Göçen Göçene

Son birkaç ay içerisinde ülkemizin yetiştirdiği birbirinden değerli insanlar ahiret yurduna irtihal eylediler. Ölümlü dünyadan ölümsüz gerçekliğe doğru yolladığımız Kadir Mısıroğlu, Mehmet Şevket Eygi Emin Işık ve son olarak da Haluk Dursun. Rabbim rahmeti ile  muamele eylesin.

Haluk hocam hem dostum hem hastam ve hem de ülkemizi ve balkan coğrafyasını tanımamda önemli rolü olan rehberimdi. En son merhum Mehmet Şevket Eygi beyin cenazesinde görüşmüş konuşmuş ve koklaşmıştık. O günde cenazeye Van ilimizden yetişebilmişti. Taziyede kısa görüşmemizde vazife ve sorumluluklarından bahisle ülkemiz adına ufkunu ve aktardıklarını hatırladıkça kaybın büyüklüğü karşısında Rabbim en iyisini bilir diyorum.

Haluk hoca devletine ve milletine bağlı yerli ve samimi bir aydınımız münevverimizdi. Diğer göçen üstatlarım gibi yeri doldurulamayacak. Eğitim sistemimiz yaz bozlarla diplomalı cahil yetiştirmeye devam ettiği sürece bu boşluk giderek daha da acıtıcı incitici olacak.

Değerli okurlar ölümü bir son olarak gören insanların çoğaldığı ladini bir dünyada yaşamaya başladık. Ölüm insan için bir  son ise ve insanı melekutluktan esfelesafiline eviren olumlu ve olumsuz sıfatların  hesabının görüleceği bir günde yok ise yandı gülüm keten helva.

İnsanın yaptığı yanına kâr kalacak anlayışı ile yaşayan insan görünümlü yaratıkların sayısının çoğalması hesap gününün hesabını yok edemez .Hesabın hasbi ve şahsi olduğu bir güne hazırlıklı olmaya çalışmak bir çok bakımdan ölümle bizleri barıştırıp yakınlaştırır.

Ölümle barışık yaşayan insanlar ki, yukarda ismini zikrettiğim üstatlarımız böyle idi. Dünyaya meyletmeden servet şöhret şehvet peşinde koşmadan ve iki günü birbirine müsavi bir yaşam tarzından uzak yaşayarak  bizler için örnek oldular.

İfrat ve tefritin yerine itidali, emri-bil maruf ile de münkerden uzak durarak örnek  bir yaşam sergilersek bizlerde,  sonrakilere örnek olabiliriz. Ölüm gerçeği her türlü alavere dalaverelere rağmen kapatılamıyor. Er yada geç gelecek bir gerçek. Her gelecek yakındır. Zaman algısı izafidir. Vakit varken ve yol yakınken zararın neresinden dönersek kâr mantığı ile acele edelim.

Rabbim sıralı ölüm nasip eylesin , arıca yataklı  kuruca etekli ölümlerin nasip olması ortak temennimiz olsun. Sıralı olmayan acı ve ızdırap içerisinde ölümlerden  ölüm beğenerek yaşamayı ve imtihan olmayı da nasip eylemesin dualarına yüksek sesle  AMİN diyelim.

Mesleğim icabı  çok çeşitli ölümler gördüm. Merhum üstadım Mehmet Şevket Eygi beyin ölümü gibi güzel bir ölümü Rabbim bana nasip eylesin diyerek makalemi sonlandırıyorum.

Bugünlük de bu kadar. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Ali Akben Arşivi