G20 LİDERLERİ ZİRVESİ ve SOSYAL MEDYA YORUMU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı ve ikili görüşmelerde bulundu. Önemli bir toplantı olduğu aşikardır. Bu zirvede, önde gelen ülke liderleri bir araya geliyor ve kritik değerlendirmeler yapılıyor. Türkiye’nin de burada yer alması ülkemizin önemini daha da ön plana çıkarmaktadır. Daha ilerisi liderlerin ülke sorunlarına bir çözüm bulma fırsatı doğuyor.

Tabiiki en önemli ikili görüşme sayın Cumhurbaşkanımız sayın Erdoğan’ın, Biden ile yaptığı görüşmedir. Bilindiği üzere Biden seçimlerden önce sayın Erdoğan’a düşmanca tavır içerisinde olması ve birikmiş sorunların çözülmesi bu görüşmeyi önemli kılmaktadır.  Bu görüşmelerde Hindistan Başbakanı Modi ile görüşmesi oldu ve bu görüşme sosyal medyada da değerlendirildi. İşte bu görüşme ile değerlendirmemi yazımın sonunda yapacağım.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ikili görüşmeleri devam ederken düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye küresel dalgalanmaları kendi vatandaşına en az düzeyde yansıtan ülkelerdendir” dedi.

* Zirve oturumlarında genel olarak küresel ekonomik görünüme ilişkin son gelişmeleri değerlendirdik. Küresel ekonomi, 2021 yılında toparlanmaya başlasa da ekonomilerimiz hala ciddi meydan okumalarla karşı karşıya bulunuyor. Özellikle emtia fiyatlarında ve borçluluk oranlarında tarihi seviyeye varan artışlar yaşanıyor. Küresel enflasyon baskısı, tüm ekonomileri derinden sarsıyor.

* Milli gelire göre dünyanın en fazla insani ve kalkınma yardımı yapan ülkelerinden biriyiz. Halihazırda 3.6 milyonu Suriye’deki savaştan kaçanlar olmak üzere 5 milyona yakın insana ev sahipliği yapıyoruz. Afganistan kaynaklı göç yükünü en fazla hisseden ülkelerden biriyiz. Göçle mücadele yalnız bırakılmanın ne demek olduğunu gayet iyi biliyoruz. İki günlük zirve boyunca pek çok ikili görüşme de gerçekleştirdim. 

*20 Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir tarafta yüz milyonlarca insan ilk doz aşıya dahi ulaşamazken, diğer tarafta Turizm amaçlı uzay seyahatleri için yüz milyarlarca dolar harcanabiliyor. Bu adaletsiz düzenin daha fazla devam etmesi mümkün değildir." ifadesini kullandı. Biden ile yapılan görüşmeye değinen Erdoğan, ABD'nin Suriye'de terör örgütlerine yardım yapmasına ilişkin "Üzüntümüzü ABD Başkanı Biden'a ilettik" dedi.

* Afganistan konusu gündeme geldi. Brüksel görüşmesinde, Hamid Karzai Havalimanı gündemimizdeydi. Öyle gelişmeler oldu ki, biz askerimizi çekmek durumunda kaldık. Türkiye, Katar gibi, bunu yanında Taliban nasıl bir tavır ortaya koyacak? Onu da zaman içerisinde göreceğiz.

* Bu dar kapsamlı görüşmede de F-35’ten kaynaklanan bizim 1.4 milyar dolar bir ödememiz vardı ve bu ödemeden hareketle bu süreci nasıl iyi bir konuma taşırız, bunun üzerinde durduk. Daha çok F-16’lar gündeme geldi. Elimizdekilerin modernizasyonu ve yeni F-16 verilmesi gündeme geldi. Savunma bakanlarımız süreci takip ediyorlar. Yeni F-16'lar verilmesi konusunda Biden'ı olumlu gördüm.

* Macron’la olan görüşmemiz ağırlıklı olarak Afganistan, Libya, Suriye ve bunun yanında özellikle üzerinde durduğumuz konu şu anda Libya’ya yönelik Sayın Macron’un bir zirve gayreti var. Bununla ilgili bir daveti var. Düşüncelerimizi kendisine anlattık. Bu konuda da Dışişleri Bakanlarımız vasıtasıyla bir adım atılması gündeme geldi.

Doğu Akdeniz’deki gelişmelerle ilgili bir gazetecinin sorusuna yanıt veren Erdoğan, Biden ile görüşmesinde Doğu Akdeniz konusunun gündeme gelmediğini belirterek “Gündeme gelmedi. Demek ki Biden’ın gündeminde değil. Benim de gündemimde değil” dedi.

Bir taraftan zirveye ilişkin basın değerlendirmeleri devam etmekte ilken benim gözüme Facebook’ta Sayın Erdoğan’ın G20 Liderleri Zirvesi’nde Hindistan Başbakanı Modi ile görüşmesine ilişkin haber ve yorumların yapıldığı bilgiler takıldı. Bu habere ilişkin bir Pakistanlı ile yaptığım yorum yazışmaları önemi nedeniyle aşağıda arz ediyorum. Çünkü dışardan nasıl görülüyoruz? Dostlarımıza, bizleri nasıl tanıtmışlar? Bilgi eksikliği veya servis edilen yanlış bilgilere karşı nasıl mücadele etmeliyiz?

M.Hussain-Kaynakların söylediğine göre; Erdoğan Batı halkının tam desteğine sahip ve sürekli olarak Müslüman ümmetinin sözde lideri olmayı hayal ediyor.

ÖI-Sizin  kaynaklarınız yalan, Tayyip Erdoğan İsrail'i tokatlayan tek liderdir. O bir dünya lideridir. Azerbaycan'a yardım ettik. Şimdi sıra Keşmir'de. Bekle ve izleyin.

M.Hussain- İsrail'i tokatlayan ama ondan silah alarak güçlenen ülkesiniz.

Ö.I- Artık milli silahlar yapıyoruz. Kendi silahlarımızı ve diğer silahları yerel  yapıyoruz.Alınan silahları da modernize ediyoruz. İyi takip edin. Siz geride kalmışsınız. Suriye'de Müslümanları kim koruyor? Mültecileri kim koruyor? gerçeği öğreniniz!

MH- Türkiye, Kürtleri destekleyen, onlarla uğraşan, onlardan silah alan, ardından Irak, Afganistan'daki Müslümanlara karşı onları destekleyen bir ülkedir.

Ö.Işık- Suriye'de ayrı bir ülke olmak isteyen Kürtlere yönelik operasyon sürüyor. ABD, Avrupa, İsrail ve Rusya Kürtleri destekliyor. Türkiye onlarla tek başına savaşıyor. Kürt- YPG onların  oyuncakları.

Bölücülüğü sevmeyen Kürtler,  bizim dostumuzdur. Kürt bakanlarımız var. Turgut Özal da Kürt'tü. Düşmanlarınızı tanımıyorsunuz. Osmanlı Devleti dünyaya adalet dağıtıyordu. İlerde güçlü Türkiye adaleti yerine getirecektir.  Güçlü Türkiye mazlumların yanındadır.

MH-Fransa-Almanya savaşına atlayan Osmanlı İmparatorluğu'na ne oldu? Şimdi Amerika Birleşik Devletleri'nin müttefikisiniz. Tarihte Amerika Birleşik Devletleri ile savaşan ülke idiniz.

ÖI-Osmanlı İmparatorluğu en uzun yaşayan devlettir. 600 yıldan fazla bir süre dünyayı yönetti. Son zamanlarda bir hata yaptı ve yıkıldı. İçimizdeki ve dışımızdaki düşmanlar birleşti. Şimdi içimizdeki ve dışımızdaki düşmanlar birleşiyor. Ama buna bir şans vermeyeceğiz. İntikamımızı alacağız.

MH-O zaman Allah yardımcınız olsun.diyerek yazışmayı bitirdik.

Görülüyor ki Türkiye dışarıya kendisini daha doğru tanıtan bir sistem bulmalıdır. Cephede kazanıp masada veya basında kaybetmeyelim. Tarihin yanlış yazılmasına fırsat vermeyelim.

Saygılar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi