EVET, ŞİMDİDE ASKERİ DİZİ FURYASI…

1990’ların ortalarından itibaren, dönemin en çok izlenen televizyonu TGRT’de “Mehmetçik” programları vardı. Bilhassa Güneydoğu’daki birliklerde ve operasyon bölgelerinde çekilen ve milliyetçi duyguları tetikleyen müziklerle desteklenen bu programlar iyi de tutmuştu.

Sanırım 2000’lere kadar da sürdü…

***

Şimdi de ulusal kanallarda “asker dizisi” furyası başladı.

Kanal D’nin “İsimsizler”i, Star’ın “Söz”ü ve en son da FOX’un“Savaşçı”sı…

İsterseniz, ilk bakışta birbirinin aynısı gibi zannedilen bu üç diziye biraz daha yakından bakalım:

“İsimsizler”

Dizi, pazartesi günleri Star’ın “Söz”ü ile aynı saatte başlıyor. Reytinglerde rakibinin yaklaşık iki puan gerisinde. Ancak işlediği konu ve teknik açıdan baktığımızda daha önde!

Dizinin ana müziği bir Kazak şarkısı olan “Türk Kanı” ve gerek sözleriyle, gerekse enstrümantal olarak fevkalade.

Yönetmen koltuğunda “Filinta” dizisinden tanıdığımız Osman Kaya oturuyor. İlk bölümünde Derik Kaymakamı’na yapılan saldırının anlatıldığı dizi, Şehit Kaymakam’ın yerine atanan ve aslında bir bordo bereli olan yeni kaymakam, yine kendi gibi bordo bereli olan bir yüzbaşı ve özel harekatçı polislerden oluşan bir timin; hem PKK’yla, hem teşkilat içine yuvalanmış FETÖ’yle, hem de “yardım kuruluşu” adı altında bölgede terör örgütlerini Türkiye aleyhinde organize eden Amerikalılar’la savaşını anlatıyor.

Baktığımızda; diğer iki diziye göre, milliyetçi-muhafazakar ve dini argümanlar daha öne çıkıyor ve cinsellik biraz daha geri planda kalıyor. En azından, yayınlanan üç bölümde uygunsuz bir sahneye rastlanmadı.

“Kanal D gibi bir televizyon nasıl yayınlar?” sorusu ortaya çıkıyor ki; aslında bu sorunun iki cevabı var.

Bir; iktidara şirin görünmek, iki; reyting=para…

***

Gelelim “Söz” e…

Star’da, Kanal D’deki “İsimsizler”le aynı saatte yayınlanıyor. Ve ilginçtir, izlenme oranında “İsimsizler”in önünde! Bu dizide de yine terörle mücadele ve bordo bereliler var. Ancak baktığımızda; “esas oğlan” ve “esas kız”la birlikte kadın, aşk ve cinsellik biraz daha ön plana çıkıyor.

Şimdilik çok fazla bilenen oyuncular yok! TRT 1’de yayınlanan “Seksenler”i izleyenler için dizinin en kötü yanı, o dizide“Ergun Plak” karakterini canlandıran Serhat Kılıç’ın burada azılı bir terör elebaşını oynaması ve oldukça yapmacık kalarak rolünün üzerine oturmaması…

***

Son olarak “Savaşçı”dan da bahsedecek olursak;

“Tam FOX’tan beklenildiği gibi” diyebiliriz!

Çünkü bu dizideki kahramanlar “ulusalcılık”larıyla öne çıkıyor. FETÖ kumpaslarıyla hapiste olan iki subay, darbe girişiminin yaşanmasıyla dışarı çıkarak, diğer kumpas mağdurlarının da “içeri”den çıkmasını sağlıyor ve terörle mücadeleye başlıyor. Hatta bu kahramanlar, askeri birliklerin önlerine yığılan iş makinelerini bile çekerek, karışıklığı fırsat bilip sızmaya çalışan PKK’ya karşı olağanüstü bir kahramanlık sergiliyorlar.

Alenen “Ulusalcılık” ve “Kemalizm” pompalanan dizinin senaristi ise muhafazakar kesimin çok tanıdığı biri…

Dini yönü ağır basan kısa filmlerden ve dizilerden tanıdığımız Süleyman Çobanoğlu’nun ta kendisi…

Çobanoğlu, muhafazakar camiadan istediği yüzü bulamamış olmalı ki, ulusalcılara katılmış.

Sıkıcı pazar akşamlarında bile tavsiye etmem. Açın belgesel izleyin daha iyi!

***

Son olarak ve bir EVET’çi olarak;

Pazar günü yapacağımız tercihin kimin ya da kimlerin işine yaradığını bilerek oy kullanalım. Ben şahsen EVET’in yararlı olduğunu düşündüğüm için tercihim de o yönde olacak. İnşallah kararım yanlış değildir ve inşallah ümmet için, millet için, devlet için en hayırlısı olur. (Amin)

Hoşçakalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veli KARALAR Arşivi