DUA

 

Duâ Kulun Yüce rabbimiz huzurunda acziyetini belirtmesi, ondan başka sığınacak limanın olmadığını idrak etmesi, O’ndan ihsanda bulunması ve yardım istemesidir. Mü’min yüce rabbine ellerini açtığı zaman sadece sözle değil, samimiyetle, tüm benliğiyle rabbine yalvarmalıdır. Ellerini yüce rabbine açan mü’minin kalbi titremeli, rabbine sığınıp rabbine niyazda bu şekilde bulunmalıdır.


Hazret-i Mevlânânın şu güzel öğüdünü mü’min zihninden çıkarmamalıdır:
Nedâmet ateşiyle dolu bir gönülle ve nemli gözlerle duâ ve tevbe et! Zîrâ çiçekler, güneşli ve ıslak yerlerde açar!”

Mü’min kulluğunun gereği sürekli Rabbine yalvarış ve yakaşır halinde bulunmalıdır. Zira Dua kalbdeAllâh’a açılanen yüce kapının anahtarıdır. Âyet-i kerîmede şöyle buyrulur:
Kullarım Sana Ben’i sorduklarında, (bilsinler ki) Ben onlara çok yakınım. Bana duâ edenlerin duâlarınıkabûl ederim…” (el-Bakara, 186)

En güzel örneğimiz resulullah(s.a.v) Dua’yı nasıl yaptığını incelersek O, gözyaşları içinde ve ayakları şişinceye kadar kıldığı namazlara ilâveten, acziyet duyguları içinde Cenâb-ı Hakk’a dâimâ ilticâ ederdi. Özlü duâları çok sever, özlü olmayan duâyı yapmazdı. “Kulun Rabbine en yakın olduğu hâl, secde hâlidir. İşte bu sebeple secdede çok duâ etmeye bakın!”(Müslim, Salât, 215) tavsiyesinde bulunurdu.

Mü’min Dua etmenin yanında bir de Din kardeşlerinden, zayıf, fakir, anne-baba, hasta muhtaçlardan dua almalıdır. Zîrâ Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:
Bir mü’minin diğer bir mü’minegıyâbında yaptığı duâdan daha çabuk kabûl edilen hiçbir duâ yoktur.” buyurmuşlardır. (Tirmizî, Birr, 50/1980)

Mevlânâ Hazretleri de şöyle der: “Sen, varlığını, malını, mülkünü güzel bir şekilde infâk et de, bir gönül almaya bak! Ki o gönlün duâsı, mezarda, o kapkara gecede sana ışık versin, nûr olsun!..”

Dua da önemli hususlardan biride akrabaya karşı olan tutumumuz da çok önemlidir. Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir gün: “Yeryüzünde bir müslümanAllâh’tan bir şey dilerse, günah olan bir şeyi istemediği veya akrabâsı ile alâkasını kesmeyi arzu etmediği müddetçe, Allâh Teâlâ onun murâdınımutlakâ yerine getirir veya ona vereceği şey kadar kötülüğü kendisinden uzaklaştırır.” buyurmuşlardı.

Sahâbe-i kirâmdan bir kimse: “–O takdirde biz Allâh’tan çok şey isteriz!” deyince Rasûl-i Ekrem Efendimiz: “–Allâh’ınlutfu sizin istediğiniz şeylerden daha geniştir.” buyurdu. (Tirmizî, Deavât, 115/3573; Ahmed, III, 18)

“–Bir kul günah olan veya akrabâsı ile darılmasına yol açan bir şeyi dilemedikçe yahut acele etmedikçe duâsıkabûl olunur.”buyurmuştu.

“–YâRasûlallâh! Acele etmek ne demektir?” diye sordular.
AllâhRasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:
“–Kul; «Nice defâlar hep duâ ediyorum da Rabbim duâmıkabûl etmiyor.» der. Duâsının hemen kabûl edilmemesi sebebiyle bıkar ve duâyı bırakır. (İşte o zaman acele etmiş olur.)”cevâbını verdi. (Müslim, Zikir, 92)

Dua da önemli hususlardan biride dua’ya başladığımız zaman önce rabbimize hamd-u senada bulunmak daha sonra peygamber efendimize selatü selam getirmek ve ardından duaya başlamaktırRasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- namazdan sonra salât ü selâm getirmeden duâ eden bir adam gördü. 

Bunun üzerine: “–Bu adam acele etti.” buyurdu. Sonra o adamı yanına çağırdı ve bütün ümmetine şu tembihte bulundu: “–Biriniz duâ edeceği zaman önce Allâh Teâlâ’ya hamd ü senâ etsin, sonra bana salât ü selâm getirsin. Daha sonra da dilediği şekilde duâ etsin.” (Tirmizî, Deavât, 64/3477) 

Fahr-i Kâinât Efendimiz, bir mü’minin din kardeşine gerek huzûrunda gerekse gıyâbındaduâ etmesini tavsiye etmiştir. Umre için kendisinden izin isteyen Hazret-i Ömer’e: “–Kardeşim, bizi de duâna dâhil et, bizleri unutma!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 109/3562)

Değerli kardeşlerim dua da aceleci olmamak ”Bazı kardeşlerimiz ben dua ediyorum duam kabul olmuyor feryadlarını sıkça duyoruz” Rabbimizdendu da bulunduğumuz hususun hakkımızda hayırlı olmayacağını unutmamalı ”Sizin hayır zannettiğiniz şeylerde şer, Sizin şer zannettiğiniz şeylerde hayır olabilir”hususunu da aklımızdan çıkartmamız gereklidir. İnşallah yüce rabbim dualarımızı dergah-ı izzetinde kabul eylesin. Sizleri yüce rabbime emanet ediyor,Yüce rabbim duası kabul olan kullardan eylesin. Amin

http://ayhan46.blogspot.com/

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
M.Halit AYHAN Arşivi