Devlet Hastanemiz ve Deprem Gerçeği

1999 yılında meydana gelen Marmara depremi sonrasında Türkiye genelinde deprem ile ilgili özellikle kamu binalarına yönelik çalışma yapılmış, depremde yıkılma riski taşıyan bu binaların güçlendirilmesi yoluna gidilmişti.

Van ve civarında meydana gelen depremde kamu binalarının depreme ne denli dayanıklı yapıldığı da ortaya çıkarken Devlet Hastanesinde hastaların hastane odalarından bahçelere çıkarılışına tanık olduk.

Olası Kahramanmaraş’ta meydana gelecek bir depremde, sağlık alanında ne gibi önlemler alındı? Bunu hiç araştıran biri var mı? Devletin bu konuda bir çalışması var mı?

Dünkü köşe yazımda deprem gerçeğini gündeme getirdikten sonra bir çok tanıdık ve dostlarım beni arayarak hastane gerçeği konusuna da değinmemi söylediler.

Bilindiği gibi 1999 depremi sonrasında Kahramanmaraş’a gelen heyet mevcut Devlet Hastanesi binalarında yaptığı çalışmalar sonucunda bir açıklama yaparak, bu binaların olası 5 şiddetinde bile bir depreme dayanamayacağını söylemişlerdi. Sanırım bu açıklamaları sizlerde hatırladınız?

Adeta fay üzerine kondurulan yeni 400 yataklı devlet hastanesi yer seçimi açısından eşyanın tabiatına aykırı bir görüntü arz etmesine rağmen ne yapalım diyor ve çaresizlik içinde hizmete gireceği günü bekliyoruz.

Trabzon caddesinde bulunan Yenişehir Devlet Hastanesinin her ihtimali göz önünde bulundurarak her hangi bir kuruma devrinin yapılmaması gerektiğini izah etmeye çalışıyorum.

Kaldı ki mevcut Devlet hastanesinde depremde yıkılması muhtemel binaların yıkılarak yerine en az 250 yataklı yeni bir hastane binasının da yapılması gerektiğini dile getiriyorum.

Şehirden uzak, şehrin gelişmesinin tam aksi yönünde yapılan bu yeni 400 yataklı hastanenin etrafına yeni binalar dikerek bu yapının büyütülmesinin de hiçbir manasının olmadığını düşünüyorum.

O bölgenin deprem bölgesi olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Sağlık alanında yeni bir yatırım stratejisi geliştirilmeli ve mevcut Devlet hastanesinin etrafında gerekirse istimlak yapılarak bu bölgenin sağlık kompleksi haline getirilmesi daha akıllıca ve rasyonel bir yatırım olacaktır.

Geleceği görmek için kahin olmaya gerek yok. Bundan 500 yıl önce Kahramanmaraş’ı yıkan deprem ve bu depremin kalıntılarını bu gün arıyor ve buluyoruz.

Bu gerçeği bilmemize rağmen ısrar ve inatla deprem riski fazla olan ve tabanı sağlam olmayan bölgelere çok katlı bina ve kamu binalarının yapımına izin verilmesini doğrusu ben aymazlık olarak görüyorum.

Vakit henüz geçmiş değil.

400 yataklı yeni yapılan hastanenin bir an önce hizmete sokulması ve sağlık hizmetlerinin divamının sağlanması önemlidir.

Bu gerçekleştikten sonra mevcut eski binalar yıkılmalı ve oraya yeniden depreme dayanıklı binalar yapılmalıdır.

Allah saklasın, bir deprem anında yeni yapılan 400 yataklı hastane bundan etkilenecek bir konumdadır.

O durumda hastalara nerede hizmet verilecektir?

Devletin a,b ve c planları olmalıdır. Ve bu yeni strateji vakit geçirmeden hayata geçirilmeli, yeni binalar yeni hastane bölgesinde değil de eski hastanenin yerine yapılmalıdır.

Bunlar sağlanmaması halinde, olası deprem sonrasında yaralılara hizmet verecek bir sağlık kurumu bile kalmayacaktır.

Lütfen bu önerimi dikkate almalısınız….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi