Büyükşehir ve Sağlam

 

Sayın Mehmet Sağlam Aksu Tv’deki programda, isminin “büyükşehir belediye başkan adayları” arasında geçmesiyle ilgili olarak konuştu.

Hakikaten kendine yakışanı yaptı.

Tevazusuyla, vakarlığıyla, saygınlığıyla, Kahramanmaraşlı’nın gözünde bir kez daha devleşti.

Sayın Poyraz’a olan desteğini bir kez yineledi. O’nunla arasını açmaya çalışanlara inat “rakip değilim” dedi ve “başarı” vurgusu yaptı.

İddialara göre halk arasında yapılan ankette yüzde 67 oy aldı. (Yalanlamadığına göre doğru!) Bu, büyük ve her insanın ağzının suyunu tutamayacağı bir rakam!

Teşkilatçı geçinenlere tavsiyem: Sayın Sağlam’ı örnek alsınlar.

O aslında kendileri için bulunmaz bir fırsat.  Ne fırsatı; nimet nimet…

Bir “rol model”!..

***

Gelelim “Büyükşehir”e:

Tartışılıyor, henüz atılmış somut bir adım yok gibi!

Doğmamış çocuğa don biçilmez!

Hal böyle olunca da ancak “olasılıklar”dan bahsedebiliriz.

Önümüzde dört olasılık var.

Birincisi; Meclis açıldıktan sonra büyükşehir kanunu yetişmez, ya da model konusunda anlaşmaya varılamaz, dolayısıyla bu dönem de büyükşehir olamayız.

İkincisi; Büyükşehir oluruz ama beldeler kaldırılmaz.

Üçüncüsü; Büyükşehir oluruz ama Başbakan’ın ilk açıkladığı gibi, il sınırları büyükşehir’in mücavir alanı olur, beldeler kaldırılır. (Hani şu meşhur “Kocaeli Modeli” dediklerinden..)

Dördüncü ve en gerçekçi seçenek ise bir şekilde büyükşehir oluruz ama asla büyük bir şehir olamayız.

***

Şimdi;

Birinci şık gerçekleşirse, bu işe en çok belde belediye başkanları ve başkanlık hesapları yapanlar sevinecekler ve beldedeki parayla satın alınacak “insancık”ların listesini oluşturmaya başlayacaklar.

Tabi merkezde kurulacak yeni ilçelerin başkanlığını düşünenler de üzülecekler.

İkinci şıkta yine belde belediye başkanları ve çaplarına bile bakmadan başkanlık hesapları yapan, aslında ailesini bile yönetmekten aciz kişiler sevinecekler. Merkezde yeni kurulacak ilçelerin belediye başkanlığı rüyasına yatanların sayısı tavan yapacak. Reklam kokan, ısmarlama haberlerde sık sık gördüğümüz “eksik teşebbüs”ten siyasette bir türlü kendine yer bulamayan aday adayları zuhur edecek.

Üçüncü şık gerçekleşirse, belde belediye başkanları bu kez muhtarlığa niyetlenirler mi bilmem, ama bazı(!!) beldeler rahat bir nefes alacak, derin bir “ohh” çekecek!

Tabi bunları söylerken, görevlerini başarılı ve samimi bir şekilde yapan belediye başkanlarını tenzih ediyorum.

***

Bizim için en önemlisi ise dördüncü şık.

Dördüncü ve en gerçekçi şık.

Evet; bir şekilde, bu gün olmasa yarın, olmadı öbür gün, daha sonra, hatta 2050 li yıllara varmadan(!!) büyükşehir olacağız, bu kaçınılmaz gibi görünüyor. 

Şehirde, üzerinde “Büyükşehir Belediyesi” yazan araçlar dolaşacak. Üzerinde “Büyükşehir Belediyesi” yazan bir kamu binamız olacak. Kayıtlarda büyükşehir olarak görüneceğiz.

Kağıt üstünde adımız “büyük” olacak.

Peki biz gerçek anlamda büyük olabilecek miyiz?

Büyürken hep birlikte büyümeyi başarabilecek miyiz.

Bireyler olarak, sivil toplum kuruşları olarak, siyasetçiler olarak, iş dünyası olarak, kurumlar olarak, topyekün şehir olarak…

***

Bizim de, “gelişmiş şehirler”de gördüğümüz köprülü kavşaklarımız, alt geçitlerimiz, üst geçitlerimiz, yapıldıktan üç gün sonra boydan boya kazılmayan caddelerimiz, yollarımız olacak mı?

Üzerinde ağzından çıkardığı otu ortalık yere atmayan medenî insanların dolaştığı şık, sade, temiz ve geniş kaldırımlı bulvarlarımız olacak mı?

Yabancılara, şehrimize gelirken büyük bir şehre geldikleri hissini veren duble yollarımız, köprülü kavşaklarımız olacak mı?

Sahi n’oldu bizim köprülü kavşaklar?

Hangi kavşaklar mı?

Hani şu meşhur çalıştaylarımız vardı.

İşte o çalıştaylarda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından söz verilen ve hemen yapılacak olan kavşaklar.

Yedi tane söz verilen ve üçünün yapımına hemen başlanacak kavşaklar.

“Kurucaova Tünelleri”ne doğru basın mensuplarını“Çalıştay Meyvesi” toplamaya götüren Ak Parti’nin Kahramanmaraş’taki, yetkili ve de etkili isimleri o meyvelerden toplamaya Organize Sanayi kavşağına, Madalyalı Anıt kavşağına, Sanayi Sitesi kavşağına gazetecileri ne vakit götürecekler?

(…?)

Duyamadım!!??

***

Sevgi ve muhabbetle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veli KARALAR Arşivi