Edebiyat-Sanat Derneğinin Söyleşi Konuğu Dr. Oğuz Paköz’dü

Kahramanmaraş Edebiyat-Sanat Derneği’nin haftalık edebiyat/sanat programında haftanın konuğu şehrin kültür-sanat dünyasının önemli şahsiyetlerinden Dr. Oğuz Paköz oldu.

Moderatörlüğünü edebiyat-sanat derneği başkanı eğitimci-yazar Ramazan Avcı’nın yaptığı söyleşide Oğuz Paköz’ün eserleri konu edildi. Ramazan Avcı, Oğuz Paköz’ün biyografik tanıtımını yaparken Paköz’ün tarih, kültür ve sanat alanında Kahramanmaraş’ın kültür hafızası olduğunu, gerek STK’lerde aldığı görevlerle, gerek özveri, azim ve hizmet idealiyle 21 yıldır sahibi olarak çıkardığı, çoğu derginin hayal edemeyeceği sayıya ulaşan Alkış dergisiyle, gerek yayımlamış olduğu eserleriyle gerekse de düşünceleriyle şehrin kültür ve edebiyatında rehber bir yazar olduğunu vurguladı. Avcı, Dr. Oğuz Paköz’ün eserlerinin ortak yönünün tarihi, coğrafyası, sosyal hayatı, kültürü, folkloru ile Kahramanmaraş’ı konu edinmiş olması olduğunu, onun bir Kahramanmaraş sevdalısı olduğunu belirtti.

k2.jpg

Dr. Oğuz Paköz, Avcı’nın soruları cevaplarken, eserlerinin çıkış hikâyeleri ve içerikleri hakkında bilgi verdi. Gerek dergi yayınlarında gerekse eserlerinde en önemsediği konunun Türkçenin doğru, güzel, özentisiz olarak kullanılması olduğunu belirtti.

Dr. Oğuz Paköz, eserlerinin konularını yaşanmış olaylardan seçtiğini ancak bu gerçekliği muhayyilesinde yeniden kurgulayarak aktardığını belirtti. “Maraş Senin Yazın Var” adlı eseri şehrin bir şehrengizi olarak hazırladığın; “İlk Çıngı İlk Çılgınlık Maraş Destanı” adlı eseri, Maraş’ın kurtuluş mücadelesinin kronolojik sırası ve gerçeklik gözetilerek, diğer eserlerde gözden kaçan olay ve kişilere de yer vererek hazırladığını;  “Taçlı Küçük Canavar” adlı eseri, korona salgınının sosyal hayata yansımasını bir aşk macerası içinde anlatmaya çalıştığını; “Sür Sürenin” adlı eserde Kahramanmaraş’ın bazı masallarını manzum şekilde kayıtlara geçmek ve daha sanatlı bir şekilde ifade etmek amacıyla kaleme aldığını ifade etti.

Son derece verimli ve zevkli geçen söyleşi, katılımcı yazar ve şairlerin sorularına Paköz’ün verdiği cevaplarla sona erdi.

k1.jpgmsg1363179122-13.jpgmsg1363179122-11.jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi