Hicri Yeni Yılımız Kutlu Olsun

Bu gün 1 Muharrem 1444 Hicri yeni yılımızın, bütün İslam âlemine, ülkemize ve insanlığa hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ederiz.

Bilindiği üzere hicri takvim, hicretten 17 sene sonra Hazret-i Ömer’in hilafeti zamanında, tarih karışıklığını önlemek için bir başlangıç olarak kabul edilmişti. O zamana kadar rakamsal tarih olmadığından, senenin en önemli hadisesinin adı o yıla verilmekteydi.

Muharrem ayı ise eskiden beri yılın ilk ayıdır. Bazılarımız 1 Muharrem gününü hicretin yapıldığı gün olarak biliyoruz. Yılın ilk ayı Muharrem ayı olması sebebiyle, ilk günü de Hicri yılbaşımızdır ama hicret, Muharrem ayında gerçekleşti diyemeyiz. Zira Tarihi kaynaklara göre Hicret, Muharrem ayından sonraki Safer ayının 26. Günü Perşembe gecesi başlamış, 12 Rebiülevvel Cuma günü ikindi vakti bitmiştir.

Bu konuda günümüz mutasavvıflarından Muhterem Ömer Tuğrul İNANÇER, Hicretin Muharrem ayı ile ilgisi olmadığını şu şekilde izah ediyor:

“Hz. Ömer efendimiz bir müşavere heyeti kurmuş; Hz. Ali efendimizin önerisi teklifi ile hicret başlangıç kabul edilmiş. Ancak, hicretin olduğu yıl birinci yıl kabul edilmiştir. Hicretin olduğu gün birinci gün değildir. Bu günümüzde bunu bilmiyorlar. Onun için Muharrem ayı geldiği zaman; yılbaşı geldi ve hicret oldu zannediyorlar, Hicri yılbaşı geldi doğru, ama hicret olmadı. Hicret Muharrem, Muharremden sonra safer ayı, Safer ayının yirmi altıcı gecesi, yatsı vaktinden sonra başladı. “

Ömer Tuğrul İNANÇER, bu konu ile ilgili Konya’da başından geçen bir hadiseyi de şöyle anlatıyor.

Geçtiğimiz senelerde muharrem ayında Konya’ya gitmiştim. Ayağımda da bir ağrı çıkmıştı. Cuma namazını büyük bir caminin bahçesinde kıldım. İmam; “hicretin gerçekleştiği Muharrem ayı” deyince sinirimden yerimde zor durdum. Namazdan sonra imamın yanına gittim; “Bu hutbeyi siz kendiniz mi hazırladınız?” dedim. “Hayır, müftülükten geldi” dedi, çıkartıp kâğıdı gösterdi. “Peki, siz hicretin Muharrem’de olmadığını bilmiyor musunuz?” dedim. “Hutbe, hazır hutbe” falan dedi.

İslam tarihini başta hoca efendilerimiz olmak üzere hepimizin çok iyi araştırıp öğrenmesi gerekiyor.

Bu vesileyle hicri yılbaşınızı tebrik eder, yeni hicri yılımızın; ülkemize ve insanlığa hayırlar getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ederim.

Selam ve sevgilerle,

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi