BİR YANLIŞI DÜZELTME ADINA

BİR YANLIŞI DÜZELTME ADINA

Germenicia mı? Germanicia mı?

 Kahramanmaraş kültür turizminin lokomotifi olan antik kent mozaiklerin iki bölümü daha gün yüzüne çıkartılarak ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

2019 da başlayan bu proje; Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOP) işbirliğinde ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’ndan (DOĞAKA) destekleriyle iki ayrı mozaik alanında yapılan kazı çalışmaları tamamlanarak geçtiğimiz günlerde, ücretsiz olarak ziyaretçilere açıldı.

Şu an itibarıyla üç ayrı yerde, 300 m2 lik bölümü ziyarete açılan mozaik alanları; Kahramanmaraş’ın kültür turizmine ve bilim insanlarının akademik çalışmalarına katkı sağlayacağı aşikârdır. Bu sebeple, projeye katkı veren emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.

germenicaa.jpg

HANGİSİ DOĞRU

Tüm bu güzellikleri yaşarken, keşke bir de ismini doğru yazılabilseydik diyoruz. Ola ki bir sınavda şöyle bir soru ile karşılaşsaydık. Acaba hangi seçeneği işaretlerdik?  

Kahramanmaraş’ta bulunan, Roma dönemi antik kent mozaiklerine verilen isim aşağıdaki hangisidir?  

    a) “Germenicia”   b) “Germanicia “   c) “GERMANİCİA”

Eğer Kahramanmaraş Valiliği ya da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitelerinde yazdığı gibi “Germenicia” şıkkını işaretlemişsek, ne yazık ki cevabımız yanlış olacaktı. Eğer, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sitesindeki gibi, büyük harflerle  “GERMANİCİA” şıkkını işaretlemişsek cevabımız yine yanlış olacaktı. Sınavı başaramayacaktık.

Burada literatüre giren doğru ismi uzmanlarına sorduğumuzda;  Eğer küçük harflerle yazılmışsa “Germanicia” olacağı; eğer büyük harflerle yazılacak ise Latince de ( İ ) harfi, büyük harflerle yazıldığında noktasız olarak ( I ) şeklinde yazılacağından,  “ GERMANICIA “ olarak yazılması gerektiğini belirtiler. Yukarıdaki soruda doğru şıkkın (b) yani “ Germanicia “ isminin doğru olduğu şeklindedir.

belediye.jpg

 BİR YANLIŞI DÜZELTME ADINA

Bir yanlışı düzeltmek adına, halkımızın ve araştırmacılarımızın yanılgıya düşmemeleri için; kurumlarımız, resmi internet sitelerindeki ilgili ifadeleri doğru şekliyle;  “ Germanicia “ ya da “ GERMANICIA olarak değiştirmelerini naçizane öneriyoruz.

Yoksa ismini bile daha doğru düzgün yazamadığımız, Kahramanmaraş kültür turizminin lokomotifi olan, Germanicia antik kent mozaiklerimizi, nasıl olacak da bütün dünyaya tanıtıp duyuracağız?

Selam ve sevgilerle.

bir-yanlisi-duzeltme-adina-germenicia-mi-germanicia-mi-germanicia-mi-h157549-7d9ab.jpg

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi