M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

Değişen Bir Şey Yok!

 

SBS’nin ardından LYS Sonuçları da açıklandı. İllerin başarı sıralamasında Kahramanmaraş Sözel Puan Dalında 81 İl içerisinde kendisine 72. Sırada yer bulabildi.

Üniversite adaylarının merakla beklediği Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. Başarı sıralamasında Kahramanmaraş TS Puan dalında İl başarı sıralamasında 72. Sırada yer alabildi. Deneyimli Eğitimciler, MF ve TM Puan dallarında da durumun TS den çok farklı olacağına inanmıyorlar.

Derdimiz; “İlimizdeki falan filan kişileri veya kurumları yıpratmak değil, bizlerden bilgi gizleyen ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığının yanlış ve çağ dışı uygulamalarına dikkat çekebilmektir.”

ÖSYM sınav sonuçlarıyla ilgili 2009 yılından beri kamuoyundan bilgi gizliyor. 2009 yılına kadar illerin ve okulların başarı sıralaması yayınlanırdı. Böylece insanlar yaşadığı ilin ve çocuğunu geleceğe hazırlayan okulun eğitim durumunu bilirdi. Bu uygulamadan öğrenci velileri ve halk son derece memnundu. Eğer işler kötüyse, bu kötü gidiş hakkında medyada yazılar yazılır, yerel Televizyonlarda programlar yayınlanırdı. Konuyla ilgili hemen hemen herkes konuşur ve kendince hem fikir üretir hem de sorumlulardan hesap sorardı.  

Bu konuşmalardan ve hesap sormalardan birileri rahatsız olurlardı. Devletin resmi kurumlarının açıkladığı bilgiler için; “bu bilgilere inanmayın, bunlar yalan yanlış bilgiler” de diyemezlerdi. Kısacası kendi karneleri olan bu tür istatistikî bilgilerin yayınlanması bu beyefendileri rahatsız ediyordu. Bu sebeple olsa gerek ÖSYM’nin ve MEB’ lığının bilgi yayınlamasını engellediler denilebilir.

2009 yılından itibaren MEB, SBS sonuçlarıyla ilgili ÖSYM ise YGS ve LYS ile ilgili istatistikleri yayınlamaz oldu. Karanlık bir kez daha aydınlığa karşı galip geldi. Birileri rahatsız olmasın diye gerçekler gizlenmeye çalışıldı. Modern toplumlarda mümkün olmayan bu uygulama maalesef ülkemizde uygulanır oldu.

Gerçekten çok yazık, ben bir vatandaş olarak Kahramanmaraş’taki bir İlköğretim Okulunun SBS’ deki Türkçe doğru ortalamasını veya Matematik doğru sayısını bilmek istersem bunun neresi kötü. Bu isteğim yerine gelse bunun kime ne zararı olabilir ki? Olsa olsa başarısız olan okulların velileri o okulda görev yapan öğretmen ve idarecilerden belki hesap sorarlar. Otokontrol yoluyla belki devletin yapmaya çalıştığı ve yapamadığı denetim mekanizması çalışmış olur. Bunun neresi kötü ki bu bilgiler velilerden gizleniyor? Çok masum bir biçimde sorulan bu sorunun cevabını birilerinin mutlaka vermesi gerek.

EN BAŞARILI VE EN BAŞARISIZ İLLER

Haksızlık yapmayalım, ÖSYM en başarılı ilk on ili ve en başarısız son on ili açıklıyor. MF puanına göre en başarılı iller sıralamasında Kilis birinci olurken, Bartın ikinci ve Karabük ise üçüncü oldu. Kırşehir dördüncü, Gümüşhane beşinci, Kırıkkale altıncı, İzmir yedinci, Ankara sekizinci, Aydın dokuzuncu ve Uşak onuncu sırada yer aldı.

TM puanına göre en başarılı iller arasında ilk on sırada ise sırasıyla Kilis, Bartın, Sinop, Çankırı, Niğde, Kastamonu, Burdur, Karabük, Eskişehir ve Kırşehir yer aldı.

TS puanına göre ise en başarılı iller arasında ilk onda sırasıyla Bartın, Eskişehir, Sinop, Bursa, Edirne, İzmir, Aydın, İstanbul, Siirt ve Tekirdağ bulunuyor.

ÖSYM 2012-LYS’ de en başarısız olan 10 ilimizi de açıkladı. Kahramanmaraş sözel puan dalında Ardahan, Hakkâri, Tunceli, Şanlıurfa, Elazığ, Karaman ve Iğdır’ı geride bırakmayı başararak kendisine iller sıralamasında 72. sırada yer bulabildi.

MF ve TM Puan dallarında ise ÖSYM tarafından açıklanan ilk ve son 10 il arasında bulunmadığından durumumuz nedir bilemiyoruz. Kendileriyle görüştüğümüz Kahramanmaraş’ta ki tecrübeli eğitimciler MF ve TM puan dallarında da durumun Sözeldekinden çok farklı olmadığı görüşündeler.

ÖSYM ve MEB iki güzide kurumumuz. Son yıllarda oldukça yıprandılar. Milletten bilgi gizleyerek bu yıpranmışlıktan kurtulamazlar. En kısa sürede ellerindeki tüm istatistikî bilgileri yayınlayarak kaybettikleri milletin gönlündeki yeri tekrar kazanabilirler. Bizde yüzümüzü kızartan okulları öğrenmiş oluruz. İşin doğrusu bu olsa gerek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi