Metin Acıpayam

Metin Acıpayam

Hayrettin Güngör ve Kültür Belediyeciliği

Fiziksel, sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda kentin gelişiminden sorumlu olan yerel yönetimler, toplumu etkileme potansiyeli yüksek olan kurumlardan biridir. Ancak yerel yönetimlerin karar organlarının attıkları adımların, insan tutum ve davranışları üzerinde etkide bulundukları gerçeği, kültürün, kent kültürünün veya kimliğinin kamu aktörleri tarafından etkilenemeyeceği anlamına gelmez; gelmemelidir de. Aksine yerel yönetimler kültürün etkilerinin bilincinde olarak, onu kullanmalıdırlar. Zira içinden çıktıkları toplumun kültüründen etkilenen örgütler, aynı zamanda o toplumun kültürünü önemli ölçüde etkilerler.
Belediyeciliğin şehrin fiziki yapısına dair hizmetlerin sunumu anlamını aşarak, sosyal ve kültürel birtakım işlevleri de üstlenmeye başlaması, sadece yerel ihtiyaçlar ve sorunlara, insanların bir kentlilik bilinci geliştirerek yaklaşmalarına katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kentte yaşayan insanları kaynaştırıcı işleve de sahip hale gelir. Belediyelerin kültürel hizmetleri ve bu bağlamda oluşturulan kentlilik bilinci, yürütmekte oldukları diğer hizmetlerin planlanması ve yürütülmesi sürecinde tamamlayıcı bir rol üstlenebilecektir. Belediyeler, kentin gündelik hayatının akışı içinde, günün ve çağın gereklerini yerine getirmeye çalışırken, bunu kentin geçmişine ait özellikleriyle kaynaştırarak yaptıkları takdirde, kentin özgün dokusunu koruyarak insanlara kent bilinci kazandırabilir, onları belki ‘kentli’ ve özel olarak “x kentli” haline getirebilirler. Sosyal, kültürel ve ekonomik anlamlarda farklı katmanların bir araya gelmesiyle oluşmaya başlayan uyumlu ve anlamlı birliktelik, kente ait olan, o kenti farklı kılan ve o kente değer katan bir unsur olan kent kimliğini oluşturur. Özellikle, yeni oluşturulan belediyelerin, kent kültürü ve kentlilik bilinci oluşturmak adına yörenin tarihinden beslenerek geçmişle bağlar kuran kentsel dokular oluşturmaları onların başarıya ulaşmasında önemli rol oynayacaktır. Belediyeler, kültürel politikalarını kentin geleneksel ve kültürel özellikleri ve nüfusun kültürel karakteri ışığında oluşturdukları takdirde, insanlarda ‘kente özgü’ olana dair bir aidiyet duygusu gelişecek, insanlar kentlerini sahiplenecek ve yerel yönetimlerin kentin fiziksel, sosyal ve kültürel çehresini geliştirmeye yönelik çalışmalarında ona destek olacaklardır.

ss.jpg

Kentler, alışılagelen davranış örüntüleri, düşünceler, siyasi tercihler ve sosyal ilişkiler gibi kente özgü sosyal, siyasal ve kültürel birtakım özelliklere sahip olmanın yanı sıra fiziksel yapısıyla, mimarisiyle, kente özgü estetik değerleriyle “sadece insanların bir arada yaşadığı fiziksel bir mekân” olmaktan daha fazlasını ifade eder. Hz Mevlana’nın da ifade ettiği gibi, “aynı dili konuşup, aynı duyguya sahip olmayanların anlaşamamasına paralel bir benzerlik, bir kentte yaşayan insanların yaşadıkları kente karşı aidiyet duygusu besleyebilmelerinin sadece aynı mekânı paylaşmalarıyla mümkün olmaması konusunda da kurulabilir. İnsanların aynı zamanda kentle özdeşleşebilen bir kimliğe sahip olması gerekir. (Kaynak: http://dergisosyalbil.selcuk.edu.tr/susbed/article/view/142)

KÜLTÜR KADROLARI

Politika, yoğun ve hızlı akar. Yoğunluk ve hızlılık içerisinde sanata ve kültüre bakan meselelerin hal’i biraz zaman alabilir. Burada ‘Nitelikli Kültür Kadrolarına’ ihtiyaç vardır. Kültür Kadroları, Belediyecilik içerisinde ‘gönüllü birer elçi’ gibi çalışırlar. Yeter ki, bedenini kültüre hizmetkâr kabul etsin.

aa.png

HAYRETTİN GÜNGÖR’ÜN KÜLTÜR SEVDASI

Hayrettin Güngör’ün Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının duyurulduğu günden beri, şehirde büyük bir heyecan var. Ankara’dan gelmesi, bürokratik manada ‘belediyeci’ olması, bu alanda kitâbî çalışmalarının bulunması… Şahsımla beraber genelde tüm şehri, özel de ise ‘Kültür-Sanat-Edebiyat-Medeniyet’ insanlarını mutlu etti. 31 Mart sonrasında ortaya çıkacak yeni kadroların yerel, ulusal, evrensel kültürel çalışmalara adapte olabilecekleri hususunda içimde doğan his, şahsımı heyecanlandırdı.

HAYRETTİN BEY’İN KÜLTÜR-SANAT ÇALIŞMALARI

Hayrettin Güngör’ün seçim manifestosunda açıkladığı kültür sanat turizm ve tanıtım projeleri şöyle;

KÜLTÜR SANAT TURİZM VE TANITIM

Expo 2023 uluslararası bahçecilik sergisi. Turizm güzergâh planı. Maraş kültür köyü. Yedikuyular kayak merkezi. Doğa ve yayla turizminin geliştirilmesi. Ilıca termal merkezi. Fuar kongre festival ve şenlikler. Sanat sokağı. Unesco dünya edebiyat şehri. 100. Yıl Kurtuluş Parkı. 100. Yıl kurtuluş etkinlikleri düzenlenecek.

whatsapp-image-2019-03-21-at-10.44.09.jpeg

TARİHİ VE KÜLTÜREL VARLIKLAR

Germanicia kültürel mirasının korunması. Aslan Bey Konağı başta olmak üzere konak restorasyonları.

BİTİRİRKEN

Öncelikle şehrimizdeki tüm adaylara kolaylıklar diliyor,

önce Kahramanmaraş diyorum…

sonra Aziz ülkemiz…

ve sonra tüm insanlık kazansın…

Hayırlara vesile olsun, yapılan ve yapılacak tüm çalışmalarda Kültür koksun, Sanat ve Edebiyat var olsun. Sonra ‘Medeniyetin billur nehri’ yüreğimizi ferahlatacaktır.

Bu vesileyle mevcut Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç’a ve ekibine teşekkür ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Metin Acıpayam Arşivi