M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

Eğri Minareler ve Maraş’ta ki Çocuklar

Kahramanmaraş'ın ulaşım, enerji, sağlık, kalkınma, çevre ve şehircilik konularındaki sorunlarının masaya yatırmak maksadıyla düzenlenen ve 61. Hükümetin beş bakanın da katıldığı, kimine göre 4 gün, kimine göre 3 gün, kimilerine göre ise hiç gün süren “Ortak Akıl Çalıştayı” sona ermiş.

Kaç gün sürdüğü bile bilinmeyen çalıştaya, Kahramanmaraş’ın tüm problemlerini herkesten iyi bilen basınımızın değerli mensupları alınmamış. Bir başka deyişle toplantı basına kapalı yapılmış. Bu durumu öğrendiğimde; “Mit ile PKK yetkililerinin görüşmesinin dahi basına sızdırıldığı bu günlerde basın mensuplarımızın bilmediği veya bilmemesi gereken neler konuşulacaktı da bu çalıştay basına kapalı yapıldı” sorusunun cevabını aramaya başladım. Sorunun cevabını herkesin çok iyi bildiği minaresine eğri diyen çocuğu ikna ya çalışan Mimar Sinan da buldum.

 “Süleymaniye Camiinin inşası tamamlanmış, son kontroller yapıldıktan sonra ibadete açılacak. Açılış günü geldiğinde İstanbul'un her yanından insanlar bu eşsiz eserin açılışında bulunmak için şehrin bu noktasına akın etmeye başlamış. Caminin etrafında binlerce kişi toplanmış. Herkes hayranlıkla ve sessiz sessiz Sinan’ın bu şaheserini seyrettiği bir sırada bir çocuk sesi duyulmuş. Kalabalığın içindeki bir çocuk; “Aaa şu minareye bakın eğri eğri!” diye bağırıyormuş. Herkes de minareye bakıyormuş ama bir eğrilik göremiyorlarmış. Çocuğun minarelerden biri için eğri dediği Mimar Sinan'a ulaşmış. Koca mimar hemen çocuğun yanına gelmiş ve ona, “Yavrum hangi minare eğri göster bana” demiş. Çocuk, “işte şu” diyerek minarelerden birisini göstermiş.

Mimar Sinan hemen adamlarını toplamış. Uzun halatları birbirine ekletip minareye bağlatmış. “Çekin halatları” diye komut vermiş. Halatlar çekilmeye başlamış, sıkı sıkı elinden tuttuğu çocuğa, “Oğlum, bak bu minareyi doğrultturuyorum, sen dikkat et, dosdoğru olunca haber ver” demiş. Adamlar gerçekten düzeltiyormuş gibi çekiyorlarmış. Çocuk bir süre sonra, “Tamam, minare doğruldu” diye bağırmış. İşçiler çekme işini bırakıp halatları çözmüşler.

Başından beri olaya tanık olan Sinan'ın ustalarından biri herkesin kafasını kurcalayan soruyu çekine çekine Mimar Sinan'a yöneltmiş.

— Ulu mimarbaşımız, sen herkesten iyi biliyorsun ki, minarede eğrilik falan yok. O halde niçin düzeltmeye kalkıştın?

Mimar Sinan'ın cevabı o günden bu güne bir öğreti olarak kullanılmaya devam etmiş.

— Ben bilmez miyim minarede eğrilik olmadığını. Ama hem çocuğun kafasındaki “minare eğri” düşüncesini hem de çocuktan minarenin eğri olduğunu duyan ahalinin kafasındaki olumsuzlukları silip atmam gerekiyordu. Yoksa bizim kalem gibi doğru olan minaremiz ahalinin gözünde eğri oluverecekti” demiş.

Maraş’ta ki mesele hikâyedekinin tam tersi, anlayacağınız Maraş’ta ki minareler gerçekten eğri. Maraş’taki çocuklar eğriliklerin birer birer farkında. Bu eğriliklerin hiç ama hiç kimsenin umurunda olmadığını da çok iyi biliyorlar. Sekiz yıllık AK Parti döneminde imarda, ulaşımda, eğitimde, sağlıkta, işsizlikte, haksızlıkta eğriliklerin katlanarak büyüdüğünün de bilincindeler. İktidarda sekizinci yılını, 61 Hükümette yüzüncü gününü tamamlayanlara tam “Maraş’ta ne kadar minare varsa hepsi eğriymiş” diye haykıracaklarken vatandaşı ikna etme yönüyle her zaman usta olan hükümet yetkilileri beş bakanını birden Maraş’a yollayarak çocukları kandırmaya çalıştılar. Çalıştayın özeti bence bu…

Allahtan günümüzde halatla minare düzeltilmesini yiyecek tek bir çocuk Maraş’ta bile kalmadı. Bu yüzden Sayın Bakanların çabası boşa gitti. Yani, Maraşlı çocukları ikna edemediler.

Tuık tarafından 2010 yılında açıklanan “İllerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik” sıralamasında 57 sıraya kadar gerileyen Kahramanmaraş tarihin hiçbir döneminde bu kadar yalnızlığa terk edilmemişti. AK Parti döneminde Kahramanmaraş’a ne yapıldı ise ya Belediyenin ya da İl Özel İdaresinin bütçesinden yapılmıştır. Eğri oturup doğru konuşmak gerekmektedir. Merkezi hükümet Kahramanmaraşlıları sadık kulları olarak görmekte, Kahramanmaraşlılar da her şeye rağmen sağır, dilsiz ve kör numarasına devam etmektedir. “Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş” sözünden gayrı ne söylenebilir ki. Yapılan çalıştay inşallah vatana ve millete hayırlı olur da biz utanırız…     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi