İnek Emse de Emmese de...

Mehmet Fiskeci Abim yine çok güzel bir yazı kaleme almış. "Maraş’ta herkes rahat, keyifler keka! Oh ne âlâ memleket!" demiş. Katılmamak elde değil! O yüzden, bu yazıyla hem o görüşleri desteklemek, (ihtiyacı olmasa da!) hem de diğer bazı sorumsuzluk örneklerini dile getirmek istedim.

Fotoğraf şu: Oylar nasıl olsa geliyor, koltuklar en az beş yıllığına(!!) garanti, hesap "soran/soracak" yok. Sorumluluk yok. Memleket yansa açıklama yapmak zorunluluğu yok.

Tamda "İnek emse de, emmese de bir tas süt var" kabilinden…

Valla kim istemez... "Bundan iyisi Şam'da kayısı!"

Ne dersiniz, bu dönemin siyasetçileri çok şanslı değil mi?

***

Vatandaşın, idarecilere ve dolayısıyla siyasetçilere yegane hesap sorma mekanizması özgür ve demokratik seçimlerdir. Fakat özellikle bizim Maraşlı vatandaşlarımızın bu mekanizmayı yeteri kadar(!!) çalıştırmadıklarını görüyoruz. Siyaset erbabı ister sorumluluğunu yerine getirsin, ister getirmesin, konjonktürün de etkisiyle oyların gittiği parti belli!

***

Kahramanmaraş'ın komşuları ile ulaşımını sağlayan yollar, sorunların çözülmesi adına vatandaşın oy verdiği siyasilerin yumuşak karnı olmayı sürdürüyor. Üstelik "Bu tempo"yla giderse de uzun yıllar süreceğe benziyor!

"İhalesi yapıldı", "iptal edildi", "tekrar yapıldı" derken güç bela ilk köprülü kavşak inşaatı başlamıştı. "Eh, galiba yavaş yavaş olacak" dedik her şeye rağmen. Ve "Köprülü kavşaklarla, viyadüklerle, battı-çıktılarla, alt-üst geçitlerle donatılmış geniş ve modern yolların süslediği Maraş"ı hayal ettik ümitlendik, keyiflendik.

***

Ağır aksak da olsa inşaat Üniversite Kavşağı'nda sürüyordu. "Sürüyordu" diyorum çünkü; artık sürmüyor! Kamu İhale Kurumu tarafından durduruldu ve geri ne zaman başlayacağı belli değil.

Belki belli ama kamuoyu bilgilendirilmediği için “biz” bilmiyoruz.

Aslında başladığı tarihi göz önünde bulunduracak olursak şimdiye çoktan bitmesi gerekirdi. Elin Japon'u 20 günde 30 katlı binayı dikerken, biz güç bela 4 ayda "basit" ve son derece "sıradan" bir üst geçidin ancak ayaklarını dikebildik. Üstelik geçici servis yollarından geçenleri anasından doğduğuna pişman ederek!

Madem köprülü kavşak gecikecek, bari yan yolları iyileştirin be muhteremler!

Olmadı, bir açıklama yapın.

***

Diğer yandan Kayseri Yolu'ndaki çalışmalar hızlı olmasa da sürüyor. Hatırlarsanız, bu yol üzerinde Andırın Yol Çatı-Hasancıklı arası, Kürtül'ün altından geçen yeni bir yol güzergahı var(dı). Kahramanmaraşlı bir firmaya ihale edilerek çalışmalar yaklaşık üç yıl önce başlamış ve "iki yılda bitirileceği" söylenmişti.

Burada da durum vahim..

Süre çoktan aşıldığı halde bitirilmediği gibi, çalışmalar "stop" etmiş durumda. Gelen bilgilere göre güzergah değişikliğine gidilecek. Tabi, "Şimdiye kadar harcanan paralar n'olacak?" diyorsunuz haklı olarak. N'olacak müteahhit parasını elbette alacak. Kimden alacak? Senden, benden, ondan...

Peki vatandaşın cebinden çıkan ve boş yere heba edilen paraların hesabını kim verecek?

El cevap: HİÇ KİMSE!!

***

Yol çalışması, büyük bir ihtimalle kamulaştırmadan ve istenen yüksek bedellerden dolayı durdu. Peki kardeşim, bu güzergahı belirlerken bu istimlaklerin olacağı belli değil miydi? Bal gibi belliydi! O halde neyine güvenerek "iki yılda bitecek" diyorsun? Neden vatandaşı kandırıyorsun?

Hadi oldu olacak. Bir basın toplantısı düzenleyip "Ey sevgili vatandaşlarım; sizlere söz verdiğimiz yolu zamanında bitiremediğimiz için özür diliyoruz. Şu şu nedenlerden dolayı bu iş uzadı." demesini de mi bilmiyorsunuz. Bundan da mı acizsiniz?

Havaalanı pistinin başındaki petrol istasyonunu ve Osmaniye yolunun ortasındaki utanç abidesi çırçırı da saymıyorum. Onlar da benden olsun!!

Ama ne gam?

***

Yalan mı?

Kusura bakmayın beyler… Eğer öyle olmasaydı sizlerin de "hesap verme" gibi bir derdi olurdu.

Oniki yılda Buzullar eridi, bazı ülkelerin sınırları değişti, Türkiye'de rejim değişti, Fenerbahçe Türkiye Kupasını bile aldı(!!) ama bizim yollarımızda değişen bir şey yok.

Değişeceği de yok…

Başta da söyledim. İnek emse de emmese de nasıl olsa bir tas süt garanti. Hele bir inek emdiğinde süt kalmayaydı…

Sevgiyle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veli KARALAR Arşivi