Elbistan Pınarbaşı ve önerilerim

Elbistan Pınarbaşı sadece bir akarsu kaynağı değildir. Bu coğrafya da oluşan medeniyetin de mihenk noktasıdır.

Şehirler ırmak, göl, deniz kenarlarında kurulmuştur. Bu şekilde kurulan şehirler, kasabalar ve köyler her zaman çekim alanı olmuştur. Elbistan’dan çıkan ve adını Ceyhan olarak alan bu nehir sadece Elbistan ilçesine hayat vermemiştir.

1-20190225110002.jpg

Günümüzde daha açık ifade ile gelecek yıllarda su savaşları olacaktır. Bunu bilmek için de müneccim olmaya gerek yoktur.

Elbistan Pınarbaşı beton yığınlarından kısmen kurtulmuş ama yetersizdir. O bölgeye kaynarca adı boşuna verilmemiştir. Hemen yukarıda sit alanı ilan edilen yerler vardır. Mevcut ırmağın sol tarafına düşen park tamamen kaldırılmalı ve Ceyhan yatağı genişletilmelidir. Park daha yukarılara çekilmeli. O bölgeye de yapılaşma izni verilmemelidir.

Mevcut gölalanı mümkün olduğunca büyütülmelidir. İnsanlar orada yürüyüş yapmalı ve oturup sadece çay içeceği mekânlar olmalıdır. Yaz günlerinde orada oluşan kebap kokusu hiç de yakışmıyor.

2-20190225110009.jpg

Elbistan ilçesi turizm denilen sektörden faydalanmak istiyorsa Ceyhan için siyasiler popülist anlayışlara yönelmemelidir.

Ceyhan sadece Elbistan için değil bu ırmağın Akdeniz’e döküldüğü yere kadar hayat vermektedir. Bunun bilinci içinde olunmalıdır.

Geçmişte Kahramanmaraş Valiliği Ceyhan havza projesi adı altında bir çalışma yapmış bunu kamuoyu ile paylaşmıştı.

Bu proje yeniden ele alınabilir.

En önemlisi de o bölgeye yapılaşma izni verilmemesidir. Yukarıya yapılan çok katlı binalar o bölge için gelecekte büyük sorunlar oluşturacaktır.

24 Şubat 2019 Pazar günü birkaç saat geçirdiğim, insanlarla görüştüğüm Pınarbaşı için çok daha geniş kapsamlı bir çalışma ortaya konulmalıdır.

Şimdiki yapılan bir bakıma pansuman tedbir olarak göze çarpıyor. Bu güzel bir hizmet olarak hepimize yeni bir umut verdi. Pınarbaşı ve Kaynarca birlikte ele alınmalıdır.

4-604.jpg

O bölgede ki su varlığını artıracak çalışmalar yapılmalıdır. Elbistan imar planı gözden geçirilmeli. O bölgeye yapılaşma izni verilmemelidir.

Değerli arkadaşım Gazi Dedeler ile gezerken Kahramanmaraş’ta Orman Bölge de uzun yıllar Bölge Müdürlüğü yapan Fevzi Taşolar ile de karşılaştık. Hoş bir sürpriz oldu.

Umarız 31 Mart sonrasında iş başına gelen Belediye Başkanı çevre konusunda güzel bir başarı hikâyesi yazmak için emek verir.

5-322.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi