Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

İŞ BEĞENMEME YALANI

Maraşımızda ve Türkiyemizin her yerinde ve televizyon kanallarında işçi arıyoruz, bulamıyoruz, gençler iş beğenmiyor gibi haberleri çok  dinliyor ve gazetelerde bu meyanda haberleri çok okuyoruz.

       Bu haberleri dinleyen ve gazetelerde okuyanlar ise suçlanan gençler için vah vah, boş boş gezip iş beğenmiyorlar birde utanmadan iş yok diye işsizlik maaşı talep ediyorlar. Oysa biz her işte çalışırız diye gezip yalan söylüyorlar gibi sözleri duyarsınız. İsim vermeye gerek yok. Türkiyenin bir çok işvereninin en çok şikayet ettiği konu, bizde iş var fakat çalışacak insan bulamıyoruz dur. Bu arkadaşlara bakar iseniz, aslında iş var ve işçiye ihtiyaç var, neden ise işe ihtiyacı olan milyonlar var fakat çalışmak yerine gezmeyi tercih eden gençler veya çalışacak yaşta, çalışmamayı tercih eden tembeller var gibidir.

       Hatırlayın, şehrimizde tekstil mühendisliği bölümü kapanmak üzere iken, tekstil sektörünün öncü kuruluşları, tekstil bölümünü tercih eden öğrencilere burs vermeyi ve arkasından iş vermeyi taahhüt ederek okula kayıt yaptırmayı başarmışlardı. Şimdi çok merak ediyorum kaç  tane tekstil mühendisini işe aldılar ve bu gençler o fabrikalarda mühendislik yapıyorlar. Mühendis maaşı ile…..

       Benim tanıdığım bir çok tekstil mühendisi, yıllarca asgari ücrete talim ettiklerinden, başka kurumlara ve özellikle polisliğe müracaatla bu gün bitirdikleri okulla hiç ilgisi olmayan işlerde çalışıyorlar. Tekstil mühendisliği bitiyor, gençler bu okulu tercih etmiyor diye yalan söyleyenler, hiç kendi sebeb oldukları bu hal ile ilgili kendilerini sıgaya çekmişlermidir. Dört yıl okuyan gençlere, asgari ücreti yıllarca reva gören, aldıkları eğitimi burunlarından getirenler, utanmadan bu okul kapanmasın diye rüşvet babında burs vermeye başladılar. Burs bitip, okul bittikten sonra bir çok mühendislik mezunun başına geldiği gibi asgari ücrete tahammül edenlerin çalışacağı ortamlar onları bekliyor. Kendi işlerini kurana kadar bu gençleri yokluğa mahkum edenler bu gün sıkılmadan gençler iş beğenmiyor diyebiliyorlar.

       Avrupada çöpçülük yapanda, fabrikada yerleri silende, gayet rahat geçinecek ve hatta tatilini başka yerde yapacak ücreti alabiliyor ise, biraz şapkayı önümüze koyup, vicdan muhasebesi yapmalarını birilerinden bekliyorum. Biraz bu işlerden anlayan herkesin bildiği bir husus, maraşımızda ve Türkiyemizin her yerinde, kim işe girer ise girsin alacağı ücret asgari ücrettir. Bir çak tanıdığım genç bu para ile ev kiralayıp geçim sağlayamayacağından yaşları otuza gelmesine rağmen evliliğe cesaret edememektedirler. Ailesinden destek almadan, evleneceği eşide en az asgari ücretli bir iş bulamadan bu gençlerin evlenmesi, bir aile sahibi olması mümkün değildir.

       Şimdi utanmadan gazetelere gençler iş beğeniyor, kurumlarımızın fabrikalarımızın yüzde şu kadarı atıl diyen, paralarımızı yatırıma kullanamıyoruz, çünkü işçi bulamıyoruz diyen iş verenler, sayın cumhurbaşkanımıza on bin kişilik istihdam sözü verdim fakat gençler çalışmak istemiyor diyen utanmazlar, neden bu gençleri yokluğa mahkum ettiklerini söylemiyorlar. Kendilerinin bir günlük sigara paralarını bu gençlere bir aylık emeklerinin karşılığı olarak vermeye utanmayan, utanmadan cemaat ile namaz kılıp Müslümanlık taslayan bu zevat, bu işsiz gençlerin verdikleri üç kuruş ile nasıl bir gelecek kurabileceğini de onlara anlatmalıdırlar.

      Aksi halde bu paralı vicdan yoksullarına tek diyeceğim, avrupadaki hristiyan fabrika sahiplerinden utanınız. Hristiyan bir toplumda herkes ne iş yapar ise yapsın, evini arabasını alabiliyor, insanca yaşayıp, tatilinide istediği yerde yapabiliyor ise aldığı ücret iledir. Siz burada gençler iş beğenmiyor der iken, onlara vermek istediğiniz ücretin neden söylemiyorsunuz.

         Devletimizi bu asgari ücret alçaklığını takibe, işe girecek gençlerin bir ev geçindirecek ücret almaları için çalışma yapmaya davet ediyorum. Aksi halde bu sömürü düzeni ile bu düzene köle olacak gençler arayanlar sadece Hz. Allaha hesap verecekleri güne, kul hakkını arttırarak gideceklerdir.  Makine mühendisliğini bitiren yeğenim,  nişanlı olarak kpss ye çalışmaya devam ediyor. Çünkü özel sektörde adam gibi yaşayacağı bir maaşı hayal bile edemiyor.

        Şimdi herkese , özellikle istihdam meydana getireceğini vaad eden siyasilere sesleniyorum. Bulduğunuz işlerde bu gençlere bir gelecek kuracak imkan vaat edebiliyor iseniz konuşunuz, aksi halde susunuz. vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi