Kahramanmaraş Edebiyat-sanat Derneği’nin Söyleşi Konuğu Mehmet Işık’tı

TARİHİ ROMAN YAZARLIĞI VE TARİHİ ROMANIN İŞLEVİ

Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneğinin bu haftaki 23.07.2022 günü konuşmacısı tarihçi/ yazar Mehmet Işık oldu. Dernek başkanı eğitimci/yazar Ramazan Avcı’nın takdim konuşmasıyla başlayan söyleşinin konusu "Tarihi Roman Yazarlığı ve Tarihi Romanın İşlevi" idi.

TARİHÇİ ROMANCILAR OBJEKTİF OLMALI

Mehmet Işık, her zamanki gibi, samimi, içten ve heyecanlı konuşmasıyla, tarihi roman yazmanın sorumluluklarından bahsederek kendi yazdığı tarihi romanların kaleme alınma hikâyelerini anlattı. Tarihi roman yazmada tarihçi yazarların, diğer roman yazarları kadar özgür olmadığını belirterek konuşmasında; “Roman yazarları yüzde 75 oranında kurgusal çalışma yapabilirler ancak tarihçi roman yazarları o kadar özgür değil. Öncelikle objektif olmalılar ayağı yere basmalı ve kaleme aldığı dönemi çok iyi araştırıp okumalı. Dolayısıyla anakronizm hatasına düşmemeye özen göstermeliler.” dedi.

a1dfd25a-19aa-422e-a31d-4da0bd495ffa.jpg

YENİ ÇIKARACAĞIM KİTAPLAR 180 SAYFAYI AŞMAYACAK   

Mehmet Işık konuşmasının devamında yazarların mutlaka kendilerini yenilemeleri gerektiğini vurgulayarak, okuyucuların isteğine göre özellikle genç neslin ihtiyaçlarına göre eser kaleme alınmasının uygun olacağına değindi. Geçen sezon tüm okulları dolaştığını, tarih ile ilgili konferanslar verdiğini, gençlerin nabzını tutmaya çalıştığını, söyleyerek: "Yeni nesil gençlik, artık uzun yazılardan, ağdalı tasvirlerden, hacimli kitaplardan pek hoşlanmıyorlar. Kısa ve öz yazıları, kısa anlatımları, kısa konuşmaları takip ediyorlar. Bu sebeple ben yeni yazacağım eserlerin hem dilini hem anlatım tekniğini yeniden gözden geçirerek yazmayı düşünüyorum, artık kalın kitaplar yerine en fazla 180 sahifelik kitaplar yazmayı hedefliyorum, böylece genç okur kitlesine daha yakınlaşacağımı düşünüyorum.

904ca71f-2e7d-4526-bddd-0f93beed6fa2.jpg

ZOR DA OLSA MAİŞETİMİ KALEMİMLE KAZANMAK İSTİYORUM

Mehmet Işık konuşmasının devamında, maişetini yazarlıktan kazanan bir yazar olmayı hedeflediğini belirterek şöyle dedi: “Zira ben, zor da olsa maişetimi bu alanda kalemimle kazanmak istiyorum. Bilindiği üzere edebiyat şehri olmak için Unesco'ya adaylık müracatında bulunmuştuk. Bize ilk sorulan; ‘Kentinizde telif haklarıyla geçimini sağlayan kaç yazarınız var?’ suali oldu. Benim ekmek kapım kalemimdir. Ben çalışmalarımla o yazarlardan biri olmak istiyorum. Bu amaca ulaşmak için çok çalışıyorum, çok okuyorum, Aksu TV de 150 ye yakın tarih programı yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Ayrıca sosyal iletişim kanallarında kısa tarih söyleşi programı yapıyorum. Bütün bu çalışmalarımın yanı sıra mesleki tecrübelerimi gençlere ve yazar adaylarına aktarmak için editörlük hizmeti vermeye çalışıyorum. Hatta bu çalışmalarımı bir adım öteye taşıyarak, şehrimizde öteden beri eksikliğini hissettiğimiz yayınevi kurma hayalimizi “Beytepe Eğitim Danışmanlık ve Yayıncılık” ve “Yediveren Yayınları Danışmanlığı” müessesesini kurarak, yazar arkadaşlarımıza kitap basımlarında yardımcı olmayı düşünüyoruz.”   

5740349b-c4e9-4dda-ab38-89a4f6ef1654.jpg

Yazar Mehmet Işık’ın zevkli ve bir o kadar da verimli geçen konuşmaları sonrasında katılımcı şair ve yazarlarımız da kendi fikirlerini aktararak çok güzel bir ortamda çok güzel bir söyleşi gerçekleşmiş oldu.

Toplantı sonrası dernek başkanı Ramazan Avcı, araştırmaları ve eserleriyle edebiyatımıza güç katan tarihçi yazar Mehmet Işık beye teşekkür ederek, “Bu yaz sıcağında katılımlarıyla bizleri onurlandıran şair ve yazar arkadaşlarımıza, ayrıca mazeretleri nedeniyle davetimize icabet edemeyen değerli dostlarımıza, Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği olarak çok teşekkür ediyoruz.” Diyerek sohbeti sonlandırdı.

Edebiyatın ve şiirin baş şehri olduğumuzu ifade ettiğimiz şehrimizde böylesi güzel etkinliklerin çoğalması elbette ki bizleri çok mutlu etmektedir. Bu vesileyle etkinliğe ev sahipliği yapan Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği’ne, Konuşmacı Mehmet Işık beye ve bu yaz sıcağında edebiyat sohbetlerine katılarak gönlünü ferahlatan sanatsever katılımcılara çok teşekkür ederiz.

Selam ve sevgilerle.

whatsapp-image-2022-07-28-at-08-45-13.jpeg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi