DÜNYANIN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ

Kitap sayısı ve kitap rafı bağlamında dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanesi Kongre Kütüphanesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal kütüphanesi olmakla birlikte, ülkedeki en eski federal kültür yapısıdır.

1800 yılında, Amerika’nın başkenti Washington D.C.’de, ABD Kongresi tarafından kurulan kütüphane, 1812 Savaşı’nda tamamıyla harap olmuş ve tüm kitap koleksiyonunu kaybetmiştir. Savaştan üç yıl sonra, 1815 yılında, Thomas Jefferson, kütüphanesindeki tüm kitapları – 6 bin 487 kitabı, Kongre Kütüphanesi’ne bağışlamıştır.

Amerikan İç Savaşı’na dek pek büyümeyen Kongre Kütüphanesi, savaştan sonra, kapasite ve bina bağlamında genişlemiştir.

Kütüphanenin en eski binası olan Thomas Jefferson Binası, orijinal ismiyle, Kongre Binası Kütüphanesi veya Ana Bina olarak bilinmektedir.

John Adams Binası da 1938 yılında Ana Bina’ya destek amacıyla kurulmuştur.

James Madison’un anısına adanmış James Madison Anıt Binası ise, 1980 yılında, kütüphanenin yeni müdürlük binası olarak açılmıştır ve içinde Hukuk Kütüphanesi de yer almaktadır.

KONGRE KÜTÜPHANESİ KOLEKSİYONU

Kütüphane koleksiyonunda, 470 dilde, 29 milyonu aşkın kitap, 58 milyon el yazması, içinde Gutenberg İncili’nin de bulunduğu Kuzey Amerika’nın en büyük kitap koleksiyonu, 1 milyonu aşkın hükümet belgesi, 33 bin ciltlenmiş olmak üzere, son üç yüzyılda, dünyada yayınlanmış 1 milyon gazete, 500 bin mikrofilm, 6 bini aşkın karikatür dergisi, dünyanın en büyük hukuki belgeler koleksiyonu, filmler, 4.8 milyon harita, müzik notaları ve 2.7 milyon işitsel kayıt yer almaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi