İçinizdeki İrlandalılar ve Çorumlular…

Birlikte yol yürüyen, aynı amaca doğru giden veya belli bir hedefi düşleyen insanların arasını bozan, hain veya işbirlikçiler için kullanılan bir deyimdir, İçimizdeki İrlandalılar…

Bir ülkeyi veya belli bir yeri “hain” ilan etmek ve bunu da bir atasözü gibi kullanmak elbette yanlıştır. Tıpkı “Senin yaptığını Çorumlu yapmaz” sözü gibi…

Senin yaptığını Çorumlu yapmaz, deyimini duyanların aklına hiçbir zaman Kayserili gelmez, Çorumluların “bu kadarını yapamayacağı” gelir. Oysa o söze konu olan, vergi memurundan hayvan kaçıran Kayserilinin durumudur.

Hem İrlandalıları hem Çorumluları ve hem de Kayserilileri rencide etmekten imtina için, hadi anlatayım…

Milletin vergiyle boğulduğu dönemlerden bir dönemdi ki, bu da muhtemelen Cumhuriyetin ilk yıllarıydı.

Memurdan, işçiden, esnaftan alınan vergilerin yanında, neredeyse hiçbir geliri olmayan, ülkenin en ücra köşelerindeki köylerde, çiftçilik yaparak hayatını idame ettiren insanlardan da vergi alınırdı.

Üç koyunu olan, beş koyunu olan, şu kadar ineği, bu kadar öküzü olan diye belli bir vergi dilimi çıkmıştı.

Vergi memuru, Çorum’da bir köye gittiğinde, herkes gelenin vergi memuru olduğunu bildiğinden kendince hazırlığa da girer ve varını yoğunu saklama yolunu seçer. Memurun kapısını çaldığı köylüye ne kadar malı olduğunu sorar. Köylü vatandaş ise sadece bir koyunu olduğunu söyler ama memur kontrol etmek ister ve gerçekten de bir koyunu vardır.

Ancak evi de gezmek isteyen memur, yatakta çift kat yorganla gizlenmiş birisi gözüne çarpar ve sorar, bu kim. Aldığı cevap “babamdır” hasta olduğundan o halde yatırmışlardır.

Ama koyun bu, meleyince babası olmadığı anlaşılır.

Tesadüf ya, aynı adam bu defa Kayseri’de bir köye vergi tahsilâtına gider. Orada da durum aynıdır ama bu defa söz konusu olan koyun değil, eşektir. Kayserili çiftçi, eşeği “babam” diye tanıtınca ve eşek, eşekliğini yapıp anırınca, vergi memurunun o tarihi sözü gelir; “Senin yaptığını Çorumlu bile yapmaz. Hiç değilse onun babam dediği koyundu. Yahu sen eşeğe babam diyorsun

***

İçimizdeki İrlandalı da bu nedenle yanlış yorumlanıyor ve koca bir İrlandalılar “hain” diye nitelendiriliyor. Oysa burada da söz konusu olan, İrlanda’ya karşı girişilen bir mücadelede “Dikkatli konuşun, içimizde İrlandalı var” demek amacıyla söylenmiş bir sözdür.

Ama asıl örneklemesi ise “Biz İrlanda’ya karşı mücadele ederken, İrlandalı olmadığı halde, İrlanda’nın çıkarına hizmet eden” diye anlatılmaya çalışılır.

Yani içimizdeki hain…

Veya “toplum içinde huzursuzluk çıkarmaya çalışan” ya da “sağ gösterip, sol vuran” tipler için söylenir…

AK Parti kurulduğundan bu yana “İçlerindeki İrlandalılara” çok tanıklık ettik. Bunların bir kısmı “paralel” oldu, bir kısmı “Ergenekoncu” bir kısmı eline Balyoz aldı, bir kısmı “parasına para kattı”. Bazısı “yeni bir parti” kurmaya kalktı, bazısı kendi kurduğu partiden istifa etti.

Aslında “İçimizdeki İrlandalı”yı tarif ederken, birçok sıfatı kullanmak mümkün ama pek söylenmeyen ise “çıkarcılığıdır, doymak bilmemesidir, hep bana demesidir, hırsıdır, kinidir, nefretidir.”

İnsanlar, çıkarı olduğu müddetçe bir yerde duruyor ve hep övgüye değer buluyorsa, çıkarı bittiğinde de aynı övgüyü sürdürmesi gerekir, eğer övgüye gerçekten değerse…

Değilse de o zaman ya önce yalan söylemiştir ya sonra yalan söylemeyi seçmiştir.

Bir parti, bir ideoloji veya herhangi bir oluşum, bir anda iyi, bir anda kötü olmaz. İnsanlar da böyle; ya iyidir ya kötüdür ya ikisinin ortasındadır.

Bir anda iyi olan da, bir anda kötü olanda da sorun vardır, belki de yoktur ama iyice incelenmesi gerekir.

Düne kadar övdüğün bir siyasi partiye bugün sövmeye başlamışsan, ikinizden birisinin değiştiğine kuşku duymamak lazım.

Daha düne kadar sövdüğün, olmadık hakaretleri sıraladığın bir partiye, senin geçişinle birlikte övgü dizmeye başlamışsan da, değişen ikinizden birisidir.

Sırf istediğiniz olmadı diye, bir amacı yok etmek istiyorsan, bir ülkeyi ateşe atmak istiyorsan, o güne kadar “kutsal” bildiğin değerleri bile yok sayıyorsan, İrlandalılıktan çok öte bir anlayıştır bu, ve “senin yaptığını hiçbir Çorumlu asla yapmaz” diye kesinlikle söyleyebilirsiniz…

***

11‘inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinden hemen sonra, Başbakan eski Yardımcısı Bülent Arınç’ın “tesadüfen” davetinden sonra yaptığı “Biz iyi AK Partiliyiz” açıklamasından sonra aklıma bunlar geldi; elimde değil, geldi işte…

Yoksa sizin içinizde İrlandalı yok mu, onların yaptığını Çorumlular yapar mı?

Tweetimden seçmeler

Kimi “malımı arttır” der, kimi “ilmimi.” Kimi mala kavuştukça, karnı tok, ruhu aç gezer. Kimi de edebi arttıkça, karnı aç, gözü tok olur.

www.naifkarabatak.net

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Naif Karabatak Arşivi