M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

Deprem Öldürmüyor

24 Ocak 2020 Cuma günü Elazığ ve Malatya’da meydana gelen ve onlarca yerleşim yerinden hissedilen 6.8 büyüklüğündeki depremin bilançosu yine ağır oldu. Deprem geride; 41 ölü, 1607 yaralı, 1287 oturulamayacak durumda ağır hasarlı bina ve binlerce korkmuş, psikolojisi bozulmuş insan bıraktı.

Bu deprem sonrası söylemler hiç değişmedi. Deprem, kimilerine göre çok ucuz atlatıldı. Kimilerine göre ise bir deprem ülkesi olan Türkiye’de 6,8 büyüklüğündeki bir deprem sonrasında bu oranda büyük maddi ve manevi hasarlar yaşanmamalıydı.

Yetkililerin çoğunluğu yine duadaydı. Elbette dua edeceğiz. ‘Allah ölenlerimize gani gani rahmet eylesin. Yakınlarına sabırlar versin. Milletimizin başı sağ olsun. Allah bir daha aynı acıları yaşatmasın’ diye dualar edeceğiz. Ancak aynı acıları bir daha yaşamamak için tedbir de alacağız.

Yaşanan felaketlerden ders almıyoruz. Maalesef çabuk unutan bir milletiz. Yaşanan toplumsal olaylar birkaç gün gündemde kalıp sonra unutuluyor. Medya haber yapmayı bıraktığı an gündemimizden düşüveriyor. Evet yaşananlardan yeterince ders almıyoruz. Doğal afet sırasında neler yapılması gerektiğini yeterince önemsemiyoruz.

Bunca yaşadıklarımıza rağmen olası depremlere karşı ciddi hazırlık yok. ‘Deprem önceliğimizdir.’ diyen yöneticilerimiz yok. Japonya gibi ülkeleri örnek almıyoruz. Toplumumuza depremle ilgili yeterli eğitim veremiyoruz.

Elazığ ve Malatya gibi Kahramanmaraş’ta aynı fay hattının üzerinde bulunuyor. Konunun birçok uzmanı sıranın Kahramanmaraş’a geldiğini söylemelerine rağmen Kahramanmaraş olası bir depreme ne kadar hazır?

Birkaç gün önce CNN'de haber programına katılan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş'ın çok büyük risk taşıdığını söyledi. Elazığ depreminin Kahramanmaraş depremini tetikleyebileceğini söyleyen Naci Görür ‘Kahramanmaraş'ta 1500'lü yıllardan beri deprem olmuyor. Burada çok büyük bir enerji birikmesi var. Kahramanmaraş deprem açısından çok büyük risk taşıyor’ diyerek uyarıda bulundu.

Bu uyarılar ilgililer tarafından ciddiye alınmalıdır. Kahramanmaraş Valiliği ve Belediye Başkanlığı vakit geçirmeden hemen bugünden itibaren depremle ilgili hazırlık yapması, vatandaşları uyarması ve tedbir alması gerekmektedir.

Riski görmezden gelmek, işi Allaha havale etmek depremi engellemeyecektir. Başta Pazarcık ve Türkoğlu olmak üzere Kahramanmaraş’ın merkez ilçeleri Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerini de içerisine alan bir deprem seferberliği başlatılmalı, öğrencileri okullarda, vatandaşları ise Halk Eğitim Merkezlerinde eğitime almalıdır.

Art arda çıkarılan imar afları, denetlenmeyen çürük binalar, Geçmiş depremlerden ders çıkarmayan yöneticiler akıllarını başlarına almalılar.

Deprem kader değil, Türkiye’nin gerçeğidir. Elazığ da yaşananlar Kahramanmaraş’ta da yaşansın istemiyorsak her seferinde unutulan deprem gerçeğini bu sefer unutmayalım. Kendi ellerimizle oluşturduğumuz ihmaller zincirine dur diyelim.

Kısacası nereden bakarsak bakalım. Kahramanmaraş herhangi bir afete hazır görünmüyor.
Yaşananlardan ders alıp hazırlık yapmalıyız. Hiçbir şey için geç kalmış sayılmayız. Büyük acılar yaşamak istemiyorsak bir yerden başlamalıyız.

Şunu çok iyi özümsemeliyiz; ‘Deprem öldürmez, ihmal öldürür.’

 





 

 



 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi