DÜNYA VETERİNER HEKİMLER GÜNÜ

Dünyada ilk defa, 2008 yılında gündeme gelen ve 2000 yılında, her Nisan ayının son Cumartesi gününü Veteriner Hekimler Günü olarak ilan eden Dünya Veteriner Hekimleri Birliği, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’yle birlikte, ulusal veteriner hekimler derneklerinin hazırladığı en başarılı projeyi ödüllendirmek amacıyla Dünya Veteriner Hekimler Günü Ödülü verilmesine karar vermişlerdir.

Türkiye’de ise, Veteriner Hekimler Günü, ilk kez 28 Nisan 2001 tarihinde Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin düzenlediği organizasyonla kutlanmıştır.

2011 yılı ise, Dünya Veteriner Hekimler Yılı olarak kutlanmıştır.

KÜRESEL MESLEK KURULUŞU

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin de bir üyesi olduğu Dünya Veteriner Hekimleri Birliği, ulusal düzeydeki veteriner hekimleri birlikleri için ve veteriner tıbbın farklı alanlarında çalışan veteriner hekimler için bir çatı kuruluştur ve veteriner hekimliği dünyada temsil etmektedir.

Hayvan ve insan sağlığı, hayvan refahı ve birliğe üye örgüt ve hekimlerin hakları konusunda faaliyet gösteren Dünya Veteriner Hekimleri Birliği, veteriner hekimliği mesleğinin ve veteriner tıp biliminin geliştirilmesini amaçlamaktadır.

1963 yılında, Dr. J. Gamgee, ilk Uluslararası Veteriner Hekimler Kongresi’ni topladıktan sonra, bu girişim, zamanla Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’ne dönüşmüştür ve ulusal düzeydeki meslek kuruluşları bu birliğe üye olmuşlardır. Böylelikle, uluslararası koordinasyon sağlanmıştır.

Bu bağlamda, Dünya Veteriner Kongresi’nin 32. si 2015 yılında İstanbul’da düzenlenmiştir.

İLK DERNEKLEŞME ÇALIŞMALARI

İlk dernekleşme çalışmaları 2. Meşrutiyet’in ilanından sonra başlamış olup, ilk dernek, 26 Ağustos 1908 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur.

Dernekleşme çalışmaları daha sonraki yıllarda devam etmiş ve hatta dernekler kurulmuş olsa da bu dernekler ne yazık ki etkili olamamış ve ömürleri kısa sürmüştür.

Cumhuriyet’in ilanından sonra, 1930 yılında, İstanbul’da, şimdiki adıyla Veteriner Hekimler Derneği kurulmuş ve dernek daha sonra Ankara’ya taşınmıştır.

Veterinerliğin ve hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunan dernek, 1954 yılına dek veterinerliği temsil eden tek kuruluş olmuştur. Keza, 1954 yılında yürürlüğe giren 6343 sayılı yasayla, Türk Veteriner Hekimleri Birliği kurulmuştur.

veteriner.png

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi