Jülide DEMİRTAŞ

Jülide DEMİRTAŞ

Fikriniz ne ?

İspanya’nın Madrid’deki ACRO  Sanat Fuarında İspanyol sanatçı Eugenio Merino’nun heykeli tartışılmıştı ve tartışmaya devam ediyor. Her kesimden insanlar farklı bir mana çıkarabildiği gibi düşünmeden sadece görüneni  yorumlayanlar da var. Kızgınlıklarını dile getirenlerde. Düşünce olarak neyi anlatıyor, ne maksatta şekil bulmuş, neden altta ve üstte durumu daha farklı değil?...sorular uzayıp gidiyor.

Hangi heykelden bahsettiğimi sanırım tahmin ettiniz. Yuvarlak bir zemin üzerine oturtulmuş olan heykelde en altta seccade üzerinde beyazlar giymiş bir Müslüman secde  eder durumda, yanıbaşında bir İncil durmakta. Üzerinde diz çökmüş bir papaz ve elinde Tevrat yer almakta ve dua eder vaziyette, en üstte bir Yahudi ayakta ,fakat oda ne elinde bir kitap ! Bizim kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim !!! Heykelin yanıbaşında ise makineli bir silahın namlusunun ucuna yerleştirilmiş Museviliğin sembollerinden olan yedi kollu bir şamdan !!!

Heykel gerçeğe uygun olması için Merino tarafından reçine, silikon ve insanın saç kılından yapılmış.

Ve heykel ilk günde 50 bin euro’ya Belçikalı bir sanat koleksiyoncusuna satılmış. Tartışmalara neden olacağını ,tepkilerin olacağını ,kimin altta, kimin üstte tartışmasının çıkacağını söylemiş bizzat.

Heykelin anafikrinin ,bu dinlerin ortak amaçlarının Allah’a ulaşmak dairesinde buluştuklarını söylüyor.(Amaç aynı ama fikirler farklı)Heykeli Eylül ayında tasarladığını, Kasım ayında yapmaya başladığını ve Ocak ayında bitirdiğini söylüyor. Ve eklemiş, dinler hakkında araştırma da yaptım.

***

Sanatçı Merino tartışmalara konu olan çalışması ile ilgili İHA (İhlas Haber Ajansı) ına yaptığı açıklamada, “üç büyük dinin bir arada olmasını göstermek amacıyla” yaptığını söylemiş.

Madrid’deki  İsrail Büyükelçiliği heykelin Yahudiliğe , İsrail’e  ve aynı zamanda diğer dinlere yapılan bir saldırı olduğunu söyleyerek protesto etmiş.

Heykel halen İspanya’nın Madrid müzesinde sergileniyor ve adı “Yahudi, Hıristiyan, Müslüman” dır.

***

Heykeli eleştirinler elbette bu dinlere  mensup kişiler. Tartışmaları da beraberinde getirdi.Dindarların kafasını karıştırdığı, farklı yorumları getirdiğini ve kimsenin durumdan hoşnut olmadığı aşikar.Bazılarına göre heykel geleceğin dışa vurumu. Bazılarına göre yapana değil yaptırana bakma, bazılarına göre ayrıştırma, üst alt ilişkisine bağlayan da var. Kısacası yoruma açık bir çalışma.

Temel yapı islamdır. Diğer inançları kucaklar ve son peygamberin ümmeti müslümanlardır. Lakin ezber olunan bir şeyi bozmakta zordur. Çünkü gerçek ortaya çıkınca ezber bozmak çok kolay değildir. İnandıkları uğruna yaşayan diğer din mensupları son din İslam’ın ışığını kabul etmemelerinin sebebi Arap  halkını küçümsedikleri için olmasın. Çünkü peygamberimiz iyilik sever  ,hoşgörülü ve insanları düşünen şekilde yaşadı. Maddiyattan çok maneviyatla yaşadı. Hz. isa ve Hz. Musa da dinimizce kitap gönderilen peygamberlerdir. Engin hoşgörüsü ile ayrım yapmadan sadece takvada insanın ibadetinin ön plana çıkacağını söyleyen yine dinimizdir.

***

Heykeli eleştiren birçok insan oldu. Rahatsız olan çoğu insan tepkilerini dile getirdi ama heykel çok ses getirdi. Heykeli eleştiren  bir Yahudi’ye eleştirisinin sebebini  sormuşlar.

-Neden beğenmiyorsun ?  Oysa Yahudi en yukarıda.

Cevap çok manidar ;

“Evet en üstte ama Müslüman ayağa kalkarsa hepsi yıkılacak ! “

Doğru. Sen de aslında Müslümansın ama farkında değilsin. Ayrımcılık yaparak, kendini üstün görerek hak dinden uzaklaşmışsınız. Dinler tarihini okumuşlardır analiz etmişlerdir bizden evvel. Lakin itiraf zordur. Türlü hilelerle susturmak, bastırmak, bu düşünce yapısından kaçmak daha kolaydır. Kolayı seçip aynı anadan aynı babadan olan insanları birbirine kırdırmak, birbirine küstürmek ne kadar doğru? Ne kadar sevap , ne kadar günah ?Biliyorlar ve bildiklerinden de vazgeçmiyorlar.

***

Oysa Yahudi’nin elinde neden Kur’an var onu sorgulamıyor da yıkılacak derdine düşüyor. Neden son kutsal kitap elinde ve açık bir vaziyette yapılmış bu çalışma. Aklıma gelen kitabımızı da bizden önce okuyup irdelemişler  , son kutsal kitap olduğunun farkındalar ama ezber bozamıyorlar. Çünkü bu o kadar kolay değil… Yeniden yapılanmayı gerektirir. Ezber bozmanın had safhasıdır. İşin bir de Türkleri,  Arapları yüceltmek gibi bir durum ortaya çıkacak ki bu da istenmeyen bir durum. Onlar kendilerini diğer insanlardan tenzi ediyorlar. Onlar üstte görüyorlar kendilerini. Farkındalar ki temel biziz. Temeli olmayan yapı da yıkılmaya mahkumdur.

Yan tarafta bulunan makinalı silah ise; aynı dine mensup olup kendini büyük görenlerin, silah  zoruyla yedi kollu şamdanı yakmaya çalışmalarını simgeliyor ,naçizane fikrim.(şimdiki Ortadoğu’nun hali)

Kendime soramadan edemiyorum. Birçok değerlerimize ,kültürlerimize sahip çıkamadık zamanında. Avrupalılar havada kaptı. Bizler dinimizi yeterince gerçek anlamda bağnaz olmadan islamiyeti yaşıyor muyuz ?...Daha doğrusu sahipleniyor muyuz ???

***

Benjamin Franklin “ben düşmanlarımı iyilikle yendim” der. İyilik yapılarak insan değiştirilir mi ? Ya da hakkınızda ki olumsuz düşünceleri silebilir misiniz? İyi yürekli bir ülke olmak anlamında dış ülkelere karşı yaptırımınız olabilir mi ?İyilikle güzellikle diğer din kardeşlerimize bunun böyle olmadığını, farkındalığımızı bir şekilde ifade etmemiz gerekiyor. Bilinçli ve akıllıca yapılacak plan ve projeleri hayata geçirmek lazım. Ve bir yerden başlanmalı !!!

Dostça kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Jülide DEMİRTAŞ Arşivi