu, ben de biriktirdiğim bu kitapları orada okutarak okul harçlığımı çıkardım.” Dedi. 

resim-2.jpg

Serdar Yakar konuşmasının devamında, 1934 yılından günümüze Kahramanmaraş’ın yayın, kültür ve sanat hayatında kilometre taşı olan gazete, dergi ve kitapları yanında getirdiği orijinal örneklerle tanıttı. 1992’den önce Kahramanmaraş’ta 1967 ve 1973 yıllarına ait Maraş Yıllığı, Yüksel Horasan’a ait Her Yönüyle Kahramanmaraş adlı kitap ve Yalçın Özalp’in tarih kitabının dışında yayınlanmış kitabın bulunmadığını, 1992 yılından sonra Ukde yayınlarıyla başlayan yayıncılığın 2008 yılında Kahramanmaraş Valiliği’nin yayınlarıyla ivme kazandığını belirtti.

Serdar Yakar, Onikişubat Belediyesinin son günlerde seri olarak yayımladığı ve Kahramanmaraş kültür, sanat ve edebiyatına önemli katkı sağlayan kitapları tanıttı. Son derece verimli geçen söyleşinin sonunda Serdar Yakar katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

resim-3.jpg

ONİKİŞUBAT İLÇE BELEDİYE BAŞKANI HANEFİ MAHÇİÇEK DE ORADAYDI. EDEBİYATÇILARA EXPO 2023 PROJESİNİ ANLATTI

Programın ilerleyen sürecinde toplantıya Onikişubat ilçe belediye başkanı Hanefi Mahçiçek de katıldı. Hanifi Mahçiçek, Expo 2023 projesi hakkında katılımcıları bilgilendiren bir konuşma yaptı. Mahçiçek, Expo 2023 projesinin ilin sosyal, ekonomik, turizm ve kültür hayatına sağlayacağı katkıları dile getirdi. Katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Kahramanmaraş Edebiyat Sanat Derneği Başkanı Ramazan Avcı, edebiyatçıların bir araya gelmelerini sağlayan dernek binasını tahsis etmelerinden dolayı Başkan Hanefi Mahçiçek’e teşekkür etti. Onikişubat Belediyesinin kültürel ve sanatsal etkinliklerine dernek olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Programda derneğin üyelerinden yazar Dilek Eker Özyurt, Başkan Hanefi Mahçiçek’e kitabını imzalayarak takdim etti. 

resim-6.jpg

MESDER Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği’nin gelenekselleştirdiği haftalık edebiyat etkinliklerinden bu haftaki Serdar Yakar beyin konuşmalarını, çok sayıda şair ve yazar büyük bir dikkatle dinledi.

Şehrimizde son dönemde bu tip etkinliklerin arttığını görüyor ve mutlu oluyoruz. Zira bu tür etkinlikler edebiyatın ve şiirin başkentine o kadar çok yakışıyor ki…

Selam ve sevgilerle.

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi