BÜYÜKŞEHİR HER YERDE Mİ?

Kahramanmaraş 2014 yerel seçimleriyle büyük şehir statüsüne kavuştu. Yani 3 yıllık bir büyükşehir mazisi var.

Kahramanmaraş 15.000 km2’dir. Büyük çoğunluğu engebeli ve dağınık bir yerleşim mevcuttur. En yakın ilçesi 25 km uzaklıktaki Türkoğlu olurken en uzak ilçesi ise 210 km mesafedeki Nurhak ilçesidir. Suriyeli sığınmacılar ile birlikte yaklaşık 1 milyon 300 bin nüfusu barındıran Kahramanmaraş coğrafi büyüklük olarak Hollanda kadardır.

Şimdi 3 yıl önce kurulan ve ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olan Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ın tamamında var olan bütün sorunlarla yüz yüze geldi. Seçildiğinin birinci yılında Kahramanmaraş’ın sorunlarını ve çözüm önerileri ve projelendirilmesi ile uğraştı.

Gözlemleyebildiğim kadarıyla Büyükşehir Belediyesi üç önemli konuya yoğunlaşarak bunların çözüme kavuşturulması için bütün imkânlarını seferber etti.

Bunlar nelerdir diyecek olursak;

Ulaşım,

 İçme suyu,

Yeşil alan, olarak ifade edebiliriz.

Kahramanmaraş’ın 11 ilçesinde Büyükşehir Belediyesi Yol açma, asfalt, genişletme gibi çalışmalar yapıyor. Bize gelen bilgilere göre şu anda 79 ayrı noktada ulaşım adına çalışmalar yapılıyor.

İçme suyu yatırımlarına baktığımızda neredeyse yine 11 ilçede farklı mahalle ve yerleşim birimlerinde faaliyet içindedirler. Kahramanmaraş kent merkezinde ise bu alanda ciddi iyileştirmeler yapılırken, şehir merkezindeki su altyapısının tamamının değiştirilmesi için bir Japon firması ile anlaşmalar yapılmış, sağlıklı olmayan asbestli borular değiştirilmektedir.

TRABZON CADDESİ YAYALAŞIYOR

Trabzon caddesinde 1. Kısım olarak Valilik- Ulucamii arasında tek şerit yol ve kalanında insanların gezebileceği, yürüyebileceği, dinlenebileceği alanlar oluşturuluyor.

Şu anda yapılan çalışmalar zaman zaman eleştiri alsa da bu projenin 2. Kısmı olan Müftülük yanına kadar ki bölümü de yapılarak hizmete açıldığında yan yollar ve yeni otoparklar yapıldığında güzel olacağını düşünüyorum. Hemen hemen her şehirde buna benzer meydanlar vardır. Biraz zaman biraz sabır ile güzel bir eser ortaya çıkacağına inanıyorum.

KUZEY ÇEVRE YOLU VE ALTERNATİF YOL ARAYIŞIMIZ

Necip Fazıl Hastanesinden Kılavuzlu Barajına kadar şehrin kuzey tarafından Ahır dağının üst kısımlarından başlanılan Kuzey Çevre Yolu Projesi şehirde yaşayan herkesin hem fikir olduğu bir proje olarak göze çarpmakta ve takdir toplamaktadır.

Bilindiği gibi bu proje imar planına 25 metre genişliğinde olmak üzere işlenirken Büyükşehir Belediye Başkanı bunu 40 metre genişliğe çıkartarak büyük takdir almıştır.

Yol inşaatı 8 -9 yerde hızlı bir şekilde devam etmekte, yol genişlemesinden dolayı istimlak yapılmaktadır. Bu yolun yerel seçimlerden önce tamamlanarak hizmete açılması planlanmaktadır. Hedefleri 2018 yılı sonlarıdır. Çalışmalar bu şekilde aynı hız ve süratle devam ederse 35 km’lik çevre yolu biter diye düşünüyorum.

GÜNEY ÇEVRE YOLU ÇALIŞMALARI BAŞLAMALIDIR

Kahramanmaraş sürekli büyüyen ve gelişen bir şehir olarak göze batmaktadır. Tomsuklu bölgesine yapılması düşünülen Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte daha fazla işgücü çekeceği tahmin edilen şehrimizde Kuzey çevre yolunda olduğu gibi aynı titizlikle de bir güney çevre yolu yapılması için şimdiden çalışmalara başlanılması ve 2023 yılına kadar tamamlanarak hizmet açılması bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır.

Çiğli köyünden başlayarak Şerefoğlu Köyü’nün biraz daha uzağından geçen Fatmalı sırtlarından Sır barajı üzerine kurulacak bir köprü ile Andırın yol ayrımına bağlanacak bir Güney Çevre Yoluna bu şehrin ihtiyacı vardır. Kuzey ve Güney Çevre yolları arasında kalan yerler iyi bir imar uygulaması ile uydu kentler haline getirile bilinir.

Büyükşehir Belediyesi 2023 vizyonuna uygun bu planlamaları yapmak için şimdiden çalışmalarını başlatmalıdır.

BÜYÜKŞEHİR HER YERDE Mİ?

3 Yıllık bir büyükşehir mazisi olan Kahramanmaraş’ta ilk Büyükşehir Belediye Başkanı ünvanına sahip olan Fatih Mehmet Erkoç, biriken bu kadar sorunlarla başa çıkmaya gayret ediyor.

Şehir merkezine ulaşım adına yapılan alt ve üst geçitler, köprülü kavşaklar yanında Kahramanmaraş’ın tamamına hizmet götürüldüğü de hesaba katılacak olursa kısa sürede büyük işler başarmış bir Belediye Başkanı olarak hatırlanacaktır.

Bunca sorunla aynı anda başa çıkmak hepsi için proje yapmak bunu hayata geçirmek bilgisayar başında yazı yazmaya hiç benzemiyor.

Şuna samimiyetle inanıyorum ki; Kahramanmaraş 2020 yılında büyük sorunlarını çözmüş bir şehir olarak hatırlanacaktır.

Bizlere düşen görev makul eleştiri ve onlara moral vermek, birlik ve beraberlik içinde hizmetlerin gelmesi için dua etmek olmalıdır.

Başkan Erkoç’a güveniyorum….

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi