Elektrik, su borcu ve Türkiye gerçeği

Son günlerde corona virüs (covid-19) tartışmasıyla birlikte elektrik, su, doğalgaz faturaları üzerinden bir algı operasyonu yapılıyor.

Ülkelerde doğal afet, salgın gibi durumlarda ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşları için bir kısım destek programları açıklanır.

Nitekim corona virüs salgınıyla birlikte ülkemizde de buna benzer önlemler, paketler açıklandı. Bunların kimlere verileceği de belli. Evi var, ekonomik geliri iyi, hatta bankada birikimi olan insanlar bile devletin vereceği üç beş kuruşa tenezzül ediyor. Bu bakış açısı sağlıklı değildir.

Batı ülkelerinde ki sağlık hizmetleri ile bizim ülkemizdekini lütfen karşılaştırın. Elinizi vicdanınıza koyarak meseleye yaklaşmaya gayret ediniz lütfen.

Bildiğimiz gibi ülkemiz son bir aydır Korona Virüs ile mücadele etmeye devam etmektedir. Bu salgına karşı alınan bütün tedbirler vatandaşlarımızın sağlık ve refahı için olup, alışkanlıklarımızı düzenleme ve hayatlarımızı gözden geçirme niteliğinde etkiler yaratmaya başlamıştır.

Cumhurbaşkanımızın talimatı ile elektrik faturaları sebebiyle yapılacak kesintilerin durdurulması, ödeme sıkıntısı olmayan vatandaşlarımızın da ödeme alışkanlıklarını değiştirmeye başlamıştır.

Kullanımını gerçekleştirdiğimiz emtianın bedelini ödemek de sorumluluk alanımızdadır.

Korona Virüs sebebi ile sarsılan dengeler, kapanan işletmeler ve değişen ekonomik durumlar fatura ödemeyi zorlaştıracağı için Cumhurbaşkanımızın talimatı ile gerçekleştirilen kararların bazı vatandaşlarımız tarafından suiistimal edildiğini görmekteyim.

Şirketler 1000 liranın altı faturalar için bir süreliğine kesinti yapmayacak, tamam. Ama ne kadar süre yapılmayacak bu kesinti? İnsanlar elektriklerini tüketmeye devam edecekler ve ediyorlar da…

Peki şimdi asıl kritik soru bu borç ödemesi ertelense de kullanan kişinin borcu değil mi?

Evet, kişinin kendisinin borcu ve bu borcu ödeyecek durumda olan kişilerin ödememe eğilimini suistimal yönünde göstermesi son derece yadırganacak bir durum.

Bu borç gecikme zammı görmeyecek mi? Bu borç eninde sonunda ödenmeyecek mi?

Korona Virüs krizinden bile faydalanmaya çalışarak borcunu ödeyecek durumda olduğu halde ödemeyen vatandaşlarımız sizlere sesleniyorum lütfen duyarlı olalım. Bu ötelenen borçlar yine sizin borçlarınız. Devlet bu konuda ekonomik durumu olmayan ailelerin faturasını zaten ödüyor.

Şimdi Elektrik, su ve doğal gaz için birkaç aylık öteleme yapıldı. Ancak parası olan insanların da ödemelerini düzenli yapmaları da kendi faydalarınadır… Bunlar kafama takıldığı için yazayım dedim.

İşin esası; ekonomik durumu olanlar faturalarını ödemeye devam etsinler!...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi