HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİNDE GÖRDÜKLERİM

Geçtiğimiz hafta sonunda yerel bir rehber tanıdığımla Antakya’yı gezdim. Hatay Arkeoloji Müzesine hayran kaldığımı ifade edebilirim

Günümüzden 43 bin yıl öncesinden insanın öyküsünün farklı teknolojik yöntemlerle sergilendiği, 53 bin dönüme yakın arazi üzerine kurulu müzenin ikinci etap çalışmaları tamamlanınca 3 bin 500 metrekarelik alanda mozaik sergilenerek, dünyanın en geniş, en büyük mozaik müzesi unvanını kazanacağı dile getiriliyor.

 Müze Hatay ve Hatay bölgesinin ev sahipliği yaptığı tüm uygarlıklara ait sergiler, 9 ayrı temada toplamda 10 bin 700 metrekare alanda sergilenecek. 400 metrekarelik Çocuk Müzesi’yle birlikte, iki işlik, uygulama merkezi, iki sözel kurs salonu, 97 metrekarelik hediyelik eşya satış merkezi, 250 metrekarelik kütüphane ve arşiv bölümü, 88 araçlık otopark ve 347 metrekarelik kafe, 222 kişilik toplantı salonuyla, 16 bloktan oluşan müzede, Hatay’ın tarihine ışık tutacak değerler 3 boyutlu olarak sergilenecektir.

Hatay’daki Tayinat Höyüğü’nde 2012 yılında Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığındaki kazı çalışması sonucu gün yüzüne çıkarılan, bir elinde mızrak, diğer elinde ise başak tutan ve M.Ö. 9. yüzyılda Tayinat’ta hüküm süren Kral Suppiluliuma’ya ait 1,5 metre yüksekliğindeki heykelin benim çok ilgimi çektiği gibi mutlaka başkalarının da ilgisini çekmiştir diye düşünüyorum.

Bu konuda Hatay Valisi Celalettin Lekesiz diyor ki: “Eski müzemizde yerimiz olmadığı için dar bir alanda günümüzün sergileme tekniklerine uygun olmayan şartlarda mozaiklerimiz sergileniyordu. Ayrıca, mozaiklerimizin bir kısmı uygun olmayan şartlarda depolarda muhafaza ediliyordu. Şu an itibariyle, 971 metrekare mozaik sergileniyor. Neticede, 5 bin metrekare alana kadar mozaik sergileme alanı mevcut olup bu kapasiteyle dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip bir müzeye sahibiz. Bu müze, sadece Hatay’ın değil, ülkenin turizm ve kültürel değerini arttıracaktır.”    

Öte yandan Kahramanmaraş’ta da Germanica ile ilgili kazılar yapılmakta ve mozaikler ortaya çıkartılmalıdır.

İleride bu güzel kente bir açık hava müzesi yapılması düşünülürse çevredeki şehirlerde bunların nasıl yapıldığına bakmak ve ona göre bir müze yapılmasının uygun olacağını düşünüyor. İyi günler diliyorum

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi