Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

İSTİHDAMIN ÖNÜNDEKİ ENGEL, DULKADIROĞLU BELEDİYESİMİ

 Yakından tanıdığım bazı sanayi esnafının, işyeri inşaatlarında arazi kot ölçümlerinde yaşadığı sıkıntılar, projelerinin aylarca inceleme ve yaşadıkları büyük hayal kırıklıkları ile işlerinin uzadığına şahit olmaktayım. Bu işyerlerinin bitmesi halinde onlarca gence iş imkanı olacak bu yatırımların, belediye yetkililerinin bazılarının esnek olmaması ve tavizsiz tavırları neticesinde uzadığını ve yapılan işlerin değer yitirdiğine şahit olmaktayım.

Temelden itibaren on veya on iki metre yükseklikte olması gereken iş yerlerinin kot çizelgelerinin şifahi olarak gösterilmesi, yapılan projelerin bitmesinden sonra bu kot hesabı yanlış olmuş, bu  proje tekrar çizilerek kot düzeltilecek gibi hesaplar, işlerin uzamasına ve istihdamında gecikmesine ve sanayi üretiminin istediğimiz ivmeyi kazanmasına mani olmaktadır.

       Sayın başkana soruyorum. Bir sanayi tesisinin, kot hesabının işyeri sahibinin lehine bir metre yüksek olmasının maraşımıza, Türkiyemize, vatanımıza ve belediyemize ne gibi zararı olacaktır açıklamalıdır. Oysa o bir metrelik yükseklik, iş yerinin üç kat veya iki yüksek kat olarak yapılmasına imkan tanıyarak, daha büyük makinaların ve daha büyük işlerin yapılmasına zemin hazırlayacağını bilmektir. Eski sanayilerin oyuncak gibi arsalara sıkışmış ve yükseklik engeli yüzünden geniş yerler işgal etmesine rağmen istediği gibi büyüyemeyen işyerlerinin, sokakları işgal ettiğini belediye göremiyor ise kim görecek.

       Bu hususta ticaret odasınında ayakta uyuduğunu söylemek isterim. Kendisine bağlı işverenlerinin, yeni işyerlerini hazırlar iken, bir veya yarım metre ile yıllarca uğraştığını, zaman kaybını ve hem üretim ve hem istihdam kaybının hesabını yapmışmıdır. Ticaret ve sanayi odaları aidat aldığı bu insanların bu sıradan fakat zaman ve para kaybına sebeb olan uyduruk sebeblerini izale için belediye ile ilgilenmeyi ne zaman düşüneceklerdir.

        Çeşitli esnaf odaları, kendi esnaflarının yıllarca emek verdiği arsalarına adam gibi işyerleri yapmaları için belediyelerin bu engellerini siyasilere ne zaman bildirmeyi düşünmektedirler. Normal ev ve diğer iskanlarda belediye istediği kadar hassas olsun, özellikle arsalarda arabalar için park yeri ve çocuklar için yeteri kadar bahçe için gerekli hassasiyeti göstersin. Fakat mevzuubahis olan işyeri ve bu sanayi içerisinde ise yarım veya bir metre yüksekliğin hesabını yapmasın. Bu yükseklik artışı esnafa büyük imkanlar tanıyor, işyeri daha büyük işler için uygun hale geliyor, istihdamda büyük artış sağlayacak işlere vesile oluyor ise, burada gösterilerin hassasiyet bize zarar veriyor demektir. Her meselede aynı şekilde düşünen motor ve makine gibi mühendisler ile ülke bir yere gelmez, kalkınma ve ilerleme olmaz. Ben bilmem merkez bilir gibi yaşayan ve yaşatan insanlar ile bir yerlere gelmemiz mümkün değildir.

           Her iki belediyeyi de bu hususlarda sanayi siteleri içindeki inşaatlarda sanayici ve esnaf lehine esnek olmaya davet ediyorum. Bu işyerlerine ve işe ihtiyacımız var beyler. Bu hususlar hükümetin de üstüne düştüğü, ülkenin huzuru ve kalkınması için ve sosyal hadiselerin menfi yönde değil, müspet yönde gelişmesine katkı yapan hususlar olduğu için, lütfen bunlara eğinilmesini rica ediyorum.

        Apartman altındaki işyerlerinin yükseklikleri mümkün ise kattan sayılmayarak, caddelerimizin büyük ve yüksek işyerleri ile süslenmesini, akşamları ışıl ışıl caddelerde gezmemiz için bu işyerlerinin projelerinde esneklik gösterilmesinide yıllarca rica etmişimdir. Basık ve yere gömülü işyerlerinin tek müsebbibi, bu işyerlerini ısrarla kattan sayan kafadır. Oysa sekiz katlı bir binanın, ek olarak iki kat işyeri ile süslenmesi ve bu katların kattan sayılmaması halinde olacak ışıklı caddeyi bir düşünün. En az ikiyüz metrelik işyerleri, tuvalet ve banyolu olarak projelelendirilse kim ne kaybeder biz ne kazanırız.

      Belediyelerimizi sanayiler içinde yükseklik hususunda daha esnek olmaya davet ediyorum.Bu husus ile ilgili herkesi de bu mevzuda çalışmaya davet ediyorum. Güzel ve zengin bir Maraş için herkes bu hususta hassas davranmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi