ÇANAKKALE ŞEHİDİ ELBİSTANLI YARBAY ŞEVKİ BEY VE AİLESİ

Çanakkale Savaşı; insanlık tarihinin en ciddi savaşlarından biridir. Öyle ki Milli Şairimiz Mehmet Akif’ Ersoy’un dilinde “Bedr’in aslanları ancak bu kadar şanlı idi” ifadelerinde hakkı teslim edilen kahramanların savaşıdır. Çanakkale Şehadetle Diriliş: “Allah yolunda ölenlere “ölüler” demeyin, bilakis onlar hayattadırlar fakat siz farkında değilsiniz.” (K.K. 2 Bakara 154)

1-20180313140022.jpg2-20180313140022.jpg

Yarbay Şevki (Şimşek) Bey; Elbistan’ın Köprübaşı Mahallesi’nde doğmuştur. Nail Efendiler kabilesine mensuptur. Babası Nail Efendi’dir. Ulu Camii haziresinde (Batı tarafındaki mezarlıkta) kabri bulunan âlimlerden Buharalı Osman Necip Efendi’nin de torunudur. Tahsil, memuriyet ve savaşlar nedeniyle memleketine gelmek için çok az fırsat buldu. Bunlardan birinde de Meryem Hanım’la evlendi.

Çanakkale Savaşı’nda gerçekten kahramanlık destanı yazan ünlü 57. Alay’a bağlı taburlardan birinin komutanı idi. 3.000 mevcutlu Alay, savaşın başlangıcında, Conkbayırı’na Anzak Çıkartmasını durdurmak amacıyla 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçti. 20.000 kişilik düşman ordusuna karşı inanılmaz mücadele verdi. Bu savaşta mevcudunun 1.900’ünü şehit verdi. Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey’in şahadeti üzerine komutanlığı, kıdemlerine göre tabur komutanları üstlendi. Şehit düştükçe sırası gelen vekâlet ediyordu. Komutanı gibi rütbesi Yarbay olan Şevki Bey’e de bunlardan biriydi belki de ilkiydi. O da 25-28 Nisan 1915 tarihleri arasında şehit düştü. Kabri, Çanakkale’de 57. Alay Şehitliği’ndedir.

Şevki Bey’in Çardaklı Meryem Hanımla evliliğinden Süreyya ve Necdet adında 2 erkek çocukları oldu. Yarbay Şevki Bey’in büyük oğlu Süreyya ŞİMŞEK: Elbistan’da Zahirecilik yaptı. Köprübaşı Mahallesi, Selçuk Hamamı üzerinde, Kale’ye çıkarken sağ tarafta şimdi harabe olan ilk evde ikamet ederdi. Zahireci Süreyya Şimşek, Bozdayılar Kabilesinden Nuriye Hanım evlendi ve 6 çocukları oldu. Bu çocuklar:

1. Şevki ŞİMŞEK: Emekli Astsubay. Merhum. Bunun da 3 oğlu bir kızı oldu. Küçük oğlu bir trafik kazasında vefat etti.

2. Remziye ÇELİK: Öğretmen Zeynel Çelik ile evlendi. Esin, Serap, Serpil, Gülseren, Nilüfer isminde 5 kız çocuğu oldu. [Bu kızlardan Esin, Em. Kurmay Albay Yakup Yavuzer ile Serap eski Başbakanlardan Recep Peker’in torunu ile evlendi. Serpil ve Nilüfer ise izdivaçlarını yabancılarla yaptı. Gülseren bekârdır.]

3. Yaşar ŞİMŞEK: Zahireci olarak çalıştı. Hakan ve Süreyya adında 2 oğlu Gülşah adında bir kızı var. (Hakan, Matematik Öğretmeni, Süreyya esnaftır.)

4. Leman (ÇAKMAK): Veteriner Mustafa Çakmak ile evlendi. Öğretmen Mehmet Zeki, Öğretmen Nevin ve Prof. Dr. Belgin isimli üç çocuğu vardır.

5. Nurettin ŞİMŞEK: Emekli Sağlık Memurudur. 2 oğlu vardır. Büyüğü Öğretmen Ahmet ŞİMŞEK (evli ve Mehmet Fatih ile Elif adında 2 çocuk babası). Küçüğü Trafik Polisi Mehmet ŞİMŞEK (evli ve Tuğçe adında bir kızı vardır.)

6. Erol ŞİMŞEK: Emekli Öğretmen. Bekâr. Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı bir kasabada yaşamaktadır.

• Yarbay Şevki Bey’in 2. oğlu Necdet ŞİMŞEK: Genç yaşlarında İstanbul’a gitti ve hep orada hayatını sürdürdü. Hiç evlenmediği biliniyor ve vefat etmiş olabileceği tahmin ediliyor.

• Yarbay Şevki Bey’in eşi Meryem Hanım: Şevki Bey’in ölümünden sonra Göksun’un Çardak nahiyesinden Mirza (Molla) ile evlendi ve orada vefat etti.

Yarbay Şevki Bey ile ilgili elimize geçen notlardan biride şudur: Şehitlerin yerleri ile ilgili araştırmayı Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Atatürk İlkeleri ve Inkilap Tarihi Bölümü’n de görevli öğretim elemanı Barış Borlat yaptı. Borlat, Yarbay Şevki Bey’inde mezarının yerini de araştırdı.

   Nail Efendi oğlu Yarbay Şevki Bey: Elbistan’da doğdu. 1. Dünya Savaşı’nda Çanakkale’de 1915’te Çanakkale’de Conkbayırı’nda 20.000 kişilik orduya sahip Anzaklara karşı destanlar yazan 57. Alay’ın Albay Hüseyin Avni Bey’in şahadeti üzerine komutan olarak çarpışırken 1900 silah arkadaşıyla 1915’te Nisan’ın 29 gününde şehit düştü. Kabri, Çanakkale’de 57. Alay Şehitliği’ndedir.

Verdiği bilgilere göre; 33’üncü Alay Komutanı Yarbay Şevki Bey’in 29 Nisan 1915’te saat 05.30’da Kara Yörük Deresi’nde yaralanan askerin bulunduğu yere giderken göğsüne isabet eden bir mermiyle, şehit düştüğünü belirtmektedir. Cumhurbaşkanlığı arşivinde yürüttüğü çalışmalarda edindiği belgede, Elbistanlı Yarbay Şevki Bey’in mezarının Çamburnu mevkisinde bulunduğu bilgisine ulaştığını belirten Borlat, araştırmada mezarın Eceabat’ta ki eski Milli Park Müdürlüğü’nün binasının olduğu bölgede ya da Çamburnu’nun üstünde yer alan Balkan Anıtı’nın bulunduğu bölgede olabilir. Maalesef mezar taşı olmadığı için tam nokta tespiti zor, ancak yapılacak yüzey araştırması ve jeofizikçilerin kullandığı yeraltı tarama yöntemleriyle ipuçlarına rastlanabilir. Böylece Yarbay Şevki Bey’in gerçek mezarının yeri bulunmuş oldu.

Çalışmayı yürüten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümünde görevli Öğretim Elemanı Barış Borlat, AA muhabirine, 25 Nisan 1915'te Çanakkale Kara Muharebelerinde Kumkale mevkisine Fransızlar tarafından bir çıkarma yapıldığını söyledi. Borlat, bunun, esas çıkarmayı gizlemek için gerçekleştirildiğinin fark edilmesi üzerine askeri birliklerin Gelibolu Yarımadası'na sevkinin hızla başladığını anlattı. Bu amaçla 33'üncü Alay'ın,  11'inci Tümen Komutanlığından 26 Nisan 1915'te aldığı emir doğrultusunda Ezine ilçesi Pınarbaşı Köyü yakınındaki Kalvert Çiftliği civarından Gelibolu Yarımadası'na geçmek için hazırlıklara başladığını aktaran Borlat, "Alayın sevkini hızlandırmak için ağırlıklarının taşınması sonraya bırakılmış, askerler derhal toplanarak aynı gün saat 05.10'dan önce yürüyüşe başlamış, 16.00'da Çanakkale'ye ulaşmıştır. 17.00'de ise 1'inci Tabur, araba vapuruyla Kilye İskelesi'ne hareket etmiştir" dedi. Borlat, bir saat kadar sonra 2'nci Tabur'un, Alay Komutanı Şevki Bey gözetiminde yarımadaya ilerlediğini bildirdi. Alayın, 3'üncü Kolordu Komutanlığı'ndan aldığı emirle Bigalı köyü yakınındaki Maltepe'ye ulaşması ve Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki 19'uncu Tümen Komutanlığına bilgi vermesinin istendiğine değinen Borlat, şöyle devam etti: "Derhal cepheye ulaşan 33'üncü Alay birlikleri bu esnada Kocadere'de bulunan Mustafa Kemal'e bilgi vermiş ve 27 Nisan 1915 günü saat 04.45'ten önce taarruz etmesi emrini almıştır. Mustafa Kemal, Kırmızı Sırt'taki düşmandan bazılarının geriye doğru kaçtığını ve ara sıra beyaz flamalar sallamasından ötürü teslim olacağını anlamış ve bunun için 33'üncü Alay 3'üncü Tabur 9'uncu Bölüğü Topçular Sırtına hareket etmesi konusunda görevlendirmiştir. Bunun üzerine 9'uncu Bölük Komutanı Yüzbaşı Safvet Efendi, bölüğünü alarak hareket etmiştir. Safvet Efendi ile hareket eden alay yaveri Remzi Efendi şehit olmuştur. 29 Nisan 1915 günü saat 05.30'da birlikleri teftiş için gelen Alay Komutanı Yarbay Şevki Bey, Kara Yörük Deresi'nde yaralanan bir askerinin bulunduğu bölgenin ateşe tutulması nedeniyle askeri kaldırmak istemeyen sıhhiye erlerini yönlendirmek için yaralı askerin bulunduğu yere doğru giderken göğsüne isabet eden bir düşman piyade mermisiyle şehit olmuştur."

Faydalanılan Kaynaklar.

Bir Kentin Hafızası (Elbistan Yayınları 2016 )

Hürriyet Gazetesi Tarih Dergisi (2015)

Milliyet Gazetesi Tarih Bölümü(2015)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan GÜLLÜ Arşivi