Güngör Yavuzaslan

Güngör Yavuzaslan

Halep Ordaysa Arşın Burada

Palavracının biri başına topladığı üç beş cahile karşı övünüp duruyormuş : - İşte ben güçlü ve maharetli bir adamım. Evet ben Halep'te bulunduğum sıralarda altmış arşın uzağa atlamış bir kimseyim!.. Nasreddin Hoca da bu sırada oradan geçiyormuş. Palavracının yanına yaklaşıp : - Yaa demiş demek sen altmış arşın atlarsın. Haydi atla da görelim. Adam hık mık etmiş. - Ama demiş ben Halep'te atladım. Hoca kızmış : - Canım demiş, Halep oradaysa arşın burada

SURİYE 2011 yılından itibaren dünya gündeminde.5 yılda Suriye’de yaşananlar adeta Arap saçına döndü. Herşey çok karışık ve içinden çıkılmaz hal aldı. Devrim olarak yola çıkılan mücadele iç savaşa dönüşerek asillerin uzaktan kumanda ettiği vekalet savaşı ile devam ediyor. DEAŞ(ışıd) PYD, Suriye denkleminde şu sıralar süper güçlerin en elverişli piyonlarından birisi olarak gündemden düşmüyorlar. Artık Ortadoğu’da herkesin sevimli teröristleri var. Kendine hizmet eden kim olursa olsun özgürlük savaşçısı. Şimdi ortada bir Kürt modası var.1991 yılında 1. Körfez savaşı ile başlayan Batı blokunun Kürt aşkına şimdi de Moskova katıldı. Irak’ta Barzani ile başlayan kaçak aşk, Suriye’de balayı ile devam ediyor. Ama ortada henüz ne resmi ne de dini nikah var. İmam nikahı kıyılamadı Çünkü inançlı Kürtler buna engel(İslam inancında dini nikah ancak iki taraf Müslümansa kıyılır).PYD abisi Barzani’de örneğinde olduğu gibi Kantonlar kurarak ve Kürtlerin olmadığı bölgelere de Esad kontrolünde yayılarak Şam’da sözünü aldığı yarı bağımsız Kanton Kürt Bölgesi’ni kurmak için alanını genişletiyor. Eğer bir devletçik kurulacaksa anlı, şanlı bir başkent lazım yani HALEP.. Terör örgütü PYD'nin Türkiye'ye 9 km mesafede bir havaalanı da oldu, artık gerisini siz düşünün. PYD Rusya ve ABD’ den aynı anda destek alan dünyadaki tek terör örgütü oldu. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye'de rejim güçlerinin son 10 gün içinde Halep'te Rusya'nın hava saldırıları eşliğindeki ilerleyişi sırasında aralarında onlarca sivilin de bulunduğu 500'ü aşkın kişinin öldüğünü bildirdi. Ölenlerden 23'ü çocuk. Halep'te son 10 günde ayrıca İranlı 54 asker öldürüldü. Yani Halep’te Suriye’deki tüm aktörler var. Ankara başta Halep merkezli alana ve bölge gerçeklerine hakim olmayı bir kenara bırakalım sahada gerçekçilik ve netlikten çok uzak noktada kaldı. Sadece slogan olarak ''Orada Türkmenler var'' denildi.. Yardımlar planlı ve sonuç odaklı değildi. Son aylarda Batılı güç odakları için IŞİD ya da Beşar Esad rejimine karşı savaşan ve desteklemeye değer bir Suriye muhalefeti olamayınca PYD sahadaki baş aktör oldu.. Obama bu günlerde yol ayrımında: PYD'yi kabul etti şimdi  sırada IŞİD(dolaylı görüşme zaten var) mi, Esad mı? Türkiye’ye ise Türkmenleri zayıf bırakan güç odakları PYD ile yola devam et diyor. Ya kabul edersin ya da ortada Sur ve Cizre örnekleri. PKK sınırlarımız içinde emir aldığı güç odaklarının verdiği senaryoya göre saldırıyor.

HALEP-KERKÜK hattı ya da?

 Irak'ta Barzani idaresi İslamcı Kürtleri ikna edebilirse bağımsızlık için son adımı atacak. Masada Türkmenler pazarlık konusu yapılıyor. Sözde kurulacak Kürt Devletinde yerleri ne olacak? Bağdat ise DEAŞ belasıyla uğraşıyor. Türkiye nin Irak ve Suriye'de stratejik bir Türkmen eylem planı olmadı.. Süleymaniye Çuval vakası ile Süleyman Şah taşıma olayı kırılma ve kaybetme noktaları oldu. Türkmensiz  Kerkük, Telafer yani Irak, Türkmensiz Suriye. Hesap belli, plan yazılmış. Bağımsız bir Kürt Devleti kurulacak Erbil’de kurulan bölgesel parlamento da olduğu gibi Türkmenlere temsil hakkı verilecek. Irak’ın bölünmesine sesinizi çıkartmayın. İşin özeti yıllardır Araplara bağlı yaşadınız, Şimdi Kürtlere bağlı yaşayın. Irak’ta senaryonun ikinci perdesi Suriye’de de oynanıyor. PYD Türkmen bölgelerine yerleşiyor.

 MART AYI DERT AYI

Kamuoyunda 1 Mart Tezkeresi olarak bilinen 25 Şubat 2003'te TBMM'ye sunulup genel kurulda reddedilen ve tam adı "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi" için oylamaya 533 milletvekili katıldı, 250 ret, 264 kabul, 19 çekimser oyu kullanıldı. Ancak, Anayasa'nın 96. maddesinde öngörülen 268 salt çoğunluğa ulaşılama da. Yani 4 oy bulunamadı.19 çekimser ve oylamaya gelmeyen  17 vekil hesaplanırsa tezkere genel kurul dışında oynanan oyunlar ile red edildi. Zaten TBMM tutanaklarındaki’’ Amerika’dan değil ALLAH’tan korkun’’ cümlesi işin özeti. TBMM’nden  tezkere geçmedi. Çok tartışıldı. 62 bin yabancı askeri personelin 6 ay süreyle Türkiye'de kalacak olması teskerenin kırılma noktasıydı. Tezkerede yabancı kuvvetlerin hava unsurları en fazla 255 uçak ve 65 helikopteri olması da öngörülüyordu. Şimdi Suriye için benzer tartışmalar var. Sonuç olarak ülkemizde 62 bin değil ama 2016’ya gelindiğinde binlerce yabancı asker var. İncirlikteki net yabancı hava unsuru hiç açıklanmadı. Yabancı güçler ülkemize gelirken TSK sınır ötesine geniş kapsamlı bir kara harekâtı yapamadı. Aslında IŞID’ın Musul saldırısında Irak’ın anayasa dışında fiili toprak bütünlüğü bozulduğundan müdahale hakkımız ortaya çıksa da Süleyman Şah Türbesi vakasında olduğu gibi siyasi irade kendi sınırında gardını kaldırıp beklemekle yetindi. Şimdi SUUD askerlerinin bazı körfez ülkelerinin katılımıyla Türkiye ve Ürdün üzerinden DEAŞ operasyonları gündemde. Sınırın öteki yakasında PYD-DEAŞ-EL KAİDE unsurlarının yanı sıra RUSYA ve İRAN var. Soğuk savaş sonrası bir dünya savaşı kapımızı çalıyor.

Sonuç; Halep ordaysa arşın burada.. AB- D koalisyonu ve Rusya-İran ittifakının uzlaştığı  tek bir husus var: "Ortadoğu’da ihtilaf olmazsa bizim askerlerimizin varlığı sorgulanır, o yüzden ihtilaf olmalı. Birde giderek artan El-Kaide, DEAŞ ya da yumurtlama döneminde olan yeni terör örgütleri işin öteki yüzü. Peki çözüm ne olacak şimdilik ÇÖZÜMSÜZLÜK.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Güngör Yavuzaslan Arşivi