KAHRAMAN FİLİSTİNLİ TUTSAKLARIN İSRAİLİ ŞAŞIRTAN KAÇIŞLARI

Cesur 6 Filistinli tutsakların bir hafta önce İsrail’in hapishanesinden kaçışlarıyla, tüm Filistinlilere özgürlük örneği oldular. Filistinlilere ve tüm inananlara umutsuzluktan kurtuluşun SEMBOLÜ oldular. Adeta esarettekilere umut verdiler.

İsrail’in yüksek düzeyli güvenli Gilboa hapishanesinden 5’i İslami Cihad üyesi, 1’i Fetih Partisinin eski komutanlarından olup, tuvaletten kazdıkları bir tünel ile kaçtılar. Bu kaçış olayına İsrail şoke oldu.

Mahkumlardan Zebidi, gardiyanları kandırarak mahkumlardan uzaklaştırdı, böylece kaçış planı başarılı bir şekilde gerçekleşti. Tünel fazlasıyla dardı ve altı adamın tünellerden nasıl geçebildiği herkesi şaşkına çevirdi.

İkisi kişi –Yaqoub Qadri ve Mahmud Abdullah al-Arida – kaçışın beşinci gününde yakalandı. Ertesi gün, Zakariah Zubeidi ve Mohammad al-Arida da yakalandı.

Ancak Ayham Kamamji ve Munadil İnfaat ise özgürlüğe kavuştu.

Filistinli mahkumların kaçış hikayesine ilişkin detaylar; İsrail polisinin bir caminin imamı da dahil olmak üzere onlarca İsrail vatandaşı Filistinliyi mahkumlara yardım ettikleri ve polisten bilgi sakladıkları şüphesiyle sorguladığı. İsrail hükümeti de firari mahkumların Mısır ve Ürdün'e geçmelerini önlemek için iki ülkenin hükümetleriyle iletişime geçtiği öğrenilmiştir.

Mahkumların, İsrail tarihinin ‘en büyüğü ve en tehlikelisi’ olarak nitelendirilen bir kaçış planıyla pazartesi günü şafak vakti Gilboa Hapishanesi’nden kaçmışlardı. Hem emniyette hem orduda hem sınır muhafızlarında hem de istihbarat teşkilatlarındaki tüm tatiller iptal edildi. Tüm güvenlik güçleri mahkûmların aranması için seferber edildi.

Gözaltına alınanlar arasında Naura Camii imamı Şeyh Fevaz Zuabi de vardı. Şüphelere göre mahkûm Zekeriya ez-Zebidi ve beraberindeki iki firari mahkûm, köyün camisine geldiler ve duş aldılar. Firari mahkumlar, yakındaki bir fırından da yanlarına yiyecek alarak buradan ayrıldılar. 

İmam Zuabi, “Biz camide ibadet edenlere kimliklerini sormuyoruz” dedi. Fırın sahibi ise, “Suçlamaları reddediyorum. Her ekmek alana nereden geldiği sorulur mu? Bu mantıklı mı? Bölgedeki dört köyde tek fırın biziz. Her ekmek isteyene adın ne, nereden geldin diye mi soracağız?” diye konuştu.

Mahkumların Gilboa Hapishanesi’nin detaylı haritasını bulduktan sonra kaçmayı başardıkları söyleniyor. Söylenenlere göre bu haritalarda toprağı kazmayı kolaylaştıran boş bir yeraltı geçidi keşfettiler ve böylece 25 metre kazmak yerine 12 metre kazdılar. Dün, firari mahkumlardan biri olan Zebidi’nin, bir gardiyanın mahkumlar tarafından keskin bir cisimle bıçaklanacağına dair bir söylentinin yayıldığı gizli bir plan hazırladığı ortaya çıktı. Söylentinin yayılmasının ardından hapishane yönetimi, gardiyanlara dikkatli olmaları ve mahkumlara yaklaşmamaları talimatını verdi. Bu sayede mahkumlar, gardiyanların göz hapsinden uzaklaşarak kazılarını rahatça sürdürebildiler.

Filistin Yönetimi ve halkının Filistinli esirlerin yanında olduğunu da ekleyen yetkili, İsrail'i bu olaydan ders çıkarmaya ve mahkûmların sıkıntılarını son erdirecek, serbest bırakılmalarını ve hapishanelerin kapatılmasını sağlayacak bir barış sürecine girmeye çağırdı.

Bu hafta boyunca Filistin içinde ve sürgünde yaşayan Filistinliler coşkuluydu. Bu harikulade kaçış ve kararlılıkla, altı cesur Filistinli siyasi mahkûmun başarısı Filistinlilere büyük MORAL oldu.

Altı savunmasız, bir deri bir kemik kalmış, belki bir kaşıktan başka hiçbir şeye sahip olmayan bu kahramanların sömürgeci Siyonist projeyi sarstığı bir gerçektir. Bu altı kahramanı herkesin imkansız olduğunu varsaydığı şeyi başarmaya iten umut ve kararlılığın, Filistin halkının toplu olarak düşünebilmesi ve direnç göstermeleri muhakkak İsrail’i korkutuyor.

Belki bu kaçış ve Ümit, seçimleri erteleyen Mahmud Abbas'ın artık yönetimi bırakmasına vesile olabilir. Filistinlileri işgal edenleri, soyanları ve onlara baskı yapanları korumak yerine kendi halkını koruyan bir hükümet kurulabilir.

Bu Kutsal direnişten ilham alarak, sonsuza dek sürgün olmak yerine, umutla mücadeleden sonuç alınacağı İNANCI doğmuştur. Bu zalim Siyonist rejimi sona erdirmenin imkânsız olmadığını İSPAT etmişlerdir. Bu kahramanları tebrik ediyoruz. DAVALARI mübarek olsun.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi