İnternet Medyası

Dünya hızla dijital çağın hazırlıklarını yaparken ülkemizde bu alanda birçok ciddi adımlar atılmış, ancak hukuki noktada sorunlar yaşamaktayız.

Bir süre önce “bireysel gizlilik ve ihlali” ile ilgili torba kanun içinde bir madde geçirilmiş, konuyu enine boyuna araştırmadan, yapılan bu düzenlemenin internete sansür olarak ifade edilmişti.

Bir basın mensubu olarak kanuna baktığımda bir önce ki yasada var olan “yayın yapan siteyi karartma” yerine şimdiki haliyle “sayfayı karartma” yapılacağı anlaşılmaktadır. Yani site yayından alıkonulmayacak o içerik yayından kaldırılacaktır.

Bu konuyu detaylandıracak olursak; “abc sitesinde  karı ve kocaya ait uygunsuz bir içerik gayri yasal yollardan görüntülenmiş ve yayınlanmaktadır. Karı yada koca TİB’e başvurarak bu yayının kaldırılmasını talep ediyor. TİB inceliyor ve o sayfaya erişimi engelliyor. Yani o içeriği yayınlayan internet sitesini kapatmıyor, o içeriği URL olarak engelliyor. Ve TİB diyor ki 48 saate kadar mahkemeye başvurup kararı alıp bana getirmek zorundasın. Bunu yapmaz isen 48 saatten sonra o içerik yayınlanır, ben karartmayı kaldırırım diyor.

Oysa eski yasaya göre o site mahkeme kararıyla doğrudan kapatılıyordu. Şimdi site kapatma tarihe karıştı. Hapis cezası tarihe karıştı. Onun yerine para cezası var. Yani yayın yoluyla işlenen suçlarda hapis cezası kaldırıldı.

Meseleye bir gazeteci olarak baktığımda yasanın yeni halinin daha demokratik ve özgür olduğunu düşünüyorum. Çünkü Anayasa ile bireysel hak ve özgürlükler güvence altına alınmıştır. Bu yasa ile Anayasada ki güvence sağlanmış oluyor. Ne yazık ki meslektaşlarımız dahil TV’lerde çıkan yasa ve eski yasayı bilmeden kulaktan dolma sözlerle çıkıp millete ahkam kesiyorlar. Tabii birde meselenin art niyet boyutu var. 17 Aralık hadiseleri bize bazı konularda ders oldu. TMK’nın sorgulanması, Özel Yetkili mahkemeler, üç kişinin bir konu hakkında yaptığı görüşme sonrasında örgüt ve çete olarak suçlanması gibi muzdarip olduğumuz sorunlar masaya yatırılmakta ve makul çözümler aranmaktadır. Yani bir musibet bin nasihattan iyidir sözü gerçek oldu.

**

Şu anda Başbakan Yardımcısı sayın Bülent Arınç’ın açıkladığı internet haber siteleri ve bu sitelerde çalışan gazeteciler ile ilgili  mevcut internet sitesine yapılacak olan ilave düzenlemeler de Türkiye’nin normalleşmesine büyük katkılar yapacaktır.

Her önüne gelen internet haber sitesi açamayacağı gibi açmak isteyenlerinde önüne bazı kriterler konulacaktır.

Kahramanmaraş’ta bile ev’den internet haber sitelerinin kurulduğu ve bizlerde yayınlanan haber ve içeriklerin kopyala yapıştır mantığı ile adeta çalındığı da bilinen bir gerçektir. Bu konuda fikir eserleri ve telif yasaları olmasına rağmen Emniyet müdürlüklerinde bu tip sorunlarla ilgilenecek masaların oluşturulmaması, oluşturulmuş ise araştırılıp bu hırsızlık yapan siteler ile ilgili yasal çalışma yapmaması ülkede bilgi kirliliği yaratmakta ve korsanlığa zemin hazırlamaktadır. Hiçbir kayıt ve kuidatının olmadığı künyesinde bile isimlerin yazılmadığı internet siteleri mevcuttur. Emniyet ve diğer yetkili kurumlar bu korsanlıkla da mücadele etmelidir. Bunun için en geçerli olan vergi kaydı, bir ajansa aboneliği, çalıştırdığı personel ve işyeri gibi doneler alt alta getirilmeli bunların olmadığı internet siteleri ile de mücadele edilmelidir. Ne yazık ki bu güne kadar bu yapılmadı.

**

Başbakan yardımcısı Sayın Arınç’ın açıklamalarına baktığımızda internet haber siteleri ile ilgili yapılması gereken düzenlemeler Bakanlar kurulunda imzaya açılmıştır. Bunların yasallaşması ülkede internete sansürü değil disiplini ve kaliteyi getirecektir.

Hükümetin bu uygulamasını destekliyoruz.

Haksız rekabet ve korsanlığın son bulması, emeğin çalınmasının önüne geçilmesi için bu yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır.

Bakanlar kurulunda imzaya açılan bu yasal düzenlemenin olması için bizler neredeyse yedi- sekiz yıldır mücadele etmekteyiz.

Türkiye internet ve sosyal medya alanında ahlaki değerler, bireysel hak ve özgürlüklerin ihlali, çamur at izi kalsın mantığı ile yapılan iftiralardan artık kurtulması gerekiyordu.

Ve bu yavaş yavaş yapılıyor….Ben hükümete bu konuda teşekkür ediyorum.

Bir müsibet internet mecrasına kalitenin gelmesine zemin hazırlıyor!...

**

94 yıl önce bu güzel şehrimin düşman işgalinden kurtuluşunda evini yakan, canını vererek şehitlik mertebesine erişen, ayak ve kolunu kaybederek gazi olan ecdadımızın manevi huzurunda saygı ile eğiliyorum. Bu uğurda şehit olanlara Allah’tan rahmet, gazilerimize de sağlıklı uzun ömürler diliyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi